fbpx
0
01.10.2023.

NAJČITANIJE

Promo5 najvećih inovacija u industriji pametnih telefona za 2019. godinu

5 najvećih inovacija u industriji pametnih telefona za 2019. godinu

Nakon što smo u januaru na CES Sajmu potrošačke elektronike u Las Vegasu imali priliku da čujemo i vidimo neke impresivne najave najvećih proizvođača, u međuvremenu se pojavilo još puno informacija o novinama u svetu pametnih telefona.

Već smo pregurali prvi kvartal 2019. godine, i sada konačno možemo da počnemo da stvaramo sliku o tome šta možemo očekivati da će nam vodeće svetske kompanije ponuditi i koje su najveće inovacije u industriji pametnih telefona koji će se pojaviti u ovoj godini.

Prethodna, 2018. ostaće upamćena kao godina impresivnih unapređenja u mobilnim tehnologijama, od telefona sa ekranom bez ivica, pa do telefona koji imaju dupli ekran. Iako se čini da je mobilna tehnologija dostigla svoj vrhunac u prethodnoj godini, kompanije uveliko najavljuju modele sa još neverovatnijim novinama, tako da će i 2019. godina nesumnjivo biti vrlo zanimljiva za sve ljubitelje pametnih telefona.

Čime će sve mobilna industrija obradovati svoje verne korisnike do kraja godine, pročitajte u nastavku teksta.

Notch evolucija

Notch je pojam koji označava zub (usek) na vrhu prednjeg ekrana gde su locirani senzori i prednja kamera telefona. Sve dok se 2017. godine na tržištu nije pojavio iPhone X, proizvođači nisu mnogo bili zainteresovani za notch. Međutim, danas svi razmišljaju o tome kako da maksimalno povećaju iskorišćenost prostora na displeju.

Naravno, notch je postao nešto što je neophodno jer su proizvođači skoro sasvim izbacili okvir ekrana. Senzori otiska prstiju prebačeni su na poleđinu telefona (ili ih je zamenio Face ID, kao što je to slučaj kod Apple), ali je usek morao da ostane zbog prednje kamere.

Proizvođači mobilnih telefona su već najavili da će u 2019. godini puno eksperimentisati sa pozicijama notcha kako bi pronašli najbolje rešenje. Inženjeri nekih kompanija uveliko rade na ugradnji senzora prstiju ispod prednjeg ekrana, a iz Huaweia stižu glasine kako će problem biti rešen rupom na ekranu telefona u kojoj će biti locirana kamera, dok se za Led lampicu, slušalicu i senzore planira da budu smešteni na samom rubu uređaja.

Čini se da je samo pitanje vremena kada će inženjeri uspeti da i kameru sakriju ispod ekrana, nakon čega će notch otići u istoriju.

Više objektiva i megapiksela

Kamerama pametnih telefona se pridaje sve veći značaj i one danas imaju jednu od ključnih uloga u revoluciji pametnih telefona. Mnogi proizvođači su uložili veliki napor u unapređenje kamera na svojim novim modelima, što je i rezultiralo moćnim kamerama koje se čak mogu uporediti sa onima koje poseduju DSLR fotoaparati.

Huawei je prvi proizvođač koji je predstavio trostruku zadnju kameru od 40 megapiskela na svom P20Pro modelu. Zatim je Samsung sa svojim modelom Galaxy A9 koji je opremljen quad kamerom otišao korak dalje. Poslednji je kineski Xiaomi izbacio model oznake Redmi Note 7 koji ima objektiv zadnje kamere od 48Mp rezolucije, čime je pretekao Huawei modele.

Pametni telefoni koji dolaze u potpunosti će promeniti pravila igre. Nova Nokia 9 će imati pet zadnjih kamera, što će biti prvi pametni telefon takve vrste. LG takođe ima planove da izbaci model sa 16 kamera pozadi. Proizvođači teže ka što većem broju megapiksela i objektiva kako bi kamere na njihovim modelima bile što moćnije. Može se očekivati da će većina proizvođača, ako ne i svi, u  2019. godini imati pametne telefone sa više objektiva nego do sada.

I najbolje od svega – ovo je samo početak nadmetanja kompanija u tome čiji će model imati bolju kameru, pa će se njihova međusobna borba sigurno nastavi, a to sve ide u prilogu boljem korisničkom iskustvu.

Pametni telefoni na 5G mreži

Možda još uvek imamo muku da uhvatimo 4G mrežu, ali 5G mreža dolazi, bili mi spremni za nju ili ne. Činjenica je da je 5G tehnologija pred nama i ona će nas upravo tokom 2019. godine uvesti u novu eru velikih brzina. U pripremi za tu novu eru, mnogi proizvođači telefona će zaintrigirati svet svojim novim telefonima koji će biti spremni da koriste 5G mrežu.

Iako je izgradnja infrastrukture 5G mreže još uvek u veoma ranoj fazi razvoja, proizvođači telefona je već uveliko koriste kao jednu od glavnih karakteristika za svoje nove modele u 2019. godini, a sve sa ciljem da privuku korisnike i povećaju prodaju. Čak iako znate da sigurno nećete moći da dobijete 5G signal u skorijoj budućnosti, kada na kutiji vašeg sledećeg pametnog telefona vidite nalepnicu 5G, to znači da ste kupili najsavremeniji uređaj koji će sigurno biti u upotrebi narednih nekoliko godina. Dakle samom činjenicom da ima 5G podršku, svaki takav model pametnog telefona biće itekako privlačan za korisnike.

Lideri mobilne industrije kao što su OnePlus, Samsung, Sony, Huawei i drugi, potvrdili su da će uvesti 5G tehnologiju u toku 2019. godine. Neki od najavljenih modela su: Samsung Galaxy S10Plus (5G verzija), One Plus 7, Xiaomi Mi Mix 3, Oppo 5G Phone, Sony Xperia Z4, i mnogi drugi. Nasuprot tome, Apple i Google i dalje se drže po strani, a u medijima su se pojavile spekulacije da će oni tek 2020. godine lansirati svoje prve 5G modele.

Šta korisnici dobijaju 5G tehnologijom kada telefoni i infrastruktura budu spremni da je podrže? Nezamislive brzine postavljanja (upload) i skidanja (download) sadržaja, možda čak i do 100 puta veće nego što se predviđa. Međutim, to nije sve, jer će i kapacitet same mreže biti drastično veći, tako da nećete gubiti signal kada ste na lokaciji gde je velika gužva, kao što su, na primer, fudbalski stadioni ili železničke stanice.

Savitljivi telefoni

Još jedan značajan trend koji će dominirati u 2019. godini je porast broja telefona sa savitljivim ekranom. Iako se uveliko pričalo da će Samsung biti prva kompanija koja će predstaviti željno isčekivani savitljivi telefon, to je ipak prva uradila kineska kompanija Royole, koja je u novembru 2018. godine predstavila model FlexPai, prvi savitljivi pametni telefon na svetu. Ekran ovog  telefona kada je sklopljen (savijen) ima dijagonalu od 4 inča, dok rasklapanjem korisnici dobijaju tablet sa ekrana dijagonale 7,8 inča.

Od početka ove godine, primetno je da sve više kompanija pokazuje interesovanje za razvoj savitljivih pametnih telefona. Samsung je zvanično predstavio svoj prvi pametni telefon sa savitljivim ekranom 20. februara, a model nosi oznaku Galaxy Fold. Kompanija je ranije već najavila da je planirana proizvodnja više od milion jedinica ovog savitljivog modela.

Galaxy Fold ima Infinity Flex ekran od 4,6 inča, a otvarajući ga kao knjigu dobijama ekran dijagonale 7,3 inča. Imaće GLE i 5G varijantu, u prodaji će se pojaviti krajem aprila i koštaće nešto manje od 2.000 dolara.

Međutim, Samsung neće biti jedina velika kompanija koja će proizvoditi savitljive telefone ove godine. Huawei je takođe najavio proizvodnju modela sa 5-inčnim ekranom i sa 5G podrškom. Isto tako, kompanije LG, Xiaomi i Lenovo užurbano rade na svojim savitljivim modelima, a pojavljivanje svih ovih modela na tržištu očekuje se u drugoj polovini godine.

7+nm tehnologija

Ako mislite da su telefoni sa 10-nanometarskim čipsetovima moćni, šta ćete tek reći za telefon sa 7nm-skim čipom? Da podsetimo, Apple je započeo ovaj trend u septembru 2018. kada je izbacio svoje nove modele sa 7-nanometarskim A12 Bionic čipom, koji je ubrzo priznat kao najmoćniji i najpametniji čip ikada napravljen.

Međutim, samo mesec dana kasnije, Huawei je predstavio svoje ranije najavljivane modele Mate 20 i Mate 20 Pro sa  Kirin 980 7-nm-skim čipsetom. Sa tim čipom, Huawei Mate 20 Pro je nadmašio svaki Android pametni telefon iz 2018. godine. I Huawei tu nije stao. Naime, ovih dana iz kompanije stižu najave modela Mate 30 koji će biti opremljen novim 7+ nanometarskim Kirin 985 čipsetom, koji je zasnovan na novoj Extreme UltraViolet tehnologiji (EUV) i sadržaće 20% više tranzistora u odnosu na Kirin 980.

Tokom 2019. godine zasigurno će se pojaviti puno modela sa 7 i 7+ nanometarskim čipovima, a najveća očekivanja korisnici imaju od Samsunga, tojest, njegovih telefona iz porodice Galaxy S10.

Za kraj, da dodamo i ovo

Gore navedena predviđanja su samo deo inovacija koje će vodeći proizvođači mobilnih uređaja predstaviti svetu tokom 2019. godine. Treba naglasiti i da će veštačka inteligencija (AI), koja već ima ogromnu ulogu u inovativnim rešenjima vodećih modela na tržištu, nastaviti da napreduje, što će pametnim telefonima omogućiti da budu još više samostalni u radu bez pomoći svojih korisnika. Najzad, od modela pametnih telefona koji će se pojaviti 2019. godine možemo očekivati i novine poput produženog trajanja baterije i njenog bržeg punjenja, kao i lakšeg skeniranja otisaka prstiju.

Po svemu sudeći, i u ovoj, kao i u 2018. godini, očekuje nas puno uzbuđenja vezanih za industriju mobilnih telefona.

Članak je napisan u konsultacijama sa stručnjacima iz servisa za mobilne telefone Pro mobi u Beogradu.

OSTAVI KOMENTAR

Uneti komentar
Uneti ime ovde

Dopašće ti se i ovo:

Zaprati @moodiranje.rs na Instaću :)

RANDOM STUFF:

spot_img