fbpx
Friday, December 2, 2022

NAJČITANIJE

AlmanahDruštvoDa se ne baci: Stvari koje Srbi iz nekog razloga i dalje...

Da se ne baci: Stvari koje Srbi iz nekog razloga i dalje čuvaju po kućama iz samo nama znanog razloga

Čuvanju bespotrebnih stvari iz “za svaki slučaj” razloga naročito su skloni Srbi starije i srednje generacije. Iako su u pitanju realno neupotrebljive stvari, oni ih godinama čuvaju, decidirano odbijajući da ih bace i tako naprave prostora za nove stvari.
Hajde da vidimo šta se to najviše čuva po srpskim kućama.

Kutije i ambalaže

Iako po Zakonu o zaštiti potrošača vam nije potrebna ambalaža da biste zamenili neki proizvod, u mnogim srpskim domovima se kojekakve kutije i ambalaže čuvaju kao “oči u glavi”. Nema veze ni što je garancija istekla, ta kutija od televizora će već naći svoju namenu, recimo u nju se može staviti kesa u kojoj se nalaze stare kese.

Uputstva za upotrebu, priznanice, računi

Legenda kaže da u gotovo svakom srpskom domu postoji fioka, obično u kuhinji ili dnevnoj sobi, koja čuva sve moguće priznanice i uputstva za upotrebu. Ni ovde ne igra presudnu ulogu što je garancija odavno istekla.

Neispravne aparate

Sećate li se, na primer, telefona koje je proizvodila slovenačka fabrika “Iskra”? I dalje se mogu zateći u nekim domovima, iako su ih odavno zamenili bežični telefoni. Što je sigurno sigurno je, bežični može izgubiti domet ili istrošiti bateriju, a ovaj “žičani” radi pa radi, ne valja to da se baca, ne valja…

Raspareni i oštećen escajg i tanjiri

Dok ima ljudi koji vrlo vode računa o escajgu, kuhinjskim setovima i čašama, pa tako imaju garniture samo za slave i posebna slavlja, većina naših domova ima rasparne kuhinje. Ovo i nije toliko za zameriti, međutim, napuklo, okrnjeno staklo i keramiku treba pod hitno baciti, jer će kad tad pući, što može dovesti do povrede.

Tona hemijskih olovaka

FKoje, naravno, ne rade. I ovo je jedna od večitih srpskih misterija, na koju, po svemu sudeći, nećemo dobiti odgovor: zašto neko čuva u kući gomilu hemijskih olovaka koje ne rade?

Stari kalendari i novine

Dok ceo “normalan” svet skuplja stari papir zarad reciklaže, na zidovima srpskih domova mogu se pronaći kalendari kojima je “istekao rok upotrebe”, kao i gomila dnevnih novina i ostale štampe. I ovo je pitanje bez odgovora.

Stručnjaci kažu – strah od promene i mentalna nehigijena

Feng šui stručnjaci poručuju da je jedan od prvih postulata srećnog doma kroz koji neometano cirkuliše energija upravo urednost, dakle da nema nepotrebnih i pokvarenih stvari koje samo kontaminiraju životni prostor.

Prema teorijama psihologa, a što je praksa nebrojeno puta pokazala, životni prostor je odraz našeg mentalnog plana, iz čega sledi da je čuvanje bespotrebnih stvari karakterističan za ljude koji nemaju adekvatan odnos prema promenama.

– Što takođe može biti i strah od napuštanja ili emocionalna praznina koju pokušavaju da nadomeste gomilom bespotrebnih i nekorisnih stvari – objašnjava psiholog Milica Tomić.

Ako se prepoznajete u većini stavki koje smo naveli, preporuka je da ozbiljno revidirate životni prostor i rešite se svega što nema apsolutno nikakvu funkciju. U krajnjem slučaju, osećaćete se bolje u raščišćenom prostoru koji diše.

A umesto gomile kesa koje samo skupljaju prašinu i bakterije, kupite platnenu torbu za pijacu i prodavnicu. Jeftinije je dugoročno od plastičnih kesa.

1 COMMENT

  1. Po kućama se dosta čuvaju i stari mobilni telefoni. Dosta puta završe medju dečijim igračkama, što baš i nije pametno.

OSTAVI KOMENTAR

Uneti komentar
Uneti ime ovde

Dopašće ti se i ovo:

Zaprati @moodiranje.rs na Instaću :)

RANDOM STUFF:

spot_img