fbpx
Naslovna » Magazin » Detalji koji kreiraju luksuz – kako da dobijete eleganciju hotelskog smeštaja u svom domu

Detalji koji kreiraju luksuz – kako da dobijete eleganciju hotelskog smeštaja u svom domu

Možda nemamo priliku da previše često putujemo, ali svi znamo onaj osećaj koji donosi trenutak kada prvi put zakoračimo u neki smeštaj. Miris hotelskih hodnika, zvuk ključa ili pištanje kartice, otvaranje vrata i ulazak u neki svet koji postaje naš dom na određeno vreme. Ako ste kao ja, verovatno najpre obiđete sve prostorije, smestite se, […]

Dopunjeno: 23. 04. 2022.

Možda nemamo priliku da previše često putujemo, ali svi znamo onaj osećaj koji donosi trenutak kada prvi put zakoračimo u neki smeštaj. Miris hotelskih hodnika, zvuk ključa ili pištanje kartice, otvaranje vrata i ulazak u neki svet koji postaje naš dom na određeno vreme.

Ako ste kao ja, verovatno najpre obiđete sve prostorije, smestite se, odmorite, raspakujete par stvari. Lično volim da se upoznam sa svim detaljima smeštaja, a onda da obiđem i sam smeštaj, hotel ili kompleks.

 

Šta je ono što nas privlači kod hotelskog smeštaja?

Pored konteksta odlaska na odmor, romantični beg od vreve, porodični provod na moru ili planini, hotelski smeštaj nudi i jednu formu minimalizma. Brisan prostor lišen naših ličnih upliva često je odmor i za našu kreativnost. Otvaraju se nove perspektive, a i možda neke ideje vezane za dizajn, uređenje prostora, dekor ili neku vrstu praktičnih sitnica koje možete nabaviti.

Ono po čemu se pak luksuzni smeštaji razlikuju od većine naših domova često su ne samo usluge, već i materijali koje bismo zapravo mogli i da uzmemo u obzir prilikom uređenja i našeg ličnog prostora.

 

Mermer-momentalni osećaj luksuza

Ako pogledamo većinu de lux hotela i restorana, lako se uočava jedna stvar koja im je zajednička, a to su mermerne površine. Luštica Bay Chedi Hotel, Belgrade Waterfront, Porto Montenegro, Hotel Saint Ten, Hotel Centar Beograd, Hotel Gorski Kopaonik, Restoran Nacionalna Klasa Kopaonik, Belgrade Art Hotel, Hotel Holiday Inn, Restoran Angry Monk, Matis prodajni salon Ivanjica, Urgentni centar Beograd, TIS Poslovni Centar Stara Pazova, Restoran Jedno Mesto, Hotel Park Ivanjica svi nose obeležje luksuza i kvaliteta koje je obezbedila firma za uvoz i izradu kvarcnih, mermernih i granitnih ploča za enterijere Mondial90. Ovde možete pronaći brojne opcije za uređenje privatnog prostora takođe, a posebno radne ploče i mermer za kuhinje.

 

Zašto je mermer odlika luksuza?

Luksuzni dizajn prolazi kroz faze transformacije u celoj industriji dizajna enterijera, jer zadovoljavajući zahteve klijenata da isporuče najsavremenije enterijere ispunjene dragocenim materijalima, dolazi se sve više u konflikt sa konceptima ekološke održivosti i svetom koji trpi posledice pandemije koronavirusa. Dizajneri kažu da postoji izrazit nedostatak dijaloga na ove teme i upravo o ovom problemu.

U industriji koja je decenijama izvlačila stare trendove i preuređivala ih na svakih nekoliko godina, mladi dizajneri, koji danas imaju daleko više svesti o klimatskim promenama i održivosti, traže rešenja koja će zadovoljiti sve postojeće struje, izazove i odgovornost koju imaju prema našoj prirodnoj sredini takođe. Brzina i učestalost potreba za redizajniranjem prostora se samo povećava. Ovo je delimično posledica i toga što društveni mediji, poput Instagrama i Pinteresta, kao i drugih društvenih mreža ubrzavaju trendove.

Upravo zato su kvalitetni, održivi materijali sa vanvremenskom elegancijom i luksuzom ono što pomaže ne samo tome da vaš dizajn prostora bude zauvek uređen sa ukusom, već i ekološki održiv. Kuhinje od mermernih ploča uvek su u modi i sve su popularnije rešenje ne samo za velike prostore grandioznih dimenzija i stila, već i manje stambene jedinice koje se vešto daju uklopiti u koncept elegancije i luksuza kakav kupci sve više traže.

Mermer je takođe jedan od najtrajnijih materijala u arhitekturi i dizajnu. To je tako već hiljadama godina. Upravo je mermer ono što sa lakoćom dočarava slike rimske antike, ruševina koje su ostale nakon rata, vremena koje je minulo. Mermer stoji i traje i kada sve ostalo jenjava i degradira.

Ne postoje dva ista dela, dva ista komada niti dva ista rešenja kada je reč o mermeru. To delimično i povećava uzbuđenje pri dizajniranju, jer nikada ne možete sa stoprocentnom preciznošću znati kako će krajnje rešenje da izgleda. Šaroliki mramorni blokovi razlikuju se po kvalitetu, teksturi i onim finim „žilicama“, odnosno prugama. Tu su sve te boje koje se probijaju kroz metamorfni kamen, rezultat hiljada godina geološkog pritiska. Svaki komad je svojevrsno i sebi svojstveno umetničko delo.

Mermer – kao i njemu slični i srodni materijali kvarc i granit – oslanjaju se na vekove geološke kompresije da bi se formirali. 

Intenzivne boje i oznake koje su priželjkuju jednako dizajneri i klijenti rezultat su nečistoća u izvornoj steni, poput oksida gvožđa i minerala koji povlače linije i vene pri njihovom sabijanju i zagrevanju. Svaki komad mermera na neki način predstavnja jednu kartografija istorije zemlje.

 

Gde možete iskoristiti mermer?

Proizvodi koji se proizvode od mermera su raznovrsni. Oni se kreću od toaletnih ormarića i lavaboa u kupatilu, preko kada i tuš kabina, uključujući standardne i prilagođene veličine tuš kade i veliki izbor dodatne opreme, do kuhinja i mermernih ploča, radnih površina za kuhinje, stolova, ali i stepeništa, foajea i drugih velikih površina koje možemo sresti upravo u prostorima luksuznih hotela i restorana.

Zato ne čudi činjenica da se radi kreiranja jednog prostornog dizajn kontinuiteta, pored drveta i boja, veoma često koristi upravo-mermer.

 

Ne zaboravite:

„Kad kupujete komad mramora, kupujete i komad večnosti“

 

Podeli tekst:
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  1. Svaka čast mermeru, ali ja biram prirodni kamen. Štanglice od dobrog, kvalitetong, lepog prirodnog kamena su meni daleko lepši od mermera. , Ima u okolini Mionice odličnih kamenoloma koji i izvoze svoj kamen, malo se zna da je Bečka opera popločana našim kamenom – struganički kamen.
    Postoji tehnika “suvi zid” gde se kamen slaže bez upotebe maltera.

moodiranje newsletter

nema spamovanja i gluposti. samo kul stvari. jednom sedmično.

Dopašće vam se još:

Srpske antologijske face: Ko su zapravo bili Ludi Nasta, Dragička, Radio Mileva…

Otkrivamo ko su zapravo Ludi Milojko, Radio Mileva, Dragička, Ludi Nasta...

Ugasite internete: Majke koje pokušavaju da preko dece budu popularne haraju njime!

Ovih dana sve češće i češće, uglavnom u sebi, ali ponekad i na glas izgovorim rečenicu: Ugasite internete, vreme je. [...]

Devedesete? Pali, bre!

S obzirom da sam novinarstvom, i to onim muzičkim, u Srbiji & Beogradu, počeo da se bavim upravo početkom devedesetih, [...]

Bonžur bičizzz: A ko će nas “normalne” da zaštiti?

Da nas posmatra neko sa strane, tačno bi pomislio da je Srbija raj za "ugrožene vrste" i "manjine". Ajde čik [...]
MOODIRANJE

© 2011-2023. Moodiranje. Sva prava zadržana. Izrada sajta: ХАЈДУЦИ