fbpx
Monday, September 26, 2022

NAJČITANIJE

MagazinLjubav"Doterao cara do duvara": Kako postaviti ultimatum u ljubavi

“Doterao cara do duvara”: Kako postaviti ultimatum u ljubavi

Šta ako je jedino rešenje da nastavite vezu ultimatum? Da li je u redu staviti partnera u "ili-ili" situaciju? I kako to izvesti što suptilnije?

Nije ni čudo zašto je Netflixov šou “The ultimatum” doživeo toliku popularnost – koliko parova poznaješ koji su godinama na klackalici, a jedna strana je u čekanju i iščekivanju?

Pomenuti šou, uz slogan “marry or move on” prikazuje parove koji se nalaze pred odlukom da li će se venčavati ili rastajati. No, kada govorimo o ultimatumima, pored teme braka, postoji još toliko situacija koje nas teraju pred svršen čin.

Da li je u redu postaviti partneru ultimatum?

Kurt Smit, terapeut iz Kalifornije, smatra da je ultimatum prejak koncept i da stvari ne treba posmatrati tako, već kao postavljanje granica. Suštinski je u pitanju ista stvar, samo što umesto “ako ne prestaneš s kladionicom, ostaviću te”, to možeš izvesti dosta suptilnije i uljudnije.

Sama reč ultimatum asocira na pretnju, rat i da ti neko ne daje puno izbora i prostora. Uostalom, pomisli da tebe neko stavlja pred ultimatum, sigurno nije prijatan osećaj, a teško date naći rešenje koje je prihvatljivo za oboje. (Jako često čin ultimatuma podstakne potpuno suprotne reakcije, te rezultat bude poražavajući.)

Stoga da, u redu je postaviti ultimatum – ako vaša veza već neko vreme ne funkcioniše i potrebno ti je da znaš na čemu si – samo ga nećemo zvati tako, već kao što rekosmo, postavljanje granica.

Samo hladne glave

Ako osećaš nervozu, strah, bes, nisi “svoje pameti”, nije pravo vreme za razgovor. Isto važi i za partnera, potrebno je da i druga strana bude u svom elementu. Ponašanje iz fekta, vođeno negativnim emocijama samo će pogoršati stvar i udaljiti vas još više.

Nemoj ni previše da se “spremaš” za razgovor, smišljaš unapred rečenice i šta ćeš reći ako ti on kaže sledeće… u životu se stvari obično ne odigravaju po našim izmišljenim scenarijima.

Takođe, verovatno nećete postići konsenus iz prvog puta, verovatno ćeš naići na opiranje; stoga nemoj nastupati previše oštro, bitno, teatralno. Znaj da će biti još razgovora i pregovora na tu temu.

Jako je bitno da ne izgubiš strpljenje i padneš u afekat, ili još gore, razljutiš drugu stranu, stoga evo saveta kako da držiš komunikaciju pod kontrolom:

  • nemoj da napadaš partnera prebacujući odgovornost, optužujući, jer ćeš postići kontraefekat.
    “Da misliš sa mnom ozbiljno i da ti je stalo do mene, već bismo živeli zajedno. Verovatno se to nije desilo jer radiš ko zna šta dok nisam tu” transformiši u “Osećam da mi je potrebna neka potvrda, jer se tako osećam sigurnije povodom nas. Volela bih da znam da ću izgraditi život s tobom; a da se ne plašim da ćemo se rastati sledeći put kad se oko nečega ne slažemo. Ne želim da budem na tankom ledu.”

Nemoj da se držiš konkretno onoga što te muči – već razgovaraj o svojim osećanjima, kako (ne)ponašanje partnera utiče na tebe.

  • nemoj da pretiš, daj izbor, jer pretnja nikako ne može izaći na dobro. Pretnja ostavljanjem ili osvetom, apsolutno ne sme biti solucija, a može izazvati još veći razdor između vas. Umesto toga, predoči partneru solucije: “Shodno svemu ovome, preda mnom su dva puta. Ili ću biti u odnosu u kom se uvažavaju moje želje i stavovi, ili… ću morati da napravim prostor za nekog u mom životu s kim ću imati dogovor.”

Nipošto nemoj nametati partneru koje rešenje će odabrati – ta odluka je na njemu.

  • budi spremna/spreman na “ne” kao odgovor i to je sasvim u redu, ako želiš da budeš načisto na čemu ste. Jedino gore od života u neznanju i neizvesnosti su lažna obećanja, tako da je partnerovo odbijanje tvog “ultimatuma” svakako bolna, ali istovremeno otrežnjujuća činjenica. Na tebi je da je prihvatiš.

Nekada druga strana ne želi isto što i mi – i to se mora prihvatiti.

Ne poteži ultimatum za bilo koju glupost

Postavljanje ultimatuma ima smisla samo kada su u pitanju krucijalne stvari, od kojih zavisi priroda vašeg odnosa. To su, kao što smo naveli, zajednički život, brak, zatim loše navike partnera koje utiču na oboje, nepoštovanje, varanje… i da, to su stvari koje definitivno treba isterati na čistac.

No kada su u pitanju sitne stvari koje te nerviraju, postavljanje ultimatuma je u tom slučaju čisto uslovljavanje i manipulacija.

Ne možeš dirigovati nečije ponašanje.

U krajnjem slučaju, ispašćeš potpuno nezrela osoba nerazvijene emocionalne inteligencije.
Kada razgovaraš i pregovaraš s partnerom, nije poenta da se on/a ponaša onako kako ti očekuješ, već da napravite odnos podjednako prijatan za oboje.

OSTAVI KOMENTAR

Uneti komentar
Uneti ime ovde

Dopašće ti se i ovo:

Zaprati @moodiranje.rs na Instaću :)

RANDOM STUFF:

spot_img