fbpx
Friday, December 2, 2022

NAJČITANIJE

MagazinOgnjišteJeftinije nego u "Lindi": Kako da u sklopu stana napravite svoj mali...

Jeftinije nego u “Lindi”: Kako da u sklopu stana napravite svoj mali rasadnik za povrće, voće i začinsko bilje

Jedan od najvećih hendikepa modernog života je što smo se pretvorili u potrošačke robove i postali zavisni od kupovine u super marketima. Zamislite da sve prodavnice prestanu da rade na nekoliko dana – koliko vas bi uspelo da preživi u “svojoj organizaciji”?

Ujedno smo se otuđili od prirode i urođene ljudske sklonosti da sami učestvujemo u tome šta jedemo. Namesto toga, odemo u prodavnicu i “završimo stvar”. Ukoliko si ikada razmišljao o tome kako bi bilo dobro da nismo ovoliki “ovisnici”, vreme je da razmotriš ideju bašte u svojoj organizaciji.

Začinsko bilje

Ono što svako od nas može da priušti i organizuje, bez obzira na ograničenja u smislu prostora i finansija – potrebno je samo dobro osvetljeno mestašce. Saksijice možeš kupiti na pijaci ili prodavnicama plastike, a tu je i opcija da kupiš već zasađeno začinsko bilje.

Šta se sve može uzgajati? Izbor je, takoreći, negraničen: bosiljak, peršun, mirođija, vlašac, lavanda, nana, ruzmarin… Ukoliko se odlučiš za uzgoj u zatvorenom prostoru, osvežavajući miris je zagarantovan.

Uz začinsko bilje jako lepo se slažu određene vrste cveća, a najpopuparnije “kombinacije” su bosiljak, lavanda, dan i noć, turski karanfili… Vodi računa da ispod saksija uvek bude neka musema, kako ne bi oštetio sto ili sims.

Sitnije povrće

Predlažemo da kreneš sa sitnijim sortama lakim za uzgajanje, a kad uđeš u fazon onda možeš da napraviš čitavu infrastrukturu sa sve folijama za plastenike (ukoliko imaš dovoljno mesta na terasi).

Postupak je sledeći: nabaviš drvene sanduke (sa otvorima na dnu, kako bi voda mogla da otiče). Ređaš ovim sledom: drenažni sloj šljunka, izlomljeni crep (ili delove neke keramičke posude), mešavinu zemlje za povrće, potom tanak sloj vlažnog peska.

U jedan sanduk može da stane više sorti, ali savet je da ne preteruješ. Najbolje uspevaju: celer, čili paradajz, ljute papričice, šargarepa, paštrnak, rukola, zelena salata, plavi patlidžan…

Voće

Uzgoj voća u sopstvenoj režiji malo je zahtevniji, ali osećaj je nenadmašan kad svojom rukom ubereš limun ili mandarinu. Potrebno je samo strpljenje, jer neke sadnice (limun, konkretno), zahtevaju vreme. U saksijama se vrlo uspešno mogu gajiti jagode, a neke sorte uspevaju na istom zemljištu gde je u neposrednoj blizini cveće, o čemu će biti reči u nekom od narednih tekstova, kao i o takozvanoj “vertikalnoj bašti”, koja je svepopularnija.

 

 

OSTAVI KOMENTAR

Uneti komentar
Uneti ime ovde

Dopašće ti se i ovo:

Zaprati @moodiranje.rs na Instaću :)

RANDOM STUFF:

spot_img