fbpx
Naslovna » Magazin » Kod kuće » Jeftinije nego u “Lindi”: Kako da u sklopu stana napravite svoj mali rasadnik za povrće, voće i začinsko bilje

Jeftinije nego u “Lindi”: Kako da u sklopu stana napravite svoj mali rasadnik za povrće, voće i začinsko bilje

Jedan od najvećih hendikepa modernog života je što smo se pretvorili u potrošačke robove i postali zavisni od kupovine u super marketima. Zamislite da sve prodavnice prestanu da rade na nekoliko dana – koliko vas bi uspelo da preživi u “svojoj organizaciji”?

Dopunjeno: 19. 11. 2022.

Ujedno smo se otuđili od prirode i urođene ljudske sklonosti da sami učestvujemo u tome šta jedemo. Namesto toga, odemo u prodavnicu i “završimo stvar”. Ukoliko si ikada razmišljao o tome kako bi bilo dobro da nismo ovoliki “ovisnici”, vreme je da razmotriš ideju bašte u svojoj organizaciji.

Začinsko bilje

Ono što svako od nas može da priušti i organizuje, bez obzira na ograničenja u smislu prostora i finansija – potrebno je samo dobro osvetljeno mestašce. Saksijice možeš kupiti na pijaci ili prodavnicama plastike, a tu je i opcija da kupiš već zasađeno začinsko bilje.

Šta se sve može uzgajati? Izbor je, takoreći, negraničen: bosiljak, peršun, mirođija, vlašac, lavanda, nana, ruzmarin… Ukoliko se odlučiš za uzgoj u zatvorenom prostoru, osvežavajući miris je zagarantovan.

Uz začinsko bilje jako lepo se slažu određene vrste cveća, a najpopuparnije “kombinacije” su bosiljak, lavanda, dan i noć, turski karanfili… Vodi računa da ispod saksija uvek bude neka musema, kako ne bi oštetio sto ili sims.

Sitnije povrće

Predlažemo da kreneš sa sitnijim sortama lakim za uzgajanje, a kad uđeš u fazon onda možeš da napraviš čitavu infrastrukturu sa sve folijama za plastenike (ukoliko imaš dovoljno mesta na terasi).

Postupak je sledeći: nabaviš drvene sanduke (sa otvorima na dnu, kako bi voda mogla da otiče). Ređaš ovim sledom: drenažni sloj šljunka, izlomljeni crep (ili delove neke keramičke posude), mešavinu zemlje za povrće, potom tanak sloj vlažnog peska.

U jedan sanduk može da stane više sorti, ali savet je da ne preteruješ. Najbolje uspevaju: celer, čili paradajz, ljute papričice, šargarepa, paštrnak, rukola, zelena salata, plavi patlidžan…

Voće

Uzgoj voća u sopstvenoj režiji malo je zahtevniji, ali osećaj je nenadmašan kad svojom rukom ubereš limun ili mandarinu. Potrebno je samo strpljenje, jer neke sadnice (limun, konkretno), zahtevaju vreme. U saksijama se vrlo uspešno mogu gajiti jagode, a neke sorte uspevaju na istom zemljištu gde je u neposrednoj blizini cveće, o čemu će biti reči u nekom od narednih tekstova, kao i o takozvanoj “vertikalnoj bašti”, koja je svepopularnija.

 

 

Zabranjeno je preuzimanje dela ili celog sadržaja bez navođenja i linkovanja izvora u skladu s Moodiranje Uslovima korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Podeli tekst:
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  Moodiranje newsletter

  nema spamovanja i gluposti. samo kul stvari. jednom sedmično.

  Dopašće vam se još:

  Izašao sam u grad i pravio se “Englez”: Šta mislite kako sam se proveo?

  Za ovu priču znao je samo meni blizak krug ljudi. Odlučio sam da je podelim uz upozorenje - ne pokušavaj [...]

  Ugasite internete: Majke koje pokušavaju da preko dece budu popularne haraju njime!

  Ovih dana sve češće i češće, uglavnom u sebi, ali ponekad i na glas izgovorim rečenicu: Ugasite internete, vreme je. [...]

  7 razloga zbog kojih deluješ kao sirotinja, iako to nisi

  Zamislimo situaciju da si bankar koji radi na odeljenju kredita. Dolazi ti čovek koji želi da podigne kredit za svoj [...]

  Ono kad si parazit s 30 i nešto: “Keva, daj za kafu!

  Iza ovog bezazlenog naslova krije se mnogo dublji problem nego što deluje. Istina, nismo imali najsjajnije uslove za odrastanje, i [...]
  MOODIRANJE

  © 2011-2023. Moodiranje. Sva prava zadržana. Izrada sajta: ХАЈДУЦИ