fbpx
Sunday, September 25, 2022

NAJČITANIJE

MagazinStajlišKako je leptir mašna od simbola prestiža postala hipsterski trend

Kako je leptir mašna od simbola prestiža postala hipsterski trend

Tokom nekoliko vekova, leptir mašna je odolevala testu vremena i prošla je kroz razne faze adaptacije. Od njenog pojavljivanja, kao neophodnog dela garderobe, do simbola prestiža i masovnog prihvatanja kod stilizovanih muškaraca, leptir mašna je pretrpela razne izmene u vidu forme i funkcije i prevazišla je tradicionalni stereotip koji ju je pratio.

Leptir mašna je po prvi put ostavila dokumentovani trag svog postojanja tokom Tridesetogodišnjeg rata (1618-1648). Nosili su je hrvatski vojnici i bila im je neophodna. Svrha leptir mašne bila je da učvrsti kragnu za košulju. Posle rata, vojnici su ovaj trend doneli sa sobom.

academia-cravatica.hr

Potreba za ukrašavanjem vrata po prvi put se javila 1650. godine. Muškarci, inspirisani šarenim, ptičijim perjem, stvorili su ukras koji je u Francuskoj bio poznat pod imenom Jabat, od latinske reči jaba koja označava grlo ptice. Jabat je služio samo za dekoraciju, bio je bele boje i sačinjen od čipke, a posebno je bio popularan u aristoratskim salonima.

Sredinom 1880-ih godina mašna je postala obavezan detalj za svakog stilizovanog muškarca. U oktobru 1886. godine, Pjer Lorijard (Pierre Lorillard) iznedrio je nov stil formalnog oblačenja, a nosio je leptir mašnu u elitnom njujorkškom klubu koji je nosio naziv The Tuxedo Club.

Ovaj izgled naišao je na odobravanje i postao je hit među ljubiteljima mode. Iz tog vremena potiče naziv “black tie” i ubrzo su džentlmeni počeli da nose leptir mašne u kombinaciji sa frakom. Posle belog i čipkanog jabata, crna boja je postala uobičajena za ovaj modni detalj. Irci su bili prvi koji su nosili mašne u boji i one su najčešće bile u braon, zelenim i crvenim nijansama.

Tokom proteklih nekoliko decenija, poznavaoci leptir mašne došli su na ideju da je redizajniraju i modernizuju.

Prešla je put od street stylea, preko modne piste, do obaveznog detalja kod poznatih ličnosti, a danas je prilagođena različitim trendovima i varijacijama – porušila je svoj standardni kalup i postala neformalni modni dodatak. Od kicoškog izgleda dizajnera Karla Lagerfelda i Manolo Blanika, preko komičara Čarlija Čaplina i iskonske ikone Frenka Sinatre do štreberskog izgleda Bila Naja, poznatijeg kao The Science Guy, danas svaki ljubitelj mode i modnih dodataka može da uživa u čarima ovog ukrasa.

Leptir mašna kakvu danas znamo, nastala je početkom 19. veka. Kasnije je ponovo modifikovana i nastala je kravata koja se smatrala manje formalnom i svečanom od mašne.
Iako su mašne prvenstveno bile namenjene muškarcima, dame im, takođe, nisu odolele. Marlen Ditrih i Ketrin Hepbern su bile prve koje su isprobale ovaj detalj 1920. i 1930. godine. Feminizam je utirao put rodnoj ravnopravnosti i žene su počinjale da nose odeću za muškarce. Marlen, poznata po leptir mašni i visokom šeširu, rekla je: “Ja se oblačim da bih stvorila sliku! Ne zbog sebe, ne zbog publike, mode ili muškaraca!”

Kroz istoriju mnoge uticajne ličnosti su nosile ovaj modni detalj. Značajni političari, ideolozi i mislioci poput Vinstona Čerčila, Teodora Ruzvelta, Abrahama Linkolna i Karla Marksa iskazivali su autoritet i moć leptir mašnom. Danas je nose mnogi moćnici i poznate, holivudske ličnosti među kojima se izdvajaju Džastin Timberlejk, Rijana, Dru Barimor, a i slavni špijun Džejms Bond.

Iako se mislilo da značaj leptir mašne u modi bledi, nemoguće je ne primetiti da je odolela testu vremena i pokazala svoju dugovečnost. U 20. veku njena populanost je opala zbog poteškoća oko vezivanja, pa se nekoliko desetina godina nosila samo na svečanostima i venčanjima.

Danas se najčešće prave od pamuka i dostupne su u svim bojama i dezenima. Trend leptir mašne vratio se na velika vrata. Bez granica i krutih modnih pravila, redizajnirana tako da svako može da je nosi bez obzira na stil i modne navike, postala je veoma poželjan i važan modni detalj koji doprinosi tome da svako može da izgleda jedinstveno i unikatno.

OSTAVI KOMENTAR

Uneti komentar
Uneti ime ovde

Dopašće ti se i ovo:

Zaprati @moodiranje.rs na Instaću :)

RANDOM STUFF:

spot_img