fbpx
Naslovna » Magazin » Ljubav » Krah tradicionalne porodice – nove verzije braka i kako ga preživeti

Krah tradicionalne porodice – nove verzije braka i kako ga preživeti

Šta je zapravo tradicionalna “nuklearna porodica” U osnovi kada govorimo o konceptu porodice, obično su u pitanju dva roditelja u braku sa decom. Međutim, ovo je postala manje uobičajena situacija u poslednjih nekoliko decenija. Veliki broj novih porodičnih sistema doveo je do novih paradigmi i toga da je porodica postala znatno raznolikija, jedan zamršeni set […]

Dopunjeno: 01. 12. 2023.

Šta je zapravo tradicionalna “nuklearna porodica”

U osnovi kada govorimo o konceptu porodice, obično su u pitanju dva roditelja u braku sa decom. Međutim, ovo je postala manje uobičajena situacija u poslednjih nekoliko decenija. Veliki broj novih porodičnih sistema doveo je do novih paradigmi i toga da je porodica postala znatno raznolikija, jedan zamršeni set mnogostrukih porodičnih tipova. Mnoge od ovih novih porodičnih struktura nose nove mogućnosti i izazove koji su prisutni, stvarni i o kojima priču ne treba izbegavati zbog tradicionalnih uverenja, a to se negde i dešava. Ova tema je značajno zapostavljena, a pogađa mnoge ljude širom sveta danas. Nekako deluje da je Zapad malo bolje regulisao odnose na ovom polju, dok je kod nas situacija na više načina teška, nerealno uređena, zaostala i izazovna kako na emotivnom, tako i pravnom polju.

Kada se odlučite na ponovni brak to uključuje neretko decu iz prethodnih brakova ili odnosa, mešanje porodica i vaše dece, ali i širih krugova prijatelja, rodbine i slično. Svi uključeni se nalaze pred izazovom toga da novoj situaciji mogu da se prilagode, ili ne.

Ulozi su visoki kada je u pitanju opstanak brakova koji su za bračne partnere drugi, odnosno kasniji. treba vremena dok se ponovo ojačaju posledice rana nastalih nakon razvoda i iako energija i svežina koncepta spojene porodice mogu pružiti preko potrebnu nadu i optimizam, nedavna statistika pokazuje da preko 60% drugih brakova zapravo ne uspe. Iako ovo zvuči prilično zloslutno, postoje ključni koraci koje vas i vaš partner može preduzeti da bi se održalo blagostanje, ljubav i zadovoljstvo u novom odnosu koji se gradi na ruševinama teškog prethodnog života.

Parovima koji se po drugi put odlučuju na brak potrebni su jaki temelj poverenja i komunikacije da bi ispunili izazove koji proističu od okrnjenog prethodnog života i veliko razumevanje da zadovoljstvo braka biva određeno kroz očuvanje stabilnosti, ljubavi, poverenja.

Kao što je potrebna priprema za renoviranje doma, prostora, za odabir novog nameštaja, boje zidova, krečenje, karton za zaštitu podova, folije, četke za čišćenje, sredstva za poliranje i drugo, tako i pre i tokom ulaska u novi brak, a i svaki brak ako ćemo tako, izuzetno je važno biti spreman na sve one dogovore i razgovore koji “kuću grade”. To se pre svega odnosi na odgoj dece, suživot, finansije, kućne poslove, pa i sitna uvažavanja različitosti karaktera ili potreba.

4 tehničke kategorije drugih brakova

Postoje različite situacije u kojima dolazi do spajanja porodica i shodno tim različitostima ni izazovi nisu isti.

Osoba sa decom ulazi u brak sa supružnikom bez dece.

Ova vrsta mešovite porodice može naići na prepreke ako roditelj-supružnik preuzme to da će novi partner automatski preuzeti uloge i odgovornosti kao “mama” ili “tata”. U međuvremenu, partner bez dece može se osećati preplavljeno ili nesnađeno zbog novih porodičnih obaveza.

Da bi uspeli u ovakvim okolnostima, par bi trebalo da uspostavi jasna pravila u vezi sa brigom i disciplinom dece kao i to i kako ispunjavati porodične obaveze i baratati troškovima. Nastojte da pokažete ujedinjeni i jedinstveni stav deci. Dozvolite da se novi odnosi organski razvijaju. Povremeno preispitujte pravila porodice, kao i inače u skladu s time kako deca rastu i kako se veza razvija.

Razvedeni roditelj sa decom i drugi razvedenog roditelj sa decom u novom braku.

Ova kombinacija mešovite porodice može biti prilično složena, s obzirom na čist broj odnosa i sve permutacije koje se uzajamno stvaraju. Prednost ovde je to što su u pitanju iskusni supružnici, izverzirani roditelji, a deca (kada su dobro vaspitana) mogu da se organizuju zajedno i da pomognu jedni drugima i / ili pomažu kod poslova oko kuće. Opet, organizacija je ključna za harmoniju. Razmislite o uspostavljanju nedeljnog sastanka, gde svi mogu slobodno da iskažu svoja mišljenja, prilože pritužbe ili ponude kreativne ideje (ako ih ima) i uradite uvek nešto zabavno kao jedinstvena grupa.

Udovica ili udovica sa decom i novi brak.

Ove očuvane porodice mogu dovesti ili do isceljenja ili neke destruktivne dinamike, u zavisnosti od prirode novih odnosa roditelja-deteta. Odsustvo pokojnika supružnika / roditelja razumljivo može snažno uticati na porodičnu dinamiku. Komunikacija i empatija mogu produbiti sve odnose. Izbegavajte sve pokušaje da požurujete intimnost ili psihološko lečenje i procese za prevazilaženje trauma i suočenje sa bolom.

Razvedeni ili udovica roditelja odrasle dece u novom braku.

U ovakvim situacijama važan je rad na adresiranju pitanja vezanih za nasledstvo, medicinsku negu i penziju da se ublažila svaka eventualna zabrinutost među decom. Ako je novonastala porodica geografski udaljena od svih ili nekih dece, treba stvarati mogućnosti za povezivanje novih članova nove porodice, kao što su zajednički praznici, proslave ili odmori.

Realna očekivanja za novi bračni i porodični odnos

Uz ljubav i razumevanje sve je lako

Imajte realna očekivanja

Parovi se mogu brzo razočarati kada ne uspeju da predvide broj poteškoća jedinstvenih za novi zajednički život. Zaljubljenost, ponovni osećaj imanja porodice, uzbuđenje i entuzijazam dosta utiču na to da se i zaboravi na to da nove porodice nisu obnova onoga što je nekada postojalo, već potpuno nova izgradnja porodičnog života te nove društvene jedinice odnosno porodice.

Jednom kada se mešovite porodice suoče sa izazovima i imaju odgovore na glavna pitanja kao što su pitanje finansija, dinamike odnosa dece i maćehe ili očuha i kreiranje odnosa sa bivšim supružnicima, tada mogu stvoriti pravu atmosferu i osigurati to da nova porodica raste i na zdrav način cveta.

Komunikacija je ključna

Od izuzete je važnosti da parovi znaju kako da efikasno komuniciraju i ne plaše se da razgovaraju o osetljivim temama kako se pojave. Sukob je neizbežan, a bez osnova efikasnog slušanja i razumevanja, asertivne komunikacije koja se uči, par može povodom raznih bračnih pitanja ući u problem.

Vremenom, loša komunikacija može da se prelije i na samu osnovu koja je dovela do osnivanja odnosa – temelj koji drži očuvanje netaknutim može se tako poljuljati. Parovi treba da pre svega žele da ako i dođe do sukoba, istom pristupaju sa empatijom, saosećanjem i razumevanjem.

John Mordekaj Gotman je američki psiholog, profesor Emeritus psihologije na Univerzitetu u Vašingtonu. Njegov rad se fokusira na predviđanje razvoda i bračnu stabilnost kroz analize odnosa. Gotman recimo upozorava parove da ne ulaze u ono što smatra za četiri najveće ubice odnosa, poznatih kao četiri konjanika apokalipse braka, tokom neslaganja (kritika, prezir, odbrambenost i ignorisanje).

Koristeći “JA” izjave da izrazite vaša osećanja i potrebe, prihvatajući odgovornost, negujete poštovanje. Zahvaljujući pozitivnim osobinama i radnji vašeg partnera i tome da možete da napravite pauzu kada stvari postaju teške, sve su korisni načini da se negativni argumenti deeskaliraju i da se izbegnu destruktivna ponašanja.

Zdrav odnos partnera pak osnova je zdravlja i u novoj porodičnoj dinamici, i kolike god traume da deca u pitanju nose iz prethodnih brakova i odnosa, dobar primer pun ljubavi, dozvole za nesavršenošću. prijemčivosti za otvorenu komunikaciju, ali i nežnosti i razumevanje biće lekovite. Koliki god toksični upliv da postoji sa drugih strana, ono izvorno vaše što je dovelo do novog braka može da prevlada, bez teškoća upravo uz zdravu i otvorenu komunikaciju. Kao kad se sređuje kuća, kao što sam rekla već-i kad neko na zid baca fleke-snaga zdravog odnosa bez problema to prekreči. Na kraju dana, vreme pokaže sve, a prava vrednost svega toga jesu uspomene i život koji se gradi našim odlukama i brižljivim postupcima.

Više o ovoj temi čitajte jer ćemo se njome baviti iz različitih uglova.

I volite se. Komunicirajte. A za veštine asertivne komunikacije nam se možete obratiti za konsultacije ili neki od seminara uskoro.

Zabranjeno je preuzimanje dela ili celog sadržaja bez navođenja i linkovanja izvora u skladu s Moodiranje Uslovima korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Podeli tekst:
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  Moodiranje newsletter

  nema spamovanja i gluposti. samo kul stvari. jednom sedmično.

  Dopašće vam se još:

  “Intelektualac” – zapravo samo diplomirani primitivac

  Slobodan Jovanović (1869-1958.) je bio naš cenjeni pravnik, istoričar, književnik i političar tadašnje Kraljevine Jugoslavije, čiji je značaj nemerljiv i [...]
  Škafiškafnjak

  Da li znate šta je “Škafiškafnjak”? Tako je, nemate pojma! KLIKNI i saznaj već jednom.

  Škafiškafnjak je obično reč koja dovodi do psovanja onoga ko vam je postavio da je izgovorite, jer obično ne ide.

  Uputstva iz 1893. za siguran seks: “Nipošto ne valja dva puta ujedared vršiti!”

  Ako ste mislili da je siguran seks tema poslednjih decenija, u zabludi ste. Još i naši stari imali su svest [...]

  Ugasite internete: Majke koje pokušavaju da preko dece budu popularne haraju njime!

  Ovih dana sve češće i češće, uglavnom u sebi, ali ponekad i na glas izgovorim rečenicu: Ugasite internete, vreme je. [...]
  MOODIRANJE

  © 2011-2023. Moodiranje. Sva prava zadržana. Izrada sajta: ХАЈДУЦИ