fbpx
0
23.09.2023.

NAJČITANIJE

Karijera i biznisNe čekajte ni dana za posao: Lider IT obrazovanja stiže u Srbiju!

Ne čekajte ni dana za posao: Lider IT obrazovanja stiže u Srbiju!

Nedostatak radne snage u IT sektoru je veliki izazov za kompanije i poslodavce, a ovaj trend će opstati i u narednim godinama. Na osnovu podataka Evropske komisije, u 2020. godini bilo je oko 825.000 slobodnih mesta na tržištu rada u sektoru infokomunikacija. Manjak radne snage u tehnološkoj industriji može ugroziti konkurentnost preduzeća, a time i ukupan ekonomski razvoj.

U Srbiji je IT industrija zabeležila rast i u 2020. godini. Istovremeno, našoj zemlji nedostaje najmanje 7 000 IT stručnjaka godišnje, a pozicije u ovom sektoru ostale su na vrhu najplaćenijih.

Drugim rečima, IT sektor u Srbiji postaje sve važniji: vrednost IT usluga konstantno raste, kao i broj zaposlenih, što je dovelo do veoma visokih plata IT stručnjaka, a oni koji se odluče da steknu odgovarajuću ekspertizu ne čekaju ni dana na posao u struci.

IT tržište u Srbiji je, uprkos pandemiji, nastavilo da raste, a izvoz IT usluga je samo u prvoj polovini 2020. godine dostigao čak 702,7 miliona evra, što pokazuje jak potencijal za budući rast. Prosečna plata po radniku u IT sektoru je i do nekoliko puta veća od prosečne plate u drugim sektorima, a mogućnost lakog zaposlenja, brojni benefiti i fleksibilno radno vreme samo su neki od razloga koji čine da u IT sektoru gotovo nema nezaposlenih.

Iako su odlična plata i zagarantovan posao već duže vreme glavne karakteristike pomenute oblasti, ove brojke otkrile su i nešto novo – sada je najbolji trenutak za ulazak u IT svet.

Rešenje ovog problema je poboljšanje i podrška alternativnim IT obukama pored tradicionalnih univerzitetskih kurseva. Šanse stvorene potražnjom za novim oblicima obrazovanja već su prepoznali i investitori. Na osnovu analize kompanije Dealroom, vrednost novih kapitalnih investicija u takozvanom “edtech sektoru” porasla je za 94% u 2020. godini, dostigavši 13 milijardi američkih dolara.

Dobra vest: lider IT edukacije stiže u Srbiju!

“Želim da se bavim programiranjem, odakle početi”, je često pitanje po formumima i Facebook grupama, koje se neretko završi razočaranjem, “dao sam gomilu novca za obuku, a nisu nas naučili ništa”.

Srećom, ovo tržište će uskoro značajno podići standarde, i to do kraja godine, kada u Srbiju dolazi regionalni lider, Codecool.

Codecool su osnovali mađarski biznismeni 2014. godine. Program je završio svoj treći krug prikupljanja kapitala kroz svoj sporazum od sedam miliona evra sklopljen sa Integral Venture Partners, uz pomoć poslovnog savetnika Clairfield. Sa do sada prikupljenim kapitalom od 12,5 miliona evra, Codecool se poklapa sa ulaganjima u vodeće evropske aktere na tržištu informatičkog obrazovanja.

Investicija nam omogućava da nastavimo evropsku ekspanziju: uskoro otvaramo novi, pa planiramo proširenje svojih usluga na novo tržište u drugoj polovini godine. Cilj nam je da upravljamo sa više od 10 Codecool kampusa do 2025. godine – kaže izvršni direktor Jozef Boda i dodaje:

Proširenje, međutim, ne znači samo povećanje broja naših škola. Razvoj korporativnih kurseva za ponovno usavršavanje i usavršavanje takođe je u našem fokusu, jer naše iskustvo pokazuje da su rukovodioci sve otvoreniji za obuku ili prekvalifikaciju svojih kadrova, jer je često dugotrajno i skupo pronaći novog stručnjaka sa odgovarajućim veštinama o radnoj snazi.

Veliki izbor kurseva

Istovremeno, Codecool takođe kontinuirano proširuje opseg svojih kurseva. Prošle godine su, pored kompletnih kurseva sa garancijom posla, u portfolio škole dodati i specijalizovani tromesečni i četvoromesečni onlajn IT kursevi, a u skladu sa zahtevima tržišta rada, takođe se uključuju i modeli daljeg usavršavanja. Cilj do 2025. godine je više hiljada diplomaca godišnje.

Codecool podržava osnovni, dugoročni trend i makro trend na tržištu rada – promociju digitalizacije i sve veći značaj programskih veština – kroz jedinstveni i fleksibilni poslovni model, koji stavlja jednak naglasak na obuku visokokvalitetnih kodera i brz i efikasan odgovor na korporativnu potražnju za ljudskim resursima. To, zajedno sa regionalnom pokrivenošću i planovima proširenja, čini ovu kompaniju posebno atraktivnom za Integral Group i njene investitore, jer je polje obrazovanja jedan od naših ključnih fokusa. Partneri našeg investicionog fonda su iz regiona i ulažu u inovativne, visokokvalitetne kompanije iz Evrope, stoga se Codecool savršeno uklapa u naš rastući portfolio – istakao je izvršni direktor za investicije kompanije Integral Venture Partners, Adam Szalai.

Codecool dvanaestomesečni intenzivni kurs o programiranju orijentisanom na praksu je jedinstven na tržištu, trenutno nema takvog kursa kod konkurenata. Metoda je dokazana: 98% od više od 1.000 diplomaca Codecoola već je dobilo posao u IT-u – ističe Abel Galacz, izvršni direktor Lead Venturesa, operater MOL-a i MFB invest (Mađarska razvojna banka), osnivač fonda rizičnog kapitala Enter Tomorrow.

Međunarodni doprinos razvoju digitalnih veština

U jesen 2020. godine, Codecool, kao osnivač Evropske alijanse za softverske veštine, započeo je razvoj nove strategije i programa veština za razvoj softvera na nivou EU, zajedno sa vodećim velikim korporacijama poput Amazon Web Services ili Adecco. Stoga, iskustvo škole u ​​oblasti obuke programera softvera može uticati na obuku IT profesionalaca ne samo u regionu, već i na celom kontinentu.

Prošle godine dostignuća Codecoola prepoznao je i vrhunski IT forum: The Next Web sa sedištem u Amsterdamu uvrstio je Codecool među 20 najuzbudljivijih evropskih kompanija na svojoj Tech5 listi koja se sastoji od najperspektivnijih kompanija za proširenje.

OSTAVI KOMENTAR

Uneti komentar
Uneti ime ovde

Dopašće ti se i ovo:

Zaprati @moodiranje.rs na Instaću :)

RANDOM STUFF:

spot_img