fbpx
Friday, October 7, 2022

NAJČITANIJE

MagazinDuh i teloNe sumnjaj, ne pretpostavljaj, ne paranoiši, već razgovaraj i razjasni!

Ne sumnjaj, ne pretpostavljaj, ne paranoiši, već razgovaraj i razjasni!

Sumnja je verovatno u samom korenu problema mnogih parova. Teško da je iko imun i u stanju da joj odoli.

Duboko je usađen u lične i kolektivne probleme, pa i u opštu sliku vremena u kojem živimo. U svetu u kojem nikad više nije svega bilo na izvolte, da li zaista i dalje mislimo da postoji ikakav tehnički aspekt i način na koji možemo da bilo koga da iskontrolišemo?

Faze nepoverenja

Nepoverenje se ne događa preko noći. Ono se razvija progresivno kroz faze, i ako možemo da prepoznamo ove faze kada smo u njima, imamo šansu da se pozabavimo situacijom pre nego što se nepoverenje preduboko i nepovratno ukoreni.

Sumnja

Prva faza nepoverenja počinje sa sumnjom. Počinjete da doživljavate malu neizvesnost vezanu za nečiju pouzdanost i iskrenost koja uzrokuje da se malo zapitate i zabrinete. Možda se ta sumnja nalazi negde u pozadini vašeg uma. To je misao koju kao da ne možete da odbacite, ili nešto što jednostavno ne štima u nekoj situaciji iako ne možete tačno da locirate ili definišite šta je.

Sumnjičavost

Sumnja, ako je nerešena, vremenom prerasta u trajnije stanje sumnjičavosti. Sumnjičavost je verovanje u i može ukazivati na nedostatak poverenja, ali nemate dovoljno dokaza da biste doneli čvrsti zaključak. Vaš radar za poverenje vam govori da nešto nije u redu.

Anksioznost

Treća faza nepoverenja je anksioznost, osećaj straha ili nelagode, koji se često manifestuje već i fizički. Kada govorite o nekome kome ne verujete, možda ćete osetiti nervozu, ubrzan rad srca, ljutnju, grč u želucu ili čak gađenje.

Strah

U ovom trenutku u vezi, sumnja i nepoverenje se podiglo do tačke u kojoj se bojite pokazati ranjivost. Doživeli ste ponovljene trenutke i situacije u kojima je došlo do povrede poverenja i postali ste nepoverljivi prema drugoj osobi do tačke u kojoj se bojite za svoje emocionalno blagostanje.

Samo-zaštita

Kao rezultat straha koji ste iskusili, prelazite u stanje samozaštite. Postavljate zidove u vašoj vezi kako biste sprečili da vam se druga osoba približi. Ovaj čin samoodržanja smanjuje vašu ranjivost, ali i čini stanje nepoverenja duboko usađenim u odnos.

Šta je zapravo poverenje?

Poverenje je nit koja spaja dve osobe zajedno u vezi, a kada je ta nit prekinuta, dolazi do raskida. Kada više ne možete biti ranjivi sa drugom osobom, počinjete da stvari doživljavate drugačije u vašem odnosu.

Vremenom počinjete da se trzate na svaki zvuk telefona, notifikaciju, ili još gore-tišinu. Ne postoji servis mobilnih telefona koji može rešiti ovakav “mobilni“ problem.

Young-manager-flirting-with-businesswoman-in-sunset

Postoji nekoliko uobičajenih iskustava oštećenog poverenja:

Povlačenje – Umesto da delujete bezbrižno, što je normalno u odnosima poverenja, postajete sve više rezervisani u deljenju ličnih informacija. Prestali ste da preuzimate rizike u vezi jer je sigurnosna mreža uklonjena. Usamljenost ili osećaj ukočenosti ili sleđenosti iznutra je čest.

Prelazak u akciju – Da bi se nadoknadio nedostatak poverenja u odnos, može se desiti da se nekako postepeno preterano zakopate u zadatke vezane za hobije, posao, školu, sport ili druge aktivnosti. Postaćete ekstremno čak aktivni u drugim delovima svog života zato što vam je lakše da uradite to nego da se suštinski povežete. Time ste prosto isključili lični deo vašeg odnosa sa drugom osobom.

Neuravnoteženi odnosi – Uobičajeno je da jedna osoba bude “davalac“ u svim odnosima i da izbegne “primanje“. Biti davalac omogućuje vam da se zaštitite od ranjivosti s drugom osobom. Vi ćete slušati, pomagati i voditi druge, ali ćete ujedno time uskratiti drugima da vam pomognu. Biti davalac takođe se manifestuje u preterano uzajano ko-zavisnim odnosima.

Loše navike – Problemi poverenja često mogu dovesti do problematičnih obrazaca ponašanja u vašem životu. Lako je potisnuti naša emocionalna osećanja prekomernim jedenjem, prevelikom konzumacijom pića ili drugim ponašanjima koja izazivaju bilo koji vid zavisnosti.

https://www.youtube.com/watch?v=Wb0Jmy-JYbA

Kako se nepoverenje širi?

Nepoverenje se može proširiti kroz odnos kao šumski požar. Ono što počinje kao mali žar sumnje može da se pretvori u kompletni požar međusobnog odnosa nepoverenja ako ne preduzmemo korake da to rešimo što pre. Najbolji način da se spreči nepoverenje jeste da se proaktivno usredsredi na izgradnju upravo one zdrave osnove, tojest, poverenja.

Poverenje se mora stalno razvijati i negovati tokom čitavog trajanja veze, a ne samo kada je oštećena.

Pored romantičnih odnosa, uviđamo lako da se ovo primenjuje na sve odnose u našem životu.
Pre no što napadnete druge što se ne javljaju, što ih nema ili se plašite da se s njihove strane emocije lažiraju, gase ili usmeravaju drugde, pre nego što krenete iz svojih strahova-budite sigurni da niste krenuli od sebe, mimo činjenica, mimo te osobe i istine. Jer ukoliko niste u pravu-nepotrebno ćete stvoriti problem. Komunicirajte.

OSTAVI KOMENTAR

Uneti komentar
Uneti ime ovde

Dopašće ti se i ovo:

Zaprati @moodiranje.rs na Instaću :)

RANDOM STUFF:

spot_img