fbpx
Tuesday, September 27, 2022

NAJČITANIJE

MagazinStajlišOštećena kosa: da li i koliko pomažu profesionalni preparati

Oštećena kosa: da li i koliko pomažu profesionalni preparati

Pravilnom negom i adekvatnim tretmanima oštećena kosa može da se potpuno oporavi. Predstavljamo vam mini vodič za oporavak oštećene kose. Kako nastaje oštećena kosa?

Kosa najčešće biva oštećena upotrebom hemijskih sredstava za farbanje, blanširanje i oblikovanje kose. Pored nabrojanog, tu je i upotreba neadekvatnih preparata za negu kose, pre svega šampona, koji često sadrže supstance koje su agresivne prema kosi.

Hemijski oštećena kosa zahteva poseban tretman vrhunskim preparatima za oporavak oštećene kose.

Termički oštećena kosa nastaje kod preterane i neadekvatne upotrebe fena za sušenje kose. Poželjno je nabaviti fen za kosu jače snage i kosu sušiti opcijom jakog izduvavanja sa blažom temperaturom. Naročito su pogodni fenovi koji sadrže jonizatore vazduha, koji utiču na smanjeno isušivanje kose prilikom sušenja.

Upotreba prese za ispravljanje kose i figara ne treba da bude svakodnevica, a takođe se treba pozabaviti i njihovim izborom. Prese sa keramičkim pločicama i jonizatorom vazduha treba da imaju prednost pri kupovini.

Mehaničko oštećenje kose je često deo svakodnevne rutine grubog češljanja, vezivanja kose tankim gumicama u rep i generalno grubog postupanja. Mehanička oštećenja kose uglavnom nisu zahtevna za oporavak.

Photo by Element5 Digital from Pexels

Među oštećivačima na koje slabo možemo da delujemo su izlaganje kose suncu, vetru, solima iz mora i hloru iz vode sa česme. Iako nam je tu sužen prostor za prevenciju, možemo kosu naknadno da regenerišemo kvalitetnim preparatima.

Kako oporaviti oštećenu kosu?

Oštećena kosa uglavnom može u potpunosti da se oporavi ukoliko se prestane sa izlaganjem oštećivačima, i uz to se primene adekvatni tretmani za oporavak oštećene kose. Najpre je potrebno utvrditi razlog lošeg stanja kose i naći bezbednu alternativu za brojne preparate i načine oblikovanja kose.

Šampon bez sufata

Šampon je glavni preparat za negu kose i mora da bude veoma kvalitetan. Naše tržište je preplavljeno komercijalnim šamponima lošeg kvaliteta koji sadrže brojne štetne sastojke.

Poznato je već godinama da se u manje kvalitetne šampone stavljaju sulfati – supstance koje omogućavaju da šamponi dobro pene. Iako omogućavaju dobro čišćenje kose, šamponi sa sulfatima su vrlo agresivni i razlažu fini keratinski zaštitni sloj dlake. Na taj način slabi struktura dlake i ona postaje slaba, suva i beživotna.

Pročitajte još: Prirodni Šampon za Bolji Kvalitet Kose

Jedino pravo rešenje je upotreba kvalitetnog šampona bez sulfata, ali i bez parabena, silikona i parafina. To su sve supstance koje doprinose pojavi oštećene kose. Šampon bez sulfata je potreba broj jedan kod svakog tretmana oporavka kose!

Pakovanje (maska) za oštećenu kosu

Iako je upotreba regeneratora opstala zbog svakodnevnog pranja kose, upotreba pakovanja za oštećenu kosu je postala neizostavna. Profesionalne maske za oštećenu kosu imaju specifičnu formulaciju koja omogućava oporavak oštećene kose obzirom na dominantne simptnome i način oštećenja.

U većini slučajeva je najpogodnije da se koristi maska za oštećenu kosu i šampon iz iste kolekcije. Pored maski za kosu, oštećena kosa se odlično revitalizuje i putem specijalnih tretmana, ampula i mleka za kosu.

Oporavak kose nakon mora

Već i ptičice na granama znaju da period nakon povratka sa mora zahteva posebno bavljenje kosom. Kosa nakon višednevnog intenzivnog izlaganja morskoj vodi i jakom suncu postaje suva i sklona lomljenju.

Oporavak kose nakon mora uglavnom nije mnogo zahtevan ali podrazumeva upotrebu preparata za dubinsku hidrataciju. U zavisnosti od prethodnog stanja kose nekada je potrebno pre hidratacije napraviti nekoliko dobrih tretmana koji obnavljaju strukturu dlake. A upotreba prirodnih ulja za kosu treba da postane nova rutina. Oporavak kose nakon mora može da potraje i više nedelja.

Oporavak kose nakon blanša

Blajhanje (posvetljavanje) kose je hemijsko uklanjaje melanina (boje) iz vlasi kose. Nanošenjem blanša (vodonik peroksid i dodatne supstance) na kosu dolazi do oksidacije, što dovodi do trajnog posvetljivanja dlake.

Blajhanjem se kutikul dlake otvara i reaguje razgradnjom masnih kiselina iz središta dlake. Oporavak kose nakon blanša je vrlo zahtevan i podrazumeva korišćenje profesionalnih tretmana za rekonstrukciju hemijski tretirane kose.

Dakle, potpuni oporavak kose je moguć uz vrhunske preparate i strpljenje. „Anđeoski plava kosa“ će zaista biti divna tek nakon korišćenja šampona, tretmana, ampula i maske za kosu iz odgovarajuće Repair ili Reconstruction kolekcije.

Danas postoji veliki izbor profesionalnih preparata za oštećenu kosu koji zaista mogu da oporave i regenerišu kosu i vrate joj prvobitni sjaj i izgled.

OSTAVI KOMENTAR

Uneti komentar
Uneti ime ovde

Dopašće ti se i ovo:

Zaprati @moodiranje.rs na Instaću :)

RANDOM STUFF:

spot_img