fbpx
Monday, December 5, 2022

NAJČITANIJE

MagazinOgnjištePlaniranje trudnoće je od krucijalnog značaja za uspešno začeće

Planiranje trudnoće je od krucijalnog značaja za uspešno začeće

Brz i često nezdrav način života dovodi do toga da se začeće ne dešava “lako” kao u vreme naših baka. Stoga se ne treba oslanjati na sreću, već na vreme prionuti na planiranje trudnoće.

To znači da najmanje par meseci treba da posvetite tome da svoje telo i psihu dovedete u optimalno stanje, kako biste bili spremni da uspešno iznesete trudnoću.

#1 Promena životnih navika

Na prvom mestu, prestanite ili svedite na minimum sve štetne navike: cigarete, alkohoh, kafa, slatkiši… Ukoliko se hranite neredovno i, još gore, neumereno, stavite te navike pod kontrolu. Što bi naš narod rekao, “uobročite se”. Ishrana treba da bude planirana, zasnovana na prirodnim namirnicama, gde prednjače riba, zdravo meso, domaća jaja, sezonsko voće i povrće.

#2 Fizička aktivnost

Treba li naglasiti da je za planiranje trudnoće od krucijalnog značaja umerena fizička aktivnost? To će vam pomoći naročito ako imate višak kilograma, a duge šetnje, lagane vežbe s akcentom na istezanje, pripremiće vaše telo za predstojeće izazove.

#3 Folna kiselina

S ovim treba početi barem tri meseca pre trudnoće, a glavni razlog je što folna kiselina znatno umanjuje verovatnoću rođenja deteta s oštećenjem neuralne cevi.

Folna kiselina se nalazi u povrću kao što je avokado, brokoli, spanać, špargle, a ovu dragocenu materiju svakako možete uzeti putem suplemenata specijalno napravljenih za trudnice.

#4 Regularni pregledi

Idealno je da obavite kompletan sistematski pregled. Proverite krvnu sliku i biohemiju, odradite kompletan ginekološki pregled i slušajte savete svog lekara. Neki od negativnih pokazatelja (policistični jajnici, insulinska rezistencija) se mogu uspešno prebroditi.

#5 Psihički mir

Ovo je preduslov za kvalitetno planiranje trudnoće! Više nego ikad je vreme da se pozdravite s bespotrebnim nerviranjem, svađama, lošim vestima. Vama i vašem budućem detetu s potrebni mir i harmonija, a ne stres i grč!

Planianje trudnoće: Nakon najmanje 3 meseca “novog režima”

Pratite menstrualni ciklus i plodne dane: oni su obično oko 14. dana od prvog dana menstruacije. Ukoliko ne volite da brojite, možete se osloniti na neku aplikaciju ili test ovulacije.

Upražnjavajte redovne seksualne odnose, stručnjaci kažu da je najbolje na svaka 2 do tri dana, najpre jer je kvalitet semena optimalan, a potom jer je prisutno tokom celog perioda ovulacije.

Otiđite s partnerom u genetički centar i posavetujte se sa njima da li je potrebno uraditi neke testove – i koje, kako biste sve moguće rizike po sopstveno i zdravlje deteta sveli na minimum.

I najzad, budite u “moodu” za bebu! Istražujte obilje stručne literature, uključite se u savetovališta i radionice za buduće mame – samo vodite računa da je to pod vođstvom edukovane osobe. Razgovarajte s novim mamama, uključite se maksimalno, jednostavno rečeno, budite psihički spremni, očekujte da ćete uskoro zatrudneti!

Bezmali broj istraživanja je pokazao i dokazao koliko je raspoloženje, stav o nečemu, volja, presudan za ostvarivanje, u ovom slučaju trudnoće!

Dakle, samo polako, postupno i opušteno!

Držimo vam palčeve!

1 COMMENT

OSTAVI KOMENTAR

Uneti komentar
Uneti ime ovde

Dopašće ti se i ovo:

Zaprati @moodiranje.rs na Instaću :)

RANDOM STUFF:

spot_img