fbpx
Naslovna » Reflektor » Praška šunka, španska sela, ruska salata i ostale geografsko-jezičke zavrzlame

Praška šunka, španska sela, ruska salata i ostale geografsko-jezičke zavrzlame

S obzirom na kompleksnost našeg jezika, pri usvajanju noviteta, dešavalo se da je teško izgovoriti tu reč u originalu. Umesto “lomljenja jezika”, naš narod je novim terminima i izrazima jednostavno pridodao geografski pridev.

Dopunjeno: 25. 11. 2023.

Verovatno su se mnogi vas pitali zašto državu zapadne Evrope zovemo Nemačka, kada oni sami sebe zovu Deutsch, a za ostatak sveta su Germany. Odgovor se nalazi u davnoj prošlosti, kada su slovenska i germanska plemena bili komšije. Sloveni (slov – slovo) su bili daleko napredniji i pismeniji u odnosu na Nemce, te su im dali naziv po pridevu němъ (nemi).
Recimo da je to bio (pra)početak dodavanja geografskih prideva svemu što nam je nedovoljno poznato.

Znate li kako se zove ova alatka? Znate, naravno.

Na slici je, šta drugo, nego francuski ključ?! Međutim, Francuzi, gle čuda, ovaj alat zovu “engleski ključ” (clé anglaise). Odemo li u Englesku, videćemo da ga tamo zovu “majmunski ključ” (monkey key tool). Ameri su pojednostavili stvar i ovu alatku nazvali jednostavno – wrench.

Razotkrivanje ruske salate

Kraljica praznične trpeze ne samo da nije ruska, već veze nema s originalnim receptom! Ako ćemo u “sitna crevca”, rusku salatu je izmislio jedan belgijski kuvar koji je živeo i radio u Rusiji, a zvao se Olivije. Želevši da mu odaju priznanje za ovaj delikates koji je osvojio Evropu, Rusi su je nazvali Olivierova salata.

Osim majoneza, ona nema nikakve sličnosti s prvobitnom verzijom u koju su išli sledeći sastojci: meso divlje kokoške i dimljene patke, teleći jezik, repovi raka, francusko belo sirće, maslinovo ulje, senf… Usled revolucije u Rusiji, Olivierova salata je doživela pravu recesijsku transformaciju, te su skupi sastojci zamenjeni krompirom, jajetom, kiselim krastavčićima i šunkom, a u toj verziji smo je i mi prihvatili – i prekrstili.

Ah, ta Španija!

“Ma to je za mene špansko selo”, obično kažemo za nešto što nam je daleko, nepoznato, teško za shvatiti, a i ne trudimo se da razumemo. Ovo smo pokupili direktno od Nemaca (Das kommt mir spanisch vor) zbog Karla V (čija je majka bila sa španskog dvora), a koji je osim Nemačkom, vladao i Španijom. Novonastali kontakti dve tako različite zemlje doveli su do toga da Nemci za  nešto što im je daleko i nerazumljivo kažu da je jednostavno – špansko.

Ovome su skloni i još neki narodi, te tako imamo “nerazumevajuće parove”, pa tako Englezi i stari Rimljani ne razumeju Grke, Rusima, Grcima i Arapima je apstraktan kineski, na rumunskom su sela turska, a na turskom francuska… uglavnom, svaki narod ima svoje špansko selo.

Španska pita zaista postoji u Španiji, ali ni izbliza nije slična kao “ova naša”, za koju se mnoge domaćice kolebaju da li je španska ili carska. Dok u našoj dominira ajvar, Španci pitu prave s obiljem sira, spanaća ili piletine.

Jedno je izvesno – španska mušica je definitivno iz Španije, a njeno poreklo datira još iz vremena velikog nevaljalca Markiz de Sada koji je bubu naziva kantarid mleo i stavljao u čokoladu, te davao prostitutkama.

Ostale jezičko-geografske zapetljancije

Poljski WC nema veze s Poljskom, već s time što se nalazi na polju; isto važi i za poljski krevet.

Ono što mi zovemo švedski sto u Švedskoj je smörgåsbord i označava sto samo sa sendvičima, namesto gomile đakonija kao što se kod nas praktikuje.

Hamburška slanina, praška šunka i bečka šnicla (Wiener Schnitzel) zbilja imaju utemeljenje u svom nazivu. Što se tiče francuskog poljupca i kreveta, ako je neko proverio u praksi, neka nam javi.

Zabranjeno je preuzimanje dela ili celog sadržaja bez navođenja i linkovanja izvora u skladu s Moodiranje Uslovima korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Podeli tekst:
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  1. Zanimljivo, većinu od toga sam znao ali se pitam šta sa ovim tekstom i objašnjenjem imaju ova dva papagaja Lorike koje su poreklom Australijske štetočine a u Srbiji mnogo cenjene …ja ih lično baš ne volim jer se hrane tečnom hranom nešto nalik nektaru a posle ,,prskaju,,tako da okolina je poprskana go##ima

    • Poštovani Vox, iza fotografije Lorikeet papagaja stoji naša namera da lansiramo izraz “štrcaš kao australijski papagaj” za ljude koji previše pričaju, da ne kažemo s….

      Pozdrav!

Moodiranje newsletter

nema spamovanja i gluposti. samo kul stvari. jednom sedmično.

Dopašće vam se još:

Izašao sam u grad i pravio se “Englez”: Šta mislite kako sam se proveo?

Za ovu priču znao je samo meni blizak krug ljudi. Odlučio sam da je podelim uz upozorenje - ne pokušavaj [...]

Ono kad si parazit s 30 i nešto: “Keva, daj za kafu!

Iza ovog bezazlenog naslova krije se mnogo dublji problem nego što deluje. Istina, nismo imali najsjajnije uslove za odrastanje, i [...]

Srpske antologijske face: Ko su zapravo bili Ludi Nasta, Dragička, Radio Mileva…

Otkrivamo ko su zapravo Ludi Milojko, Radio Mileva, Dragička, Ludi Nasta...

Uputstva iz 1893. za siguran seks: “Nipošto ne valja dva puta ujedared vršiti!”

Ako ste mislili da je siguran seks tema poslednjih decenija, u zabludi ste. Još i naši stari imali su svest [...]
MOODIRANJE

© 2011-2023. Moodiranje. Sva prava zadržana. Izrada sajta: ХАЈДУЦИ