fbpx
Naslovna » Magazin » Kod kuće » Selidba po meri – spakuj stvari i sebe

Selidba po meri – spakuj stvari i sebe

Kada pomislimo na selidbu, prva misao je obično gomila stvari koje treba spakovati, fizički rad koji sve to iziskuje, kutije, paketi, rebrasti karton, lomljive i kabaste stvari, kamioni, kombiji i druge opcije za bezbedno i efikasno preseljenje fizičkih posedstva sa tačke A na tačku B. Selidba pak podrazumeva i druge stvari o kojima treba razmišljati. […]

Dopunjeno: 31. 08. 2022.

Kada pomislimo na selidbu, prva misao je obično gomila stvari koje treba spakovati, fizički rad koji sve to iziskuje, kutije, paketi, rebrasti karton, lomljive i kabaste stvari, kamioni, kombiji i druge opcije za bezbedno i efikasno preseljenje fizičkih posedstva sa tačke A na tačku B. Selidba pak podrazumeva i druge stvari o kojima treba razmišljati. To su pre svega promene navika, sredine, novi ljudi, a u zavisnosti od daljine preseljenja, tu su i nove kulturološke, pravne, administrativne, pa i emotivne stvari sa kojima se treba suočiti takođe.

Kombinacija svih zadataka koji su vezani za selidbe kao što su pakovanje, sortiranje vaših stvari, fizički čin selidbe, čišćenje i povezani troškovi može biti ogroman stres. Osim toga, promena vaše životne situacije često je povezana sa drugim stresnim životnim promenama koje doprinose opštoj anksioznosti zbog selidbe. Selidba često dolazi i uz druge životne okolnosti kao što su novi posao, akademsko usavršavanje, pa i stvari vezane za emotivni život, brak, udaju/ženidbu, i slično.

Pet najstresnijih životnih događaja uključuju:

Smrt voljene osobe

Razvod

Selidba

Teška bolest ili povreda

Gubitak posla

Koliko je selidba stresna?

Promena u vašem životnom staništu je rangirana na 28. mestu na široko prihvaćenoj skali inventara stresa koju su kreirali Holms i Rahe. Inventar stresa dodeljuje vrednost stresa životnim događajima i izračunava vaš ukupan nivo stresa na osnovu broja događaja koje doživljavate. Selidba nije najstresniji životni događaj prema skali, ali mnogi događaji ocenjeni kao stresniji su prethodnici selidbe, kao što su smrt supružnika, raskid veze ili razvod braka, ulazak u brak, dobijanje člana porodice ili promena posla. Kombinacija selidbe i povezanih životnih događaja može učiniti iskustvo veoma stresnim.

Kako se nositi sa selidbom

Kada se pripremate za selidbu, oslonite se na mehanizme za suočavanje (ne odbrambene mehanizme samo) koji vam najbolje odgovaraju tokom stresa. Naizgled beskonačna lista zadataka može da vam se čini nerešivom, ali pokušajte da izdvojite nekoliko sati za planiranje pre vašeg preseljenja da biste napravili plan i organizovali svoje vreme kako biste sebi pomogli u pojednostavljivanju procesa. Ukoliko niste spremni na ovaj korak, radije biste živeli sa mamom, plaši te pronalaženje stana i nemaš nameru ili ne znaš kako da se skrasiš, i to je u redu.

1. Napravite listu obaveza za selidbu

Uobičajeni pristup za ublažavanje efekata stresa je da preuzmete malo kontrole nad svojom situacijom i da se što bolje organizujete. Napravite listu svih zadataka koje treba obaviti. Ovo je početna tačka u kojoj stavljate sve ono što držite u glavi na papir.

2. Regulišite svoju adresu i poštu nakon selidbe

Počnite od pošte, a zatim zdravstvenih i auto osiguranja itd.

3. Podesite wifi (i kabl) u novom domu

Možda će vam trebati vremena da uvedete internet, ukoliko vam posao zavisi od toga-informišite se o mestima na kojima možete da radite.

4. Otkažite ili ažurirajte svoje pretplate na staroj adresi

Ako imate pretplate za redovne ili povremene dostave, ažurirajte svoju adresu ili ih privremeno otkažite.

5. Napravite precizan plan preseljenja

Sada kada imate jasnu listu obaveza, počnite da ih mapirate u kalendar. Budite realni da biste izbegli preopterećenje na kraju. Ako se osećate preopterećeno, počnite sa malim stvarima, poput provere vremena vožnje između objekata na vašem GPS-u ili pakovanja jednog dela stvari samo. Nemojte odlagati. Razmislite o slobodnim danima na poslu kako biste sebi omogućili da se fokusirate na plansko pakovanje ukoliko uz selidbu radite.

6. Pakujte i selite se promišljeno

Ako možete da smanjite obim i fokusirate svoje stvari dok se pakujete, biće vam mnogo lakše da se raspakujete u novom domu. Označite sve što pakujete po prostoriji ili nameni. Ako unajmite selidbe, oni mogu premestiti vaše kutije u posebne prostorije. Dok se pakujete, fotografišite svoju montiranu elektroniku i držite sve zavrtnje i delove za montažu nameštaja i zidnih nosača u pojedinačnim vrećama.

Razmislite o danu selidbe; poželećete tanjir, čašu za vodu i pribor, promenu odeće, set čaršava, četkicu za zube, zavesu za tuš, peškir i rolnu toalet papira. Odvojite kutiju ili dve sa očiglednim etiketama za te neposredne potrebe.

7. Napravite budžet za selidbu

Ako vam je novac jedan od stresora, napravite budžet za mesec vašeg preseljenja. Možete li sebi priuštiti da jedete napolju dok je vaša kuhinja spakovana i nedostupna?

8. Unajmite agenciju za selidbe

Unajmite agenciju za selidbe što je pre moguće, ali najmanje četiri nedelje pre selidbe, posebno tokom letnjih meseci. Ako nemate tu mogućnost, zatražite pomoć prijatelja pre nego što se njihov raspored popuni. Bez obzira na to ko pomaže, razmislite o svojim rokovima kako biste bili sigurni da ste u potpunosti spakovani do trenutka kada vam pomoć stigne. Veoma je stresno aktivno se pakovati dok usmeravate kutije i ljude za selidbu.

9. Istražite novi kraj u kojem čete živeti

Po nekim istraživanjima, većina ljudi se seli na kratke udaljenosti, bilo da se seli u drugi kraj u istom gradu (36%) ili da se seli u novi grad unutar istog gradskog područja. Samo 14% se seli u drugu državu. Pokušajte da istražite svoj novi kraj. Proverite mape ili se provozajte po kraju.

10. Pozitivnost i optimizam tokom selidbe? Može

Ako se osećate pesimistično ili zabrinuto, uključite neku veselu muziku da biste dobili energiju i motivaciju u pakovanju. Radujte se promeni. Ovo može biti teško u vanrednim uslovima kojih takođe ima kao što su prinudna selidba, izbeglištvo, razlaz sa partnerom i sličnom. Potpuno druge mere važe tada.

11. Brinite o sebi tokom selidbe

Ako osetite da ste postali razdražljivi ili da ste preplavljeni emocionalnim stresom kao posledicom selidbe, napravite korak unazad. Možda će vam trebati odmor ili relaksacija. Dajte sebi pravo na to.

A šta ako planiranje selidbe teško pada?

E sad, svi ovi praktični saveti vrlo lako padaju u vodu jer znamo da to retko ko od nas sistematično može da primeni. Ja sam se lično preselila pre nekoliko godina i još uvek selim stvari (ko mi je kriv kad imam gigantsku biblioteku za početak što regularnih što stručnih knjiga i materijala). Od svih ovih saveta, zaista jeste značilo planiranje, briga o pretplatama, istraživanje nove okoline iako sam imala podršku u tome od lokalnih ljudi, opet negde znači da čovek sam istraži šta mu prija. Nikada nisam bila osoba koja se posvećuje preciznim planovima, barem ne privatno, tako da nisam imala neke fiksne liste, ali jesam kompartmentovalizovala stvari koje u svakom talasu želim da prenesem. Drugačije je zapravo kada nema vremenske presije, to umanjuje sam stres od selidbe, kao i logističke izazove.

Ne postoje dve identične situacije, niti je svaka selidba ista. Uz sve dobronamerne savete, na kraju dana sami vodimo računa o tome da smo kroz sve što nam se dešava dobro, da stvari radimo po svom tempu i osećajima. Sve drugo-delegirajte.

Zabranjeno je preuzimanje dela ili celog sadržaja bez navođenja i linkovanja izvora u skladu s Moodiranje Uslovima korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Podeli tekst:
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  Moodiranje newsletter

  nema spamovanja i gluposti. samo kul stvari. jednom sedmično.

  Dopašće vam se još:

  (Ne)Zaboravljene boemske legende

  Jedan od razloga zašto se odlazak u kafanu pretvorio u kliše je taj, što su mnoge, izvorno boemske pesme prilično [...]

  Ovo je nemoguće prevesti strancima: Najluđe fraze od Subotice do Vranja

  Svaki kraj u Srbiji ima svoje specifične izraze koji su potpuno nerazumljivi ljudima koji nisu odatle. Spremite kaficu i pripremite [...]

  “Intelektualac” – zapravo samo diplomirani primitivac

  Slobodan Jovanović (1869-1958.) je bio naš cenjeni pravnik, istoričar, književnik i političar tadašnje Kraljevine Jugoslavije, čiji je značaj nemerljiv i [...]
  Škafiškafnjak

  Da li znate šta je “Škafiškafnjak”? Tako je, nemate pojma! KLIKNI i saznaj već jednom.

  Škafiškafnjak je obično reč koja dovodi do psovanja onoga ko vam je postavio da je izgovorite, jer obično ne ide.
  MOODIRANJE

  © 2011-2023. Moodiranje. Sva prava zadržana. Izrada sajta: ХАЈДУЦИ