fbpx

NAJČITANIJE

Šta je čudno u tome što neko izgleda “dobro za svoje godine”?

Poslednji slučaj je Šeron Stoun, koja je oskudno obučena napravila set modnih fotografija. Kako je i sama rekla, zaprepašćena je i zahvalna što se i dalje bavi modelingom i to u 62. godini. Ah, pa to je Šeron Stoun, i ne čudi...

Prvi put u Srbiji: Mobilni telefon + broj + internet bez ugovorne obaveze!

Da li ste znali da Srbija ima još jednog mobilnog operatera? Niste? Da, ima. I to, možda, najinovativnijeg na tržištu. Upoznajte se Globaltelom - mobilnim operaterom nove generacije.

Šta je olaplex tretman, koja je cena, kakva su iskustva i da li oštećuje kosu

Kad pogledaš rezultate na slikama to zaista izgleda "vau", međutim, da li je tako u stvarnosti? Da li oštećuje kosu i u kojoj meri, i kako ta kosa izgleda posle mesec, pa i godinu dana?
Magazin Ognjište Zabrinjavajući simptomi u trudnoći koji uopšte nisu opasni

Zabrinjavajući simptomi u trudnoći koji uopšte nisu opasni

Neke trudnoće mogu proteći vema lako, bez ikakvih smetnji ili čudnih stanja i slobodno možemo reći da zavidimo takvim ženama. Druge, pak, prolaze kroz čitav rolerkoster emocija i čudnih stanja u kojima se nalaze.

Iako deluje veoma zabrinjavajuće ako iz čistog mira osetiš kako se soba vrti oko tebe – a nisi pod uticajem alkohola naravno, ili ako osećaš ukus metala u ustima, iako nije nimalo prijatno, nemaš razloga za brigu. U pitanju su svakako čudni i neprijatni simptomi, koji su takoreći potpuno bezopasni.

Hajde da vidimo šta sve može snaći trudnu ženu i zašto se to dešava.

#1 Promena boje glasa

O da, to se dešava! Tokom trudnoće pojačavaju se hormoni estrogen i progestoren koji utiču na sve delove ženskog tela, uključujući kapacitet pluća, kontrolu mišića i povećanje telesne tečnosti. Sve ovo može rezultirati oticanjem glasnih žica, što znači da se može desiti da sposobnost reprodukcije visokih tonova lalalaaa bude umanjena, a tvoj glas poprimi bariton šmek. Nema razloga za brigu, sve će doći na svoje, samo nemoj da vrištiš po kući i pevaš na karaokama “Bato” od Kaliopi.

#2 Pomeranje kostiju

Tvoje telo se priprema da donese dete na svet, a u tome mu pomaže hormon koji se zove relaksin. On podstiče odvajanje stiidne kosti, što pak pomaže materičnom mišiću da “popusti” i olabavi hrskavicu koja drži sve kosti zajedno. Priroda je sve uredila da ide svojim tokom, te naše telo ima neku svoju inteligenciju koju ni uz svo znanje i tehniku ne možemo da dokučimo. Ovaj proces priprema tvoje telo za porođaj, a bol u zglobovima i kostima je posledica toga.

Pregnant Kim Kardashian GIF - Find & Share on GIPHY

#3 Lažna menstruacija

Čak 25 do 40 procenata trudnih žena primeti blago krvarenje u trudnoći, a neke od njih se mogu zakleti da su dobijale cikluse tokom trudnoće. Odmah da razjasnimo, menstruacija u trudnoći ne postoji. Simptomi lažne menstruacije su slični kao kod prave, međutim, za razliku od nje javljaju se krvni ugrušci. Krv je obično ljubičaste ili tamno braon boje, za razliku od prave menstruacije, gde krv od svetlo crvene ide ka bordo boji. Ova pojava simptomatična je za prvo tromesečje i može je uzrokovati implantacijsko krvarenje, korišćenje određenih sredstava za kontracepciju, infekcije, nepravilnosti u trudnoći, a u retkim slučajevima, oštećenje materice. Svakako ovo treba prijaviti doktoru koji ti vodi trudnoću.

#4 Šta sam ono htela?

Mnoge trudnice se žale na gubitak pamćenja, te je ova pojava, za koju se i dalje ne zna da li zaista postoji, dobila naziv “bebi mozak”. Teorije zašto se ovo dešava tvrde da uzrok može biti promena prioriteta (i na mentalnom i na fizičkom planu) ili visok nivo polnih hormona. Mnoge studije su pokazale da je ova pojava potpuno subjektivna, odnosno, da nema dokaza da trudnoća može uticati na… na šta ono beše?

U principu trudnoća mi je protekla lepo i može se reći lako, osim jedne čudne stvari. Bila sam alergična na zvuk telefona, interfona, zvona na vratima. Isprva me to mnogo nerviralo, a onda sam počela da se “presecam” na svaki zvuk. Na kraju smo morali sve da pogasimo i utišamo, a prestalo je negde u sedmom mesecu.

Milica P, 33

#5 Dlake, kosa… svuda!

“Šta je bre ovo? Otkud mi ovolike dlake na nogama?” Tokom trudnoće, usled povećanja proizvodnje muških hormona iz placente, dlake se mogu pojaviti na potpuno novim regijama, gde nisu bile ranije. Tako nemoj da se začudiš ako se jedno jutro mašala probudiš s dlačicama na licu, grudima, ramenima, stomaku. Deder, ne padaj u bes, to će sve proći nakon porođaja, a kao uspomena ostaće ti progušćena kosa koja se sija više nego ikad.

Od čudnih simptoma tu su još iscedak iz vagine u neuobičajenim bojama, osećaj da se prostorija vrti oko tebe, izuzetna netrpeljivost prema nekom zvuku ili mirisu i naravno, potpuno izmenjen afinitet što se ishrane tiče.

Znamo da ti nije svejedno, ali pokušaj da se prema svojoj trudnoći ne ophodiš kroz strah ili grč, već posmatraj to iz malo drugačijeg ugla. Sve što ti se dešava sada, dešavalo se i dešava se drugim ženama širom sveta. Čudni simptomi, promene raspoloženja i “divljanje hormona” su samo rezultat promena u našem telu koje se, vođeno svojom unutrašnjom inteligencijom, priprema da donese novi život na ovaj svet. Posmatraj ovaj proces smireno, o svemu obaveštavaj svog lekara, a ako otkriješ neku dobru seriju tokom trudnoće (realno, šta je bolje raditi kad si trudan nego izvaliti se i uživati u seriji) obavezno nam javi!

Preporuka urednika:

Zaprati @moodiranje.rs na Instaću 🙂

1 COMMENT

OSTAVI KOMENTAR

Uneti komentar
Uneti ime ovde

Više s weba:

Jednostavne i efikasne strategije da se deca priviknu na trenutni režim školovanja

Ušli smo u "drugu rundu" učenja na daljinu, a mnogi đaci (da ne kažemo većina) se i dalje nisu privikli. Evo nekih saveta za roditelje kako da usmere svoju školsku decu.