fbpx
Naslovna » Magazin » Kod kuće » Zabrinjavajući simptomi u trudnoći koji uopšte nisu opasni

Zabrinjavajući simptomi u trudnoći koji uopšte nisu opasni

Ne kaže se džabe “drugo stanje”: pored mučnine i gorušice koje se pojavljuju na početku, žene mogu osetiti čitav spektar veoma čudnih simptoma.

Dopunjeno: 09. 06. 2021.

Neke trudnoće mogu proteći vema lako, bez ikakvih smetnji ili čudnih stanja i slobodno možemo reći da zavidimo takvim ženama. Druge, pak, prolaze kroz čitav rolerkoster emocija i čudnih stanja u kojima se nalaze.

Iako deluje veoma zabrinjavajuće ako iz čistog mira osetiš kako se soba vrti oko tebe – a nisi pod uticajem alkohola naravno, ili ako osećaš ukus metala u ustima, iako nije nimalo prijatno, nemaš razloga za brigu. U pitanju su svakako čudni i neprijatni simptomi, koji su takoreći potpuno bezopasni.

Hajde da vidimo šta sve može snaći trudnu ženu i zašto se to dešava.

#1 Promena boje glasa

O da, to se dešava! Tokom trudnoće pojačavaju se hormoni estrogen i progestoren koji utiču na sve delove ženskog tela, uključujući kapacitet pluća, kontrolu mišića i povećanje telesne tečnosti. Sve ovo može rezultirati oticanjem glasnih žica, što znači da se može desiti da sposobnost reprodukcije visokih tonova lalalaaa bude umanjena, a tvoj glas poprimi bariton šmek. Nema razloga za brigu, sve će doći na svoje, samo nemoj da vrištiš po kući i pevaš na karaokama “Bato” od Kaliopi.

#2 Pomeranje kostiju

Tvoje telo se priprema da donese dete na svet, a u tome mu pomaže hormon koji se zove relaksin. On podstiče odvajanje stiidne kosti, što pak pomaže materičnom mišiću da “popusti” i olabavi hrskavicu koja drži sve kosti zajedno. Priroda je sve uredila da ide svojim tokom, te naše telo ima neku svoju inteligenciju koju ni uz svo znanje i tehniku ne možemo da dokučimo. Ovaj proces priprema tvoje telo za porođaj, a bol u zglobovima i kostima je posledica toga.

Pregnant Kim Kardashian GIF - Find & Share on GIPHY

#3 Lažna menstruacija

Čak 25 do 40 procenata trudnih žena primeti blago krvarenje u trudnoći, a neke od njih se mogu zakleti da su dobijale cikluse tokom trudnoće. Odmah da razjasnimo, menstruacija u trudnoći ne postoji. Simptomi lažne menstruacije su slični kao kod prave, međutim, za razliku od nje javljaju se krvni ugrušci. Krv je obično ljubičaste ili tamno braon boje, za razliku od prave menstruacije, gde krv od svetlo crvene ide ka bordo boji. Ova pojava simptomatična je za prvo tromesečje i može je uzrokovati implantacijsko krvarenje, korišćenje određenih sredstava za kontracepciju, infekcije, nepravilnosti u trudnoći, a u retkim slučajevima, oštećenje materice. Svakako ovo treba prijaviti doktoru koji ti vodi trudnoću.

#4 Šta sam ono htela?

Mnoge trudnice se žale na gubitak pamćenja, te je ova pojava, za koju se i dalje ne zna da li zaista postoji, dobila naziv “bebi mozak”. Teorije zašto se ovo dešava tvrde da uzrok može biti promena prioriteta (i na mentalnom i na fizičkom planu) ili visok nivo polnih hormona. Mnoge studije su pokazale da je ova pojava potpuno subjektivna, odnosno, da nema dokaza da trudnoća može uticati na… na šta ono beše?

U principu trudnoća mi je protekla lepo i može se reći lako, osim jedne čudne stvari. Bila sam alergična na zvuk telefona, interfona, zvona na vratima. Isprva me to mnogo nerviralo, a onda sam počela da se “presecam” na svaki zvuk. Na kraju smo morali sve da pogasimo i utišamo, a prestalo je negde u sedmom mesecu.

Milica P, 33

#5 Dlake, kosa… svuda!

“Šta je bre ovo? Otkud mi ovolike dlake na nogama?” Tokom trudnoće, usled povećanja proizvodnje muških hormona iz placente, dlake se mogu pojaviti na potpuno novim regijama, gde nisu bile ranije. Tako nemoj da se začudiš ako se jedno jutro mašala probudiš s dlačicama na licu, grudima, ramenima, stomaku. Deder, ne padaj u bes, to će sve proći nakon porođaja, a kao uspomena ostaće ti progušćena kosa koja se sija više nego ikad.

Od čudnih simptoma tu su još iscedak iz vagine u neuobičajenim bojama, osećaj da se prostorija vrti oko tebe, izuzetna netrpeljivost prema nekom zvuku ili mirisu i naravno, potpuno izmenjen afinitet što se ishrane tiče.

Znamo da ti nije svejedno, ali pokušaj da se prema svojoj trudnoći ne ophodiš kroz strah ili grč, već posmatraj to iz malo drugačijeg ugla. Sve što ti se dešava sada, dešavalo se i dešava se drugim ženama širom sveta. Čudni simptomi, promene raspoloženja i “divljanje hormona” su samo rezultat promena u našem telu koje se, vođeno svojom unutrašnjom inteligencijom, priprema da donese novi život na ovaj svet. Posmatraj ovaj proces smireno, o svemu obaveštavaj svog lekara, a ako otkriješ neku dobru seriju tokom trudnoće (realno, šta je bolje raditi kad si trudan nego izvaliti se i uživati u seriji) obavezno nam javi!

Zabranjeno je preuzimanje dela ili celog sadržaja bez navođenja i linkovanja izvora u skladu s Moodiranje Uslovima korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Podeli tekst:
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  Moodiranje newsletter

  nema spamovanja i gluposti. samo kul stvari. jednom sedmično.

  Dopašće vam se još:

  Izašao sam u grad i pravio se “Englez”: Šta mislite kako sam se proveo?

  Za ovu priču znao je samo meni blizak krug ljudi. Odlučio sam da je podelim uz upozorenje - ne pokušavaj [...]

  Bonžur bičizzz: A ko će nas “normalne” da zaštiti?

  Da nas posmatra neko sa strane, tačno bi pomislio da je Srbija raj za "ugrožene vrste" i "manjine". Ajde čik [...]

  Devedesete? Pali, bre!

  S obzirom da sam novinarstvom, i to onim muzičkim, u Srbiji & Beogradu, počeo da se bavim upravo početkom devedesetih, [...]

  Ugasite internete: Majke koje pokušavaju da preko dece budu popularne haraju njime!

  Ovih dana sve češće i češće, uglavnom u sebi, ali ponekad i na glas izgovorim rečenicu: Ugasite internete, vreme je. [...]
  MOODIRANJE

  © 2011-2023. Moodiranje. Sva prava zadržana. Izrada sajta: ХАЈДУЦИ