fbpx
Tuesday, September 27, 2022

NAJČITANIJE

MagazinDuh i teloZlato u kapsuli: Riblje ulje treba da koristi i staro i mlado,...

Zlato u kapsuli: Riblje ulje treba da koristi i staro i mlado, trudnice, čak i ljubimci!

Prema preporukama lekara, riblje ulje koristi se od jeseni do proleća (u mesecima koja u svom imenu imaju slovo R), i u organizam se unose uz obrok.

Piše: Aleksandra Gavrilović

Mislili ste da znate šta je riblje ulje?! Dobro, sigurno su vam majke govorile da MORATE da pijete riblje ulje u kapsulama kako biste ojačali imunitet i bili zdravi, ali da li ste znali da manjak omega 3 masnih kiselina (kojim je inače bogato riblje ulje) u organizmu može da dovede do brojnih problema, nekada i podstakne i ubrza razvoj neke bolesti. Čak je i jedno istraživanje koje su sproveli stručnjaci na Harvardu pokazalo da nedostatak omega 3 masnih kiselina jedan je od 10 najčešćih uzroka smrti godišnje.

Riblje ulje može sa druge strane pomoći u rešavanju mnogih teskoba u organizmu, ali hajmo prvo da objasnimo šta je i za šta je dobro riblje ulje.

Šta je riblje ulje?

Jedan je od najstarijih suplemenata na svetu koje je bogato eikosapantenoičnom kiselinom (EPA) i dokosaheksanskom kiselinom (DHA) koje se jednim imenom nazivaju omega-3 masne kiseline. Sadrži vitamine D, A i E. Dobija se posebnim metodama rafinisanja masnoća iz tkiva određenih vrsta riba, najčešće su to losos, sardine, pastrmka, skuša, tuna, a danas je poznato i riblje ulje iz jetre bakalara.

Naše telo nije sposobno da proizvede omega – 3 masne kiseline, ili pak omega 6 masne kiseline, pa je zato potrebno da tokom života bilo kroz ishranu ili suplemente unesemo dovoljno ovih kiselina kako bismo očuvali zdravlje.

I sada dolazimo do najvažnijeg dela za šta je dobro riblje ulje!

 • Smanjuje rizik od moždanog udara
 • Smanjuje rizik od srčanih oboljenja
 • Pomaže pri lečenju depresije, anksioznosti
 • Pomaže pri mršavljenju
 • Smanjuje rizik od autoimunih bolesti
 • Pomaže pri snižavanju holesterola i triglicerida, visokog pritiska
 • Održava zdravlje kostiju
 • Sprečava ili tretira dijabetes
 • Pomaže u lečenju artritisa
 • Poboljšava funkciju mozga
 • Dobro je za kožu
 • Uspešno sprečava pojavu gripa i prehlade, jača imunitet

– Riblje ulje postalo je popularno u kardiologiji jer se pokazalo da omega 3 i 6 masne kiseline kojima je bogato pomažu u čišćenju krvnih sudova i doprinose eliminaciji loših masti u vidu triglicerida i horesterola, odnosno regulišu njihov nivo na referentne vrednosti. Preporučuje se i zdravim osobama u cilju podizanja imuniteta, kao i bolesnim osobama jer poboljšavaju kako opštu otpornost organizma tako i otklanjaju neke od posledica kod npr.kardiovaskularnih bolesti. Dobro je još kod reumatoidnog artritisa, bolesti kože, problema sa pamćenjem i koncentracijom – Kristina Ašković Voštić, farmaceutski tehničar

Pojedini stručnjaci navode da ukoliko ne bismo unosili dovoljno omega 3 masnih kiselina u organizam da bismo imali problema sa povećanim krvnim pritiskom, povećanim trigliceridima, slabom motornom koodinisanošću, sa učenjem, suvom kožom i edemima, pa čak bi moglo i da dođe do promena ponašanja kao i imuno poremećaja.

Zato, bilo da je riblje ulje u kapsulama, u vidu kapi ili sirupa, pomoći će vam ako imate sledeće probleme (klik na + za više informacija):

Riblje ulje smanjuje rizik od srčanih oboljenja

Brojna istraživanja pokazala su da riblje ulje, bilo da se uzima u vidu omega 3 tableta ili kroz ishranu utiče na smanjenje loših masti tj. triglicerida i holesterola, a pomaže i u održavanju krvnog pritiska.

Umanjuje simptome artritisa

” Svima koji imaju bolove u kostima i zglobovima preporučuje se riblje ulje u kapsulama, ulje ili sirup, a može se unositi i kroz ishranu. Jedna studija koja je rađena na Bostonskom univerzitetu pokazala je da omega 3 masne kiseline utiču na smanjenje simptoma artritisa i da su isti bili umanjeni za čak 50 odsto.

Poboljšava funkcije mozga

Dokazano je da korišćenje ribljeg ulja utiče na kognitivne funkcije kod ljudi. Preporučuje se bolesnicima od Parkinsonove i Alchajmerove bolesti, a isto tako pomaže pri lečenju depresije i anksioznosti. Jedno istraživanje pokazalo je da riblje ulje normalizuje nivo serotonina koji je zaslužan za naše dobro raspoloženje. Ukoliko je pak vaša ishrana osiromašena za omega 3 masne kiseline to može dovesti do slabljenja memorije i ubrzanog starenja mozga.

Koristi se i za sagorevanje masti

Pojedina istraživanja pokazala su da riblje ulje u kombinaciji sa fizičkom aktivnošću predstavljaju pun pogodak za sagorevanje masti odnosno mršavljenje. Na forumima možete naći i iskustva žena koje su koristile riblje ulje kako bi smršale, jedna od njih je koristeći omega 3 tablete skinula čak 15 kilograma za nekoliko meseci, koristeći ga uz 3 obroka dnevno.

Utiče i na imunitet

Ako se omega 3 tablete, sirupi ili kapi redovno uzimaju po preporuci lekara, budite uvereni da će vaš imuni sistem biti snažniji, pa nećete prolaziti kroz razne vrste gripa i prehlada u toj meri. Ako se redovno uzima, može ublažiti neželjene simptome i pojedine upalne procese, a čak su i neke analize pokazale da mogu da pomognu u jačanju imuno sistema kod obolelih od HIV-a i AIDS-a.

riblje ulje benefiti

Ako niste znali – riblje ulje pomaže takođe sportistima i vojnicima da se lakše nose sa intenzivnim treninzima i obukama!

Riblje ulje u trudnoći

Na pitanje zabrinutih budućih mama, da li je bezbedno konzumirati riblje ulje u trudnoći, odgovor je da! Mame su često upozoravane da ograniče unos masne ribe, pre svega zbog njihove prirodne izloženosti zagađivačima i delovanju žive, pa je u trudnoći zato i smanjen unos omega 3 masnih kiselina kroz ishranu.

Stručnjaci navode da su ove kiselina veoma važne za rani razvoj bebe, a pojedina istraživanja su pokazala da dodavanje omega 3 masnih kiselina tokom trudnoće poboljšava kognitivne funkcije kod deteta, utiču na razvoj očiju. Kada su u pitanju buduće mame, neki podaci ističu da sprečava pobačaj, prevremeno rođenje beba, ali i smanjuje mogućnost post-porođajne depresije.

Kao što smo već naglasili, omega 3 masne kiseline u trudnoći koje se unose kroz ishranu ribom se ne preporučuju i ne smatraju sigurnom. Kako morske ribe mogu biti izvor teških metala, među njima i živa koja može u nekim slučajevima da dovede do oštećenja bebinog mozga ili dovede do sporijeg neurološkog razvoja, budućim mamama se preporučuje unos ribljeg ulja u trudnoći putem omega 3 tableta/kapsula, sirupa ili kapi koji se mogu kupiti u bilo kojoj apoteci.

Riblje ulje za decu

– Ćerki se u četvrtoj godini pojavio neki ekcem oko ustiju, povlačio bi se kada god bih mazala kremom, ali bi se ponovo pojavio čim bih prestala da koristim kremu. Onda mi je pedijatar rekao da ekcem mora da se leči ne samo spolja, već iznutra i tada preporučio da probamo sa ribljim uljem. Krenula sam prvo da joj dajem omega 3 sirup, a kada je porasla omega 3 kapsule. Mesec dana nakon korišćenja ribljeg ulja, ekcem je nestao i evo sada ćerkica ima šest godina i nije se više nikada pojavio – kaže za Moodiranje zadovoljna mama Jovana.

Riblje ulje za decu, kako tvrde stručnjaci, ukoliko se koristi redovno, pomaže im da se pravilno fizički i mentalno razviju i napreduju.

Dobro je za razvoj vida, pamćenje, kasnije tinejdžerima pomažu u učenju, a kada su novorođenčad u pitanju, u telu bebe mora biti dovoljno omega 3 masnih kiselina EPA i DHA, kako bi se nervne ćelije pravilno formirale. Neka istraživanja pokazuju da deca koja u organizmu nemaju dovoljno omega 3, često pate od poremećaja pažnje i hiperaktivnosti.

Ukoliko želite da obogatite ishranu vašem detetu osim ribe, namirnice koje su bogate omega 3 masnim kiselinama su i orasi, soja, pasulj, semenke lana. Ako ste se ipak odlučili za omega 3 kapsule ili sirup, onda se konsultujte sa lekarom koje su najbolje za vaše dete.

Riblje ulje za kožu

Ako ga do sada niste probali, riblje ulje za kožu može da bude odličan lek. Poznato je da hidrira kožu, pa se preporučuje onima koji muče muku sa suvoćom. Nakon upotrebe koža postaje sjajnija i zategnutija, jer upravo te masti koje se nalaze u ribljem ulju pomažu suvoj koži da se brže oporavi. Takođe, kao što nam je i mama Jovana potvrdila, pomaže prilikom lečenja različitih problema na koži poput ekcema, svraba, psorijaze, osipa, a neki podaci pokazuju da je dobro i za akne, kao i da se preporučuje za opekotine na koži.

Riblje ulje za kožu može da se koristi površinski, tako što ćete nekoliko kapi ulja staviti na vatu ili tufer i istapkati na problematično mesto (ovo možete uraditi pre spavanja), a u slučaju da ga koristite za lice, a smeta vam miris ribe, možete nekoliko kapi sipati u vašu kremu za lice i tako ga koristiti.

I to nije sve! Evo za šta je dobro riblje ulje – odlično je i za kosu! Ako vam je kosa slaba, nanesete nekoliko kapi ribljeg ulja na mokro vlasište i onda sačekajte rezultat. Pokazalo se da ono utiče na brži rast vlasi, ali daje kosi veći sjaj.

Riblje ulje za pse

Da, dobro ste pročitali! Postoji riblje ulje za pse, koje kao dodatak u ishrani, vašem ljubimcu može da pospeši sjaj dlake, ali i da utiče na imunitet, s obzirom na to da sadrži vitamine A, D i E koji su potrebni i psima. Ukoliko hranite vašeg psa kupovnom hranom premium i superpremium kvaliteta, onda su njegove potrebe za hranljivim sastojcima i vitaminima zadovoljene, tvrde veterinari, ali ukoliko to nije slučaj, onda će mu biti potreban dodatak u ishrani a to je riblje ulje za pse.

Veterinari navode da su omega 3 kapsule/sirupi za pse dobri i kod zapaljivih procesa u njihovom organizmu, kao i kod artritisa, bolesti respiratornih organa, kožnih bolesti, kao i brojnih upala. Važno je napomenuti da ako se odlučite da uvedete riblje ulje psima kroz tablete i sirupe, trebalo bi da se konsultujete sa veterinarom oko dnevne doze, pošto se ona razlikuje od rase, kao i težine vašeg ljubimca.

Omega 3 u hrani

Važno je da znate da imate izbora! Ukoliko ne želite da pijete one ogromne omega 3 kapsule, ili vam je jak ukus ribljeg ulja u kapima odvratan, onda omega 3 možete pronaći i u hrani, a ovo su namirnice u kojima su ove masne kiseline prisutne:

 • Riba
 • Semenke lana, bundeve, chia
 • Orasi
 • Spanać, kelj, prokelj
 • Alge
 • Pasulj
 • Soja
 • Maslinovo ulje

Kada piti omega 3 kapsule/sirup/kapi i ko sme da ih koristi?

Farmaceuti savetuju da se riblje ulje može koristiti u kojem god uzrastu, to nam je i potvrdila Kristina Ašković Voštić, farmaceutski tehničar, koja govori da životna dob nije ograničena, omega 3 kapsule/kapi/sirup mogu da se uzimaju od bebećeg uzrasta, pa sve do duboke starosti. Ona dodaje da ribljeg ulja u apotekama ima u obliku kapi, sirupa ili želatinastih kapsula.

Prema preporukama lekara, koristi se od jeseni do proleća (u mesecima koja u svom imenu imaju slovo R), i u organizam se unose uz obrok.

Količina omega 3 kapsula koje bi trebalo da se unose u organizam zavisi od proizvođača, ali stručnjaci navode da je maksimalna količina koja se sme uneti u toku dana oko 3 grama dnevno. Ovo se odnosi na odraslu populaciju! Svakako je preporuka da se konsultujete sa vašim lekarom pre neko što počnete da unosite riblje ulje kao suplement, ili sa pedijatrom ako planirate da ga dajete deci.

Rizici korišćenja ribljeg ulja

Kako navodi naš sagovornik, farmaceutski tehničar Kristina Ašković Voštić, riblje ulje u kapsulama treba izbegavati ukoliko pijete lekove protiv zgrušavanja krvi. Ukoliko se pretera sa konzumacijom ribljeg ulja, može doći do kontraefekta, a najčešće nus pojave vezane su uglavnom sa digestivnim traktom, u vidu mučnina, dijareje, a može doći i do slabljenja imuniteta, ponekada i do osipa na koži. Ne preporučuje se ni dugotrajna upotreba, jer može da smanji zalihe vitamina E u organizmu.

NAPOMENA: Stručnjaci napominju da čak i ako ga budete koristili u preporučenim dozama, možete osetiti neprijatnost u stomaku, a može doći i do dijareje.

SAVET: Ukoliko patite od nekih hroničnih bolesti, a želite da uvedete suplemente ribljeg ulja u dnevnu upotrebu, najbolje da se konsultujete sa vašim lekarom.

Riblje ulje u kapsulama – cena

riblje ulje

Ako mališanima uvodite riblje ulje, najlakše bi bilo da omega 3 masne kiseline unose kroz sirup. Danas postoje sirupi sa ukusima jagode, banane, limuna, pa klincima nije gadno da ga popiju, a cene se kreću od 300 pa sve do 2.800 dinara, u zavisnosti od proizvođača. Obavezno se konsultujte sa lekarom pre nego što uzmete sirup ribljeg ulja, kako biste dobili najbolju preporuku za vaše dete!

Ipak, najtraženije je riblje ulje u kapsulama, koje se preporučuje i odsrasloj deci i odraslima, a u apotekama se mogu naći ulja od lososa, sardine, ajkule, haringe, kao i od jetre bakalara. Svakako, ako se odlučite da probate omega 3 kapsule cena se kreće od 300 do 3.000 dinara, u zavisnosti od kvaliteta proizvoda. Obavezno se pre toga posavetujte sa vašim lekarom, kako biste utvrdili koje bi omega 3 tablete bile najbolje za vas i vaš organizam!

1 COMMENT

OSTAVI KOMENTAR

Uneti komentar
Uneti ime ovde

Dopašće ti se i ovo:

Zaprati @moodiranje.rs na Instaću :)

RANDOM STUFF:

spot_img