fbpx
Naslovna » Reflektor » Clickbait serija: Kada triler postane sapunica [RECENZIJA]

Clickbait serija: Kada triler postane sapunica [RECENZIJA]

Upozorenje: Ovaj tekst sadrži spojlere Netflix hiperprodukcija je dovela do ozbiljnog pada kvaliteta ostvarenja poslednjih godina i obesmislila konkretno triler kao žanr. U želji da naprave što bolji “twist”, scenaristi i producenti su počeli da se gube, te od inicijalno dobre zamisli naprave krmećak. Upravo se to desilo sa serijom Clickbait, koja je ovih dana […]

Dopunjeno: 06. 09. 2023.

Upozorenje: Ovaj tekst sadrži spojlere

Netflix hiperprodukcija je dovela do ozbiljnog pada kvaliteta ostvarenja poslednjih godina i obesmislila konkretno triler kao žanr. U želji da naprave što bolji “twist”, scenaristi i producenti su počeli da se gube, te od inicijalno dobre zamisli naprave krmećak.

Upravo se to desilo sa serijom Clickbait, koja je ovih dana prva u trendingu na Netflixu.

Iako prvih par epizoda obećavaju, serija je uvreda za inteligenciju za svakoga ko iole zna da koristi mobilni telefon.

No, krenimo redom.

Zaplet je postavljen na samom početku: fizioterapeut Nick Brewer (kog tumači Adrian Grenier, poznat po ostvarenju Entourage) je nestao, a na internetu se pojavljuje njegov snimak kako ćuteći pokazuje natpise “zlostavljao sam žene”, “ubio sam ženu”, uz opis videa da će Nik stradati ukoliko video ostvari pet miliona pregleda. Nakon što se to desilo, zaista ga apronalaze mrtvog (usmrćen udarcem u potiljak).

Ubrzo na videlo izlaze “prljave tajne” Nikove porodice: ispostavlja se da njegov brak i nije idealan kao što je izgledalo – njegova supruga Sofi je imala aferu, o čemu je obavestila supruga.

Poteru za ubicom vodi njegova mlađa sestra Pia, prgava i energična medicinska sestra koja je sklona alkoholu i redovno upada u nevolje.

Zaplet dobija zamajac kada počinju da isplivavaju informacije koje upućuju da je Nik imao paralelne veze s nekim ženama.

Ceo slučaj izaziva veliku pažnju javnosti, naročito medija koji bukvalno kampuju ispred kuće Brewer.

Iz epizode u epizodu, od ukupno osam, senka sumnje se baca na Nikovu suprugu, njenog ljubavnika, prijatelja Meta, da bi u jednom trenutku glavni osumnjičeni postao Daniel Burton, brat izvesne Sare, devojke s kojom se Nik dopisivao, nakon čega je izvršila samoubistvo.

U želji da osveti sestru, Barton s prijateljem otima Nika, međutim, nakon što je video dostigao pet miliona pregleda, Nik uverava Bartona da on sa njegovom sestrom nije imao ništa, nakon čega ga ovaj pušta na slobodu.

Zahvaljujući intervenciji beskrupuloznog novinara (koji je ukrao telefon pokojne Sare), sve ove informacije izlaze na videlo i Danijel završava u policiji, nakon čega se otvara pitanje: ko je, koristeći Nikove fotografije, pravio profile na dating aplikacijama i održavao paralelne online veze? Ova pitanja su jako bitna porodici, koja želi da skine ljagu sa svog prezimena i vrati se bolu za tragično nastradalim Nikom.

Do ovog momenta možemo reći da serija “drži pažnju”, međutim, rasplet je do te mere uprskan, da se slobodno može zaključiti da je scenario pisan po matrici “daj da stavimo za krivca nekog za koga se nikad ne bi pretpostavilo”. Ispostavlja se da je osoba koja je Niku ukrala identitet zapravo sredovečna administratorka s njegovog posla, kojoj je postao fetiš i opsesija da “peca” nepoznate žene njegovim likom.

Clickbait: sve nelogičnosti

Rekosmo da je serija uvreda za inteligenciju svakome ko iole rukuje mobilnim telefonom. Znamo da su filmovi, naročito žanra triler, fikcija, i da scenaristi neretko ubacuju ne baš moguća i logična rešenja, međutim, u seriji Clickbait ga baš preteraše.

  • čemu “pet miliona pregleda” i kakve to veze ima s bilo čim?
  • kako je moguće da je nekoliko žena naselo na “catfishing” i pristalo da održava online romansu, bez da proveri tog čoveka putem video poziva recimo?
  • zašto nijedna od njih nije bila zgranuta fotomontažama Nika i njih?
  • zašto je jedna od tih žena, Ema, nastavila da tvrdi kako je Nik bio divan prema njoj, iako joj je obelodanjeno da je izmanipulisana?
  • zašto je muž od administratorke Dawn, kad je saznao čime mu se žena bavi, ne samo stao u njenu odbranu, već i počinio ubistvo, a zamalo i dva?
  • koja je logika da će njih dvoje izbeći zatvor ako kidnapuju Nikovog sina?
  • zašto su pravljeni Nikovi profili s lažnim imenima, a u komunikaciji s tim ženama su otkrivene informacije gde radi, kako mu se zovu članovi porodice?
  • zašto bi Nik prećutao supruzi da mu se otac ubio?

Toliko pitanja, a odgovore zasigurno nećemo dobiti. Izvesno je da su sve ove nelogičnosti u službi “pripovedačke legalnosti” – likovi rade nelogične, glupe, ničim izazvane stvari, da bi se uklopili i opravdali zaplet.

Dalje, očito je da je serija “sklepana”, i da nije bilo vremena za razradu likova i scenarija – uostalom, pogledajte samo koliko serija je naštancovano tokom pandemije.

Za sve navedeno svakako nema opravdanja, jer je uništena dobra inicijalna zamisao i proćerdan potencijal jake glumačke ekipe, jer je važnije upecati gledaoca koji će da klikne “next episode”, nego napraviti nešto da valja.

Time je serija opravdala svoj naziv.

Clickbait je ništa drugo no skarabudžen sadržaj koji se ne razlikuje puno od tabloidnih naslova koji za cilj imaju samo klik.

Zabranjeno je preuzimanje dela ili celog sadržaja bez navođenja i linkovanja izvora u skladu s Moodiranje Uslovima korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Podeli tekst:
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  1. Potpisujem

Moodiranje newsletter

nema spamovanja i gluposti. samo kul stvari. jednom sedmično.

Dopašće vam se još:

Najluđi srpski idiomi: Šta li nam je samo peršun skrivio?

Pogledajte najpoznatije srpske idiome i upoznajte njihovo značenje.

Srpske antologijske face: Ko su zapravo bili Ludi Nasta, Dragička, Radio Mileva…

Otkrivamo ko su zapravo Ludi Milojko, Radio Mileva, Dragička, Ludi Nasta...

Uputstva iz 1893. za siguran seks: “Nipošto ne valja dva puta ujedared vršiti!”

Ako ste mislili da je siguran seks tema poslednjih decenija, u zabludi ste. Još i naši stari imali su svest [...]

Ovo je nemoguće prevesti strancima: Najluđe fraze od Subotice do Vranja

Svaki kraj u Srbiji ima svoje specifične izraze koji su potpuno nerazumljivi ljudima koji nisu odatle. Spremite kaficu i pripremite [...]
MOODIRANJE

© 2011-2023. Moodiranje. Sva prava zadržana. Izrada sajta: ХАЈДУЦИ