fbpx
Naslovna » Reflektor » Devedesete? Pali, bre!

Devedesete? Pali, bre!

S obzirom da sam novinarstvom, i to onim muzičkim, u Srbiji & Beogradu, počeo da se bavim upravo početkom devedesetih, imam utisak da me se ova aktuelna tema zvana “Volim devedesete“ nekako baš tiče.

Dopunjeno: 01. 11. 2023.

Dakle, 1993. je startovao tzv. omladinski (aka tinejdžerski) časopis Super Tin, izdavač beše BIGZ, a pod patronatom tada moćne „Marićeve“ Duge, koja je imala ubitačan tiraž (i bukvalno: slučaj Dade Vujasinović). Ideja je bila da Super Tin bude srpski, tada još uvek jugoslovenski, Bravo, samo na ružnom, žutom papiru prerađenom u fabrici „Matroz“ iz Sremske Mitrovice.

Ideja je bila i da nas kupuju klinke više nego klinci. Ideja je bila i da zasenimo slavu sličnih preteča poput ITD i Ćao. Ideja je zaista bilo mnogo, a realizacija, u najmanju ruku, čudna. Ako izuzmemo onaj deo sa psihotestovima, istinitim ljubavnim pričicama, savetima polunormalnim tinejdžerima – ma, generalno taj pekmez deo bez kojeg danas ne mogu da se zamisle ženske novinske drombulje – od Stila do Džoja, Super Tin se nekako oteo kontroli i utekao, kao od giljotine, svim početnim idejama.

U njemu su počeli da se pojavljuju feljtoni o začetku grandža, životu i samoubistvu Kurta Kobejna, odbijanju grupe Pearl Jam da nakon videoklipa za pesmu „Jeremy“ nastavi sa snima spotove… Promovisan je upravo začeti Britpop, gde je procvetao sukob između ljubitelja Oasisa i Blura, a oko njih su se smucali vrlo interesantni Pulp, Elastica, Saint Etienne, Supergrass, Echobelly, Divine Comedy, Placebo, Kula Shaker, Super Furry Animals… Iz Bristola je došla fenomenalna muzika: nakon Massive Attack pojavili su se Tricky, Portishead i nešto kasnije Morcheeba. Muzika sa Ostrva, na kojem se u to vreme nije igrao evropski fudbal zbog famoznih hejselskih bahanalija pred finale KEŠ-a Liverpul-Juventus, bila je apsolutno dominantna u Super Tinu, baš kao i na listi emisije Dodatno ubrzanje na 3K. Naravno, uz nezaobilazno praćenje novih albuma REM, U2, Madone, Bouvija… Kao i novih američkih postgrandž zanimljivosti kao što su Alanis Morissette ili bend Nirvaninog producenta Butcha Wiga – Garbage (iako je prva Kanađanka, a Shirley Mason pevačica Garbage, Škotkinja). Ne treba zaboraviti i popularnost probuđene elektronske muzike koja je donela Mobyja, te bendove Underworld, Chemical Brothers, Prodigy… Takođe ne treba smetnuti s uma da su rejv partiji u Beogradu devedesetih bili izuzetno popularni i da u tom segmentu gotovo da nismo zaostajali za Britancima zahvaljući ovdašnjim DJ-evima i organizatorima tih dešavanja – od „Sare“ na Adi do kluba „Industrija“, pa nadalje.

Ko će ga znati zašto, ali mi smo odlučili da sve ovo pratimo, da idemo u korak sa belim svetom, iako nam je taj svet uvalio sankcije i izolovao nas od sebe k’o najgore gubavce. Generacijski, a i u svakom drugom pogledu, više smo se pronalazili u knjizi Daglasa Koplanda „Generacija X“ ili romanima Breta Istona Elisa „Manje od nule“ i „Pravila privlačnosti“ ili „Treinspotingu“ i „Esidhausu“ Irvina Velša, nego u onome što su tada pisali Momo Kapor, Brana Crnčević, Milorad Pavić, Dragoš Kalajić… Do pojave Vlade Arsenijevića i njegovog romančića „U potpalublju“ moja generacija nije imala „svog“ literarnog glasnogovornika (nažalost Srđan Valjarević nije bio etabliran baš nikako), kao što su onima u osamdesetim to bili, recimo, Mika Oklop ili Branko Dimitrijević ili Goran Tribuson. Sva proza je bila šabanizovana, puna nekih arhaičnih džibersko-seljačkih motiva koji kipte od patriotizma s ukusom zle krvi i atmosferom ciganskog groblja; ako kapirate na šta ciljam… Bedak, jednom rečju. Patos, patosčina. Svi smo, bre, otišli u šest ruralnih majki majčinih i to je još bilo gistro moderno.

E, sad, ova priča o ekipi „200 na sat“ je zapravo priča o petlji Palma-Košava, to jest dvema televizijama koje su, zdušno potpomognute Radio Pinkom, pogurale taj neki densfolk, iliti muziku koja je zapravo bila čist plagijat tada u nemačkoj popularnog Eurotreša, odnosno nemačkog disko popa koji su furali Mr. President („Coco Jamboo“), Scooter, DJ BoBo, 20 Fingers… Uz uvezene starove poput Šveđanina (jeste, stvarno) Doktora Albana („It’s My Life“) i surinamskog dua iz Holandije 2 Unlimited (zgodnih Raya i Anite – sećate ih se: „No limit“ i „Get Ready For This“?). Behu to melodični i zarazni refreni uz neko kvazirepersko naklapanje. Tako su  se proguzili Dr Iggy, Duck, Funky G, beat Street, Đogani Fantastiko, 187, Modelsice… Tako je nastao fenomen „otvaračica usta“, jer su pevačice poput Marije Mihajlović ili Aleksandre Radović pevale umesto „pevačica“ (zevačica) ovih grupa. Tu je onda niz pevačica poput Gale, Line, Leontine, Elle B, pa pevača poput Kneza, Ivana Gavrilovića… Au, ko će ih se svih setiti. Naravno, bilo je i relativno uspešnih proizvoda u toj baruštini, poput Tap 011 i Mobi Dika, čije pesme, bez obzira koliko ličile na ostatak aktuelne scene, nisu bile bez (makar i minimalnog) zanatskog i pevačkog kvaliteta. Uglavnom, cela ta ekipa, koja se u medijima preplitala s „kraljevima splavova“ Džejom i Lukasom, te „kraljicama divljih pašnjaka“ Cecom, Mirom, Gagom i Jami, ostala je minorizovana na poslednjim stranama Super Tina, što smo na prvim redakcijskim sastancima odmah raščistili. Šabani i šabanke – vozdra!

Kad je domaća scena bila u pitanju, mi smo prednost davali rokenrolu i njegovim derivatima, pravom urbanom zvuku, pa su naši favoriti bili: Van Gog, Disciplina kičme, Partibrejkersi, Zabranjeno pušenje, Sunshine, Goblini, Rambo Amadeus, Love Huntersi, Atheist Rap, Obojeni program, Deca loših muzičara, Familija, Kristali, Darkwood Dub, Kanda, Kodža i Nebojša, Del Arno Bend, Eyesburn, Gru (koji je, na veliko čuđenje, pobedio u konkurenciji „najboljeg domaćeg pevača“ u anketi Super Tina iz 1995, a da ga uopšte nije bilo u medijima), Vudu Popaj, K2…

Na naslovnoj strani nikad se nije našao nijedan pripadnik tzv. turbozvezda devedesetih, a, primera radi, Funky G iliti Gazmen Đogani, nikad nije ušao u novine ni kao vest, jer nas je ispalio za intervju (uspavao se, baja), pa ga je urednik zauvek odstranio. Čak je i Đole Đogani molio da pustimo nešto o njegovom burazeru, al’ nije pomoglo. Iako je Mira Marković u Dugi pisala svoj dnevnik, iako je jedno vreme julovac i čuveni fotograf Vican Vicanović bio naš direktor, Super Tin nikad nije prihvatio da na njegovim stranama glavnu reč vode likovi ispali iz „Minimaksovizije“ i julovskih medija. Ne samo zato što su bili iz političke priče protiv koje smo se borili, nego zato što nisu bili dovoljno kvalitetni za to. Mislim, da se ne zezamo: ta muzika je bila čisto sranje!

Utoliko mi je šugavije što sve to sad promovišu Novak i Janko (Troicki me ne čudi, on i deluje kao da bi mogao da bude plesač u Fanki Džiju, ima tu facu i gard), kao i Ziki, koji devedesetih nije mogao u Beogradu da nađe teren gde bi trenirao i koji bi, da nije bilo tih i takvih devedesetih, možda napravio odličnu karijeru u singlu, makar poput Bobe Živojinovića, a možda bi pomogao brži razvoj nekog Noleta.

Nisam bio ni svestan koliko smo dobar posao uradili sa Super Tinom, sve dok klinci koji su ga čitali nisu porasli i dok nisu počeli da prave svoje karijere u medijima, napominjući da su odrasli na mojim tekstovima i tekstovima mojih kolega iz Tina (mada su i fotke bile odlične i atipične: original uz priču, s lica mesta, a ne promo k’o sad ove što kruže po štampi). Kažu, dakle, da smo im bili inspiracija. Da smo im sačuvali umove od mentalne zaraze koja je harala devedesetih. Da smo ih držali u kontaktu sa svetom i davali svake nedelje drugačiju viziju stvarnosti od one koju su im nudili tadašnji mediji…

Drago mi je zbog toga, jednako kao što mi je muka od gomile povampirenih nosilaca spomenice devedesetih, koji gamižu iz svojih rupa i demagoški menjajući svoju ulogu u tim crnim vremenima pokušavaju da se nanovo etabliraju; bilo kroz muziku ili neke druge medije. Ako u tome uspeju – nadrljali smo. Neće više biti ove trenutne dominacije gluposti, površnosti i konzumerizma, već će opet krv teći ulicama, biće novih „rana“, novih Pinkija i Švaba, novih ideologa ideje da se tuđom krvlju najbolje „čiste“ vlastite fleke, Služba će nas uništavati uzduž i popreko, a muzika i TV program biće toliko besmisleni da će i najgora sezona Farme delovati kao skup svetski priznatih intelektualaca. Zašto?

Pa, matematika je jednostavna: ako su devedesete bile loše, u svakom pogledu, njihova imitacija može da bude samo još gora. Ako smo tada živeli bedno, sad ćemo uz takvu ideologiju živeti još bednije.

Kako to izbeći? Tada su kao protivteža „200 na sat“ došli „brzi bendovi Srbije“, a nakon njih i koncertna akcija „Izađi na crtu“. Protivteža je pobedila, iako je pobeda skupo koštala. Naime, skoro svi bendovi koji su učestvovali u tim akcijama propali su i nestali (pazi, Partibrejkersi nisu mogli da nađu izdavača za poslednji album!). Pa i ja sam. Mislim, nakon Super Tina i nakon uređivanja Duge, kao najznačajnija stavka u CV-u mi stoji da sam pokrenuo Pinkov tabloid Scandal! (ne sam, naravno, ali to nije opravdanje), što govori koliko sam i sam puk’o. Na sreću, Scandal! je ostao moja prošlost, vidim da ni Pinku ne cvetaju ružu, ali… Tek s ove distance shvatam koliko smo se mi iz medija ogrešili o momke i devojke koji su nas spasili pošasti zvane „Oči boje duge“, „Idemo na Mars“, „Bumbar“…

Stoga, ako već mora da se ožive (muzičke) devedesete, onda neka to ne bude jednodimenzionalno. Hajde da pokušamo da pokrenemo i devedesete koje su bile pozitivne – neka oni isti ponovo „izađu na crtu“, ali ne Milanu Kaliniću, nego šabanima. Neka opet budu „zajebani kao Atila Han“ da „Žaklina ne bi našla sponzora“ koji će od Beograda i Srbije načiniti, Staćo ti to najbolje znaš – bloodbath.

Peace!

Podeli tekst:
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 1. zar nije tin poceo 1995 godine?

 2. da li si shvatio ?

  dens se vratio

  • Haha… Vratile se i starke pa ne održavaju “festival” u Areni. BTW, izgleda da če Sladža propustiti dodadžaj… Ostače kod kolima 😉

 3. Hvala, svima na komentarima i drago mi je, e baš mi je drago da imate poztivna sećanja i uspomene vezane za Super Tin, jer mi smo se stvarno, ali stvarno trudili da to sve ima nekog smisla i da delujemo pametno i da pišemo iskreno… Pa, bili smo mladi i puni entuzijazma.
  Nadam se da je još nešto od tog duha ostalo u meni, te da ću uspeti da ga prenesem na tekstove ovde u bliskoj budućnost.
  Pozdrav, Deki.

  • Greškom sam postavio 3 puta isti komentar, imao sam problema s logovanjem. Sori.

 4. Hvala, svima na komentarima i drago mi je, e baš mi je drago da imate poztivna sećanja i uspomene vezane za Super Tin, jer mi smo se stvarno, ali stvarno trudili da to sve ima nekog smisla i da delujemo pametno i da pišemo iskreno… Pa, bili smo mladi i puni entuzijazma.
  Nadam se da je još nešto od tog duha ostalo u meni, te da ću uspeti da ga prenesem na tekstove ovde u bliskoj budućnost.
  Pozdrav, Deki.

 5. Hvala, svima na komentarima i drago mi je, e baš mi je drago da imate poztivna sećanja i uspomene vezane za Super Tin, jer mi smo se stvarno, ali stvarno trudili da to sve ima nekog smisla i da delujemo pametno i da pišemo iskreno… Pa, bili smo mladi i puni entuzijazma.
  Nadam se da je još nešto od tog duha ostalo u meni, te da ću uspeti da ga prenesem na tekstove ovde u bliskoj budućnost.
  Pozdrav, Deki.

 6. Ja sam generacija koja je uhvatila kraj časopisa Ćao. Sećam se da je prošlo godinu dana dok se nije pojavio SuperTin i to baš na vreme jer sam tada bio deo ciljne grupe sa svojih 13 godina. Dan danas imam prvih 50 brojeva. Oko 54tog broja mi je kupovna moć prilično opala i znam da sam odustao od kupovine jer “koliko god brojeva da izađe, prvih 50 je ono što se računa” jer sam sa SuperTinom rastao i razvijao se. SuperTin se ugasio pre ili posle 60tog broja. Zar ne?

  Ponekad pogledam tu kolekciju i sada ta gomila stare hartije izgleda smešno. Ali budi lepa sećanja na ružna vremena (koja na žalost nikako da prestanu, no to je druga tema). Naglas sam se smejao seksualnim problemima čitalaca a naročito čuvenom i večito prepričavanom pismu devojčice koja se zamozadovoljavala flomasterom pa joj je “čep ostao unutra.” xD

  • A ona što je tvrdila da je na nju ejakulirao mali terijer? 🙂

   • Do sto đavola! Ne sećam se! 🙁

   • Daaa, flomaster, legendarno! Mislim da se ona doktorka što je odgovarala na pitanja kočila od smeha. A šargarepa? Ili ona što je čula da je koka-kola dobra za kontracepciju? I u svakom broju pitanje može li se zatrudneti od oralnog seksa. 😀

    Blago vama, ja sam svoje Tinove uništila jer sam seckala slova i pravila kojekakve kolaže na koricama bloka za crtanje.

    Sećate li se pomame zvane Piter Andre? On je bio Riki Martin svog vremena.

    • E to sa koka-kolom, toga se sećam. A Piter Andre realno NIKAD ne bi postao poznat ovde da novinari SuperTina nisu vadili info iz Bravoa i Top Of The Pops! Taj čovek je poznat samo u dve zemlje – Velikoj Britaniji i Nemačkoj.

     • Pa to je sasvim tačno. Međutim, Peter je, koliko se sećam, bio u braku sa prsatom Jordan, koja je u Engleskoj s tim prsima napravila veliku karijeru. Pravo ime joj je, čini mi se, Keti Prajs, a mislim i da je objavila tri knjige koje su kod nas prevedene o objavljene kod Alnarija. Nebitne informacije, znam, ali, eto…

     • Jeste, tako se zove. Sad, on je valjda bio i u “I’m Celebrity, Get Me Out Of Here?” …i volela ga je ona bakica, legenda Twittera, Ivy Bean. Imala je 104 godine, a ložila se na Petera.

      “Flava” nije bila loša pesma.

 7. ‘bar dan, novi kolega. 🙂

  Ovo će biti smešno, ali ja sam vam stalno slala protesna pisma kad sam bila mala, jer sam se tripovala da mrzite Green Day. I onda sam kopala kod preprodavaca starih novina na Zelenom Vencu, nalazila originale časopisa iz kojih su članci bili prevođeni, tražila stvari koje su izmenjene i izostavljene, sedela i jurila idiome. Ni na kraj pameti mi nije bilo da se vaša redakcija već isuviše trudila da nam obezbedi i to što nam je obezbeđivala. I onda je neko uradio intervju sa svakom od Spajsica, vi ste to objavili sa originalnim formularima koje su one popunile, i ja se ugrizoh za jezik…

  Danas, 14-15 godina kasnije, kad sve to gledam sa distance, pomislim…čoveče, pa mi smo u svojim najranijim tinejdžerskim godinama bili neo-pankeri, grandžeri, rokeri…šta već. Da ne spominjem da sam do kraja osnovne naučila toliko engleskog da ni za ispit na faksu nisam morala da se spremam duže od jednog dana.

  Stoga, hvala. I drago mi je što ste s nama na Moodiranju, mada se ne slažem po stavu u vezi sa Eurodance. 😉

  • Dobro veče, koleginice.
   Green Day, hm… Pa ja se sad baš prisećam da sam obeleo jedne davne večeri prevodeći neki veliki intervju koji je Billie Joe Armstrong dao Rolling Stoneu negde ’94-te po izlasku albuma “Dookie”. Njegovoj devojci je kasnila, a on je otipao u supermarket i kupio nekoliko testova i svi su bili pozitivni. Pa su popili ko zna koliko piva i viskija većajući da li da zadrže dete ili ne. Mislim da na kraju jesu… Bio je to dug tekst i prvi koji je o Green Dayu izašao u Tinu. Mislim da ih urednik nije baš gotivio, mada su meni bili odlični, pogovoto pomenuti CD. Sad za postere se ne sećam, ali bili su na naslovnoj makar jednom, to znam… Eurodance? Tja, ukusi su različiti, ali mnogo je bitnije da si naučila engleski. Sećam se da smo imali dilemu da li d aimena bendova i pevača/ica pišemo u originalu ili transkripciji. Pobedilo je ovo drugo, na svu sreću…

   • …ovde će biti prvo, jer je to po pravopisu tako, ali o tome drugom prilikom.

    Da, baš taj članak. Drugarica mi je poklonila te tri strane Tina i sećam se da ste cenzurisali njegovo “and we fucked like bunnies” u “a šta je posle bilo, neću da komentarišem”; te da verovatno niko u redakciji nije znao šta je dumpster dive, pa ste zaključili da je to neki bar. Nisam ni ja znala, do mnogo, mnogo godina kasnije, a onda mi se smučio život.

    I jeste, bili su na naslovnoj strani u februaru 1996, imam i to negde. 🙂

 8. Konacno zdravo razmisljanje.

moodiranje newsletter

nema spamovanja i gluposti. samo kul stvari. jednom sedmično.

Dopašće vam se još:

Kocka, rakija i lake ženske: Zbog ovih stvari Srbi i dalje zovu dnevne novine da se odreknu posrnulog člana porodice!

U ne baš tako davnoj prošlosti, kada su čast i ugled imali značaj, najgore što je moglo zadesiti neku časnu [...]

Ovo je nemoguće prevesti strancima: Najluđe fraze od Subotice do Vranja

Svaki kraj u Srbiji ima svoje specifične izraze koji su potpuno nerazumljivi ljudima koji nisu odatle. Spremite kaficu i pripremite [...]

Izašao sam u grad i pravio se “Englez”: Šta mislite kako sam se proveo?

Za ovu priču znao je samo meni blizak krug ljudi. Odlučio sam da je podelim uz upozorenje - ne pokušavaj [...]

Ono kad si parazit s 30 i nešto: “Keva, daj za kafu!

Iza ovog bezazlenog naslova krije se mnogo dublji problem nego što deluje. Istina, nismo imali najsjajnije uslove za odrastanje, i [...]
MOODIRANJE

© 2011-2023. Moodiranje. Sva prava zadržana. Izrada sajta: ХАЈДУЦИ