fbpx

Zaboravljene boemske legende

Jedan od razloga zašto se odlazak u kafanu pretvorio u kliše je taj, što su mnoge, izvorno boemske pesme prilično komercijalizovane. Razlog tome je što su prave boemske legende, nažalost, zaboravljene.

2

Znate i sami kako izgleda prosečan izlazak u današnje “kafane”: na početku neki kao pop, zatim miks novokomponovanih, a na kraju Tozovac i ekipa za prave “boeme” s tompusima.

Da li ste videli nekog da zaplače uz pesmu, časti celu kafanu, razbije čašu kažiprstom, a potom ga muzika isprati kući? To vreme se izgubilo pre nekih dvadesetak godina, a mi ćemo vas podsetiti na izvorne (i nažalost pomalo zaboravljene) boemske legende i njihove najlepše pesme.

Srećko Šušić

Karijeru je započeo 1992. godine, a ono što je zanimljivo u vezi njega je da je dugo godina vodio dvostruki život: bio je i pevač i službenik. Često je i sam isticao koliko je paradoksalno to što je postao slavan u srednjim godinama, sasvim slučajno. Iako je doživeo tešku saobraćajnu nesreću nije prestao da se bavi muzikom.

Duško Kuliš

Iako deluje da njegove pesme postoje odvajkada, Duško Kuliš ima samo 52 godine! Kao ekskluzivac “Jugotona” snimio je neke od najlepših pesama, a njegov uspeh su cenili velikani poput Halida Bešlića i Tome Zdravkovića. Iako se slabo pojavljuje u medijima, a i dalje se spekuliše da li je Hrvat ili Bosanac, činjenica je da je jako popularan među ljudima koji ga vole, a njegove pesme večne – što je i najvažnije.

Savo Radusinović

Karijeru je započeo sredinom sedamdesetih, a već 1978. snimio je svoj najveći hiz “Šesnaest ti leta beše”. Dve godine kasnije usledio je singl “Nesreća ženo, ljubavi moja” sa B stranom “Nismo bili od sreće daleko” da bi sledeće godine Savo snimio dugo očekivani album “Srce moje deli se na dvoje” …

Taj crni oktobar 2007. godine odneo je i ovaj život. Posle duže i teške bolesti preminuo je u Sakramentu,SAD.

Zvezda Diskosa i Jugotona, izvođač hitova koji ne zaobilaze nijednu tugu niti radost.

Duško Kostić

https://youtu.be/vmNf94JDXoM

Blistava karijera, vanvremenski hitovi, glas slavuja i veoma tužna sudbina. Sve prekinuto u trenutku. Zvanična verzija tvrdi da je izvršio samoubistvo skokom sa Pančevačkog mosta 13. maja 1996. u predvečernjim časovima. Telo nikada nije pronađeno, jedini očevidac nije siguran da je to bio popularni pevač, a dva dana kasnije porodici je stiglo pismo bez potpisa  “Mnogo vas volim, oprostite mi”. Ni bivša supruga Nevenka ni njegova najbolja prijateljica Gordana Stojićević ne veruju da je izvršio samoubistvo. 

Staniša Stošić

Jedan od najcenjenijih umetnika sa naše scene, poznatiji kao “vranjanski Pavaroti“. Sva vatra juga zadržala je svoju energiju ali i dobila umilnost u njegovim neprevaziđenim intepretacijama. Preminuo je 2008. u 63. godini.

Sejo Pitić

Pojavio se na festivalu u Ilidži, prošao praktično nezapaženo, međutim, ubrzo nakon toga je postao jako popularan (dok je pobednička pesma praktično zaboravljena). Zanimljiv je “rivalitet” između njega i Cuneta Gojkovića, ko je otpevao više pesama bez prestanka – Sejo tvrdi da je pre tridesetak godina otpevao 726 pesama za 24 sata. Inače, nemoguće je izbrojati verzije priče ko je ta plava žena koja je ušla u njegovu pesmu.

Zoran Gajić

Poznati Kragujevčanin jedno vreme je proveo u domu za maloletnike, a čim je malo stasao proslavio se kafanskim tučama i nestašlucima. Pored ove mangupske, imao je i izrazito nežnu crtu, koja ga je vinula među najpriznatija imena naše scene. Umro je iznenada, na vrhuncu karijere, a svoje pesme je toliko iskreno izneo, da mnogi misle da se radi o izvornim.

Bora Spužić Kvaka

Ili nezvanično, “poslednji romantičar srpske komponovane muzike”. Njegovo ime se pominje, međutim, to je premalo u odnosu na njegov doprinos pravoj srpskoj narodnoj muzici. O Borinoj veličini i ljubavi njegovih obožavalaca svedoči to, što je svoj sajt dobio daleke 1998. godine. Preminuo je pre 10 godina.

Muharem Serbezovski

Svakako jedna od najneverovatnijih sudbina: rođen je u najvećem romskom selu u Evropi, prošao je kroz stotine kafana i lečio slomljena srca, upoznao je Gadafija i Indiru Gandi i postavio teoriju o razlici između Roma i Cigana. Ni to nije sve! Muharem je inače i književnik, pedagog i apravnik, a nedavno je i magistrirao prava.

2 Komentara
  1. DejoGenije kaže

    Koja je veličina Savo…
    —ufffffffffffffffffffffffffffff

  2. Milanche kaže

    Savo car!

Komentari