fbpx
Monday, September 26, 2022

NAJČITANIJE

MagazinStajlišPrestala sam da se farbam 2018. i evo šta se desilo za...

Prestala sam da se farbam 2018. i evo šta se desilo za četiri godine

Ceo život svi me znaju po mojoj dugoj, gustoj kosi. Jedan odlazak frizeru to je do korena promenio - umesto moje grive, na glavi sam imala izblajhano ćebe.

Odluka da prestanem da se farbam proistekla je iz nužde. Naime, u leto 2018. videvši primamljiv oglas na Instagramu, zakazujem uslugu u salonu Minjović na Novom Beogradu (s razlogom navodim pun naziv salona, jer su uništili stotine žena, pa da se neka koja čita ovo ne bi zeznula).

Umesto prošarane kose, dobila sam izblajhano ćebe koje smrdi na kiselinu, o čemu sam već pisala, pa koga ne mrzi:

Ukratko, iako sam se svim silama trudila da saniram štetu koju mi je frizerska kasapnica Minjović načinila, kako je vreme prolazilo, postajalo je sve jasnije – oštećena kosa mora da se odcvikari i izraste nova!

Redovno šišanje i predivno L’Oreal pakovanje su dosta pomogli; međutim, ono što je bilo tretitano blanšem je i dalje vidno i na dodir oštećeno. Tako se desilo da potpuno prestanem da se farbam, jer šta mi vrede lepi pramenovi uz oštećene krajeve, složićemo se svi.

Šta se desilo za četiri godine

Promena koju sam doživela zbilja se može podvesti kao neverovatna, sa sve click bait prefiksom “NEĆETE VEROVATI”.

#1 Oporavila sam teme glave

Imam jako, jako osetljivo teme glave, sklono iritacijama, crvenilu, perutanju, svrabu. Fakat je da sam ga dodatno iritirala farbanjem i čestim pranjem (na svaka 2-3 dana). Najpre sam počela da koristim isključivo biljne šampone, bez parabena i sulfata; a potom sam ga potpuno oporavila korišćenjem šampona Mycosept. (Nemojte se uplašiti što bočica od 100ml košta 800 dinara, na moju ovoliku kosu potrajala je 2 meseca!)

Posle sam prešla na organski šampon u formi sapuna (ima ga u DM-u, košta oko 700 dinara).

Sada perem kosu Still litarskim šamponom. Ne šamponiram celu dužinu, već samo deo do temena.

#2 Ne treba mi pakovanje/regenerator/maske

Svesna sam koliko ovo zvuči neverovatno, svih dvadesetak godina koliko sam bila plavuša, to mi je bilo nezamislivo! Ipak, tako je. Kosa koja je izrasla je svilenkasta, teška i laka češljanje (dok je preostalih 4-5 cm koje treba da odcvikarim i dalje krto i sklono mršenju). Šta više, sjaj prirodne kose je toliko dobar, te nema potrebe da stavljam neke kapi ili ulja.

#3 Perem kosu na svakih sedam dana

Ovo mi je bukvalno životna promena, jer dok sam bila plavuša i posle Minjović masakra, kosa bi mi se zamastila posle dva dana (tad sam bila ubeđena da je suva).

Otkako je izrasla, perem je dakle običnim šamponom (i to ne celu dužinu), ne stavljam preparate, a rezultat: ne samo da nije suva ili masna, već je kosa koju bih poželela bukvalno svakom!

Nema više iritacije, svraba, masnoće. Šta više, kad odem kod frizera na feniranje (što se dešava vrlo retko), kosa mi stoji i po deset dana, gotovo netaknuta!

Na ovo se odlično nadovezuje savet moje drugarice Vesne, inače televizijskog frizera: ukoliko želite da kosa nakon feniranja stoji što duže, prilikom pranja ne stavljajte nikakve omekšivače!

Da li ću se ponovo farbati? Nemam nameru dok ne počnem da sedim. Eventualno ću izvući pramenove, naravno, farbom bez amonijaka. Blanš više ni u ludilu, ni po koju šansu!

Trebalo mi je preko 20 godina farbanja u plavo i jedno uništenje do temelja by Minjović da shvatim da ne postoji sredstvo koje može da nadmaši ono što nam je priroda dala.

Da ne pominjem koliko novca i vremena ćete uštedeti.

OSTAVI KOMENTAR

Uneti komentar
Uneti ime ovde

Dopašće ti se i ovo:

Zaprati @moodiranje.rs na Instaću :)

RANDOM STUFF:

spot_img