fbpx
Saturday, October 8, 2022

NAJČITANIJE

Karijera i biznis10 poslova za koje niste ni znali da postoje

10 poslova za koje niste ni znali da postoje

Poslovi iz snova za koje nikada niste znali (i kako ih dobiti!) 

Posao iz snova nije uvek vezan za nekakve tipične momente koji se očekuju-letovanja, slikanja, kuckanja na laptopu. 

Postoje neke prilično neverovatne i neočekivane karijere.  

Istina je da ne odgovara sve svima i da slika idealnog nije ista za sve. Recimo, šta ako je vaš posao uživanje u mirisima parfema ili ako je vaš talenat nešto netipično, retko ili nesvakidašnje? Evo 10 poslova i karijera koje možda niste ni uzeli u obzir, ali i šta je potrebno da biste ih savladali. 


1. Degustator sladoleda

Volite da probate najrazličitije ukuse po ceo dan? Pa ko ne bi to voleo. Međutim, ovaj zadatak nije tako lagan kako to možda deluje na prvi pogled. Ovo je pre svega zato što se ne radi samo o uživanju u sladoledu. Ovaj posao zahteva rafinirano nepce i sposobnost procene teksture, ukusa, pa čak i estetike. Degustatori obično imaju diplomu iz nauke o hrani i dovoljno su elokventni da opišu iskustvo sladoleda, tako da ga proizvođači mogu ili spakovati i pustiti u prodaju, ili otpisati i vratiti se ponovo na konceptualizaciju i kreiranje novih ukusa. 

2. Stručnjak za medije i kliping

Društveni mediji su moćna snaga povezivanja, skupljanja informacija i očuvanja reputacije. Stoga nije iznenađujuće da Sve više preduzeća pridaju sve veću pažnju tome. Ali korišćenje društvenih medija u radnom svetu mnogo je više od pukog merenja broja spominjanja po društvenim mrežama kao što su Fejsbuk ili Linkedin, Tviter i slično. Glavni eksperti za praćenje mreža koriste brojne platforme društvenih medija i traže svako pominjanje svog brenda ili kompanije. Njihov posao je da vide šta javnost govori o njihovom poslu ili proizvodu. 

Većina menadžera društvenih medija koji se ovim bave uglavnom imaju diplome iz marketinga, komunikacije ili oboje.

3. Vlasnik stovarišta

Nikada ne biste pomislili da je imati stovarište potencijalno unosan posao. 

Na stovarištima se nalazi bukvalno sve i svašta, a njima se možete obratiti bilo da vam je potreban građevinski materijal ili deo za auto, materijal za umetničko delo ili neki projekat. 

Stovarišta su pre svega prodajni objekti na kojima možete pronaći sve što je potrebno na jednom mestu. Uslovi su daleko povoljniji, pre svega jer se stovarišta bave uglavnom veleprodajom, ali ponekad se bave i maloprodajom. 

 4. NASA- budite vozač rovera 

Volite da vozite automobile sa daljinskim upravljanjem? Pa šta ako je taj „automobil“ bio udaljen 100 miliona milja na drugoj planeti? Sa šest točkova, dugačkom rukom koja poseduje više alata, 17 kamera i dugim odlaganjem između komande i izvršenja, potrebno je mnogo talenta i znanja da biste mogli da upravljate roverom. Neki naučnici iz tima koji vozi rover Curiosity imaju i doktorate iz robotike, računarstva i elektrotehnike. Roveri Spirit i Opportunity možda su se isključili, ali Curiosity i dalje istražuje crvenu planetu Mars. Nije lako doći do ovog posla, ali postoji. 

 5. „Nos“

Parfemska industrija je u usponu, a neko mora da ima zadatak da miriše i proceni sve proizvode. Ali biti „nos“ nije ništa profesionalne ispitivače mirisa. Većina profesionalnih ispitivača mirisa prolazi kroz čak 7 godina obuke za tu poziciju. Sa opsežnim znanjem o hemiji i psihologiji – obično pretežnom ili jednom ili drugom, ako ne i jednom i drugom – „nosovi“ su neverovatno sposobni da procene kvalitet i potencijal parfema. 

 6. Profesionalni “kriminalac”

Ko kaže da se zločin ne plaća? Preduzeća, banke, muzeji i druge kompanije angažuju ljude da pokušaju da „provale“ u njihove bezbednosne sisteme ili zgrade kako bi pronašli slabe tačke njihovih bezbednosnih sistema. Ovakvo radno mesto se obično naziva savetnik za bezbednost i ima dva različita oblika: fizički i informatički. Fizički konsultanti mogu učiniti bilo šta, od provale u sefove do ulaska u skrivene zone da bi se prošuljali pored kamera. IT konsultanti upadaju u digitalne sisteme kako bi pronašli slabosti i rešenja za iste. Obe vrste “kriminalaca” procenjuju i razvijaju sigurnost, kao i pronalaze rešenja za poboljšanje. Ovi eksperti dolaze iz različitih branši, ali mnogi konsultanti za bezbednost imaju iskustva u sprovođenju zakona ili IT-u. 

 7. Hipoterapeut

Ne, ovaj posao nije u pružanju terapije nilskim konjima. Umesto toga, hipoterapeuti koriste konje kako bi pomogli pacijentima sa neurološkim ili fizičkim invaliditetom. Koristeći prirodne pokrete konja za poboljšanje ili podučavanje motoričkih sposobnosti jahačima, hipoterapeuti čine ovakve tretmane zanimljivim i zabavnim. Potrebno je puno rada da bi se postao hipoterapeut, jer većina hipoterapeuta ima diplome iz fizičke ili radne terapije. Oni takođe moraju da prođu obimnu obuku da bi dobili licencu. Ali sav naporan rad vredi truda – ko ne voli konje i nasmejanu decu? 

 8. Legoland dizajner 

Lego, osnovni materijal zabave iz detinjstva, godinama inspiriše decu na kreativnost i domišljatost i mnogim budućim arhitektama i dizajnerima služio je kao gradivni blok za inspiraciju za karijeru. Ali kako odrastate, ne morate da se odričete ovih šarenih plastičnih igračaka. Dizajneri u Legoland centrima širom sveta maštaju, planiraju i grade neverovatne skulpture, strukture i atrakcije koristeći cigle i puno mašte. Dizajneri mogu doći iz više različitih struka, od inženjerstva do arhitekture, računarstva do električnog dizajna – ali svi oni koriste napredne računarske programe za izgradnju kreacija koje će oduševiti goste. 

 9. Pisac ukrštenih reči

Logofili (ljubitelji reči) stvoreni su za ovu profesiju. Neko mora da napiše te ukrštene reči, zar ne? Pa, ako imate ljubav prema zagonetkama i ako ste hodajući rečnik, to biste mogli biti vi. Iako se mnogi ne bave ovim poslom sa punim radnim vremenom, ovo može biti izvrstan dodatni poslić za sve ljubitelje reči. 

 10.Čuvar ostrva

Za kraj jedan zaista poseban posao. Zamislite da provodite šest meseci u tropskom raju, provodeći dane kupajući se na Velikom koralnom grebenu, istražujući ostrvo i upijajući sunce. E, pa to je posao koji ima neko ko se bavi čuvanjem ostrva. 

 Danas je svet prilično drugačiji, pa su samim i tim poslovi koji se pojavljuju sve raznosvrniji. Otvorite se ka novim opcijama i pratite tokove modernog doba. Možda vaša savršena karijera još nije ni nastala, a možda uspete i sami sebi da osmislite neku karijeru iz snova. Sve je moguće. 

OSTAVI KOMENTAR

Uneti komentar
Uneti ime ovde

Dopašće ti se i ovo:

Zaprati @moodiranje.rs na Instaću :)

RANDOM STUFF:

spot_img