fbpx
Naslovna » Moda » Četrdesete se vraćaju u novom ruhu

Četrdesete se vraćaju u novom ruhu

Da li ste primetili da se moda vrti u krug? Zavirite u svoj orman i pogledajte koje ste komade odeće kupili u protekloj godini.

Dopunjeno: 16. 01. 2019.

Da li ste tu odeću već nekada videli na nekim starim fotografijama vaše bake? Upravo tako. Uniformisanost četrdesetih nije ukazivala na modu. Sve do danas, kada šarene haljine novih krojeva ponovo pronalaze put do ženskih ormana.

U trenutku kada su ratno stanje i ekonomija nužno zahtevali siromaštvo, moda je stajala. Većina materijala je korišćena za pravljenje vojnih uniformi, pa je za žensku odeću ostajalo malo toga. Žene izgledaju zapuštenije, nisu više sređene, obučene u raskošne i skupocene haljine napravljene od kvalitetnih materijala. Dolazi do stvaranja posebne vrste skromnije odeće za žene. Nedostatak detalja i sjaja prividno je nadoknađen šarom. Isticanje dekoltea, ramena i nogu nije bilo u prvom planu, a struk je bio naglašen. Dakle, preterano isticanje seksualnosti kroz garderobu nije dolazilo u obzir, kao što se to potencira u današnjoj modi. Žene su očigledno izgledale skromnije i neprimetnije. Industrija je bila u lošem stanju, ljudi su prekrajali odeću, a kreatori su, pogođeni krizom, bili primorani da promene odeću skraćivanjem sukanja.

Žene su, usled učešća u ratu nosile i mušku garderobu, kapute, široke pantalone, što je sastavni deo i današnje obnovljene mode. Takođe, ženska uniforma se nije u velikoj meri menjala do danas, osim što je unapređena po kroju. Primetićete da su stjuardese i medicinske sestre oduvek imale isti kroj uniforme, koji je s vremenom unapređivan jedino u vidu kroja, skraćivanja suknje i sužavanjem struka.

Boje koje su se isticale bile su crna, tamno plava, oker, boja senfa. Cilj nije bilo privlačenje pažnje, već odmerenost.

Kada govorimo o šminkanju, četrdesete su nalagale naglašene obrve, pune usne, dok je šminka na očima bila umerena. Karmini su bili glavna ženska oprema i isticali su im nežne usne. Bio je važan prirodni izgled uz malo dodataka, koji bi samo ulepšali već postojeću lepotu.

Krajem četrdesetih godina dvadesetog veka, došlo je do pokušaja promene u modnom svetu. Pokušavajući da osveži posleratni stil, modna kuća ”Dior” je kolekcijom iz 1947. godine uvela promene. Pogled na odeću je bio izmenjen. Ramena su naglašavana i sužavana. Struk je stanjivan širokim suknjama, koje su bile dužine do listova. Cipele i modni dodaci su upotpunjavali novi stil. Moda je ponovo cvetala, a žene su povratile svoj uzvišeni izgled. Osveženje je dobro došlo ženama koje su tokom rata bile zapuštene i zanemarene.

Ipak, uvođenje novina u doba siromaštva nije uzelo maha. Oporavljajući se od krize, svet nije bio spreman za povratak prenaglašenih i bogatih komada odeće. Svet je i dalje bio u šoku usled velikih stradanja i ekonomske krize koja je uticala na sve sfere života. Rasipanje i glamurozna garderoba jednostavno nisu došli u pravo vreme. Kolekcija koju je predstavio ”Dior” je naišla na negodovanje, a čak je proglašena i svetogrđem.

S obzirom da se moda ponavlja, uz dodavanje ponekih detalja, tako su se i četrdesete u prethodnih nekoliko godina iznova vratile u svet mode. Poslužile su kao nadahnuće modnim kućama poput ”Miu Miu”, koja je u svojoj kolekciji jesen/zima 2011/2012. pokazala da se moda ipak vrti u krug.

Današnje viđenje ovog pravca je unapređeno, pa su haljine inspirisane posleratnim periodom zadržale šare uz nekoliko raznolikosti. Rukavi su uglavnom dugački, suknja je ostala do listova, ali se pojavila i nešto kraća, kao posledica nove kulture. Šare i materijali su u velikoj meri ostali dosledni raznovrsnosti izvornog stila četrdesetih.

Kako vi kombinujete vaš izgled iz četrdesetih godina? Da li ste ljubitelji šarenih komada garderobe, širokih pantalona i kaputa? Jedno je sigurno – stil, primeren izgled i uzvišenost su ostali vanvremenska odlika odevanja.

Zabranjeno je preuzimanje dela ili celog sadržaja bez navođenja i linkovanja izvora u skladu s Moodiranje Uslovima korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Podeli tekst:
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  Moodiranje newsletter

  nema spamovanja i gluposti. samo kul stvari. jednom sedmično.

  Dopašće vam se još:

  Ugasite internete: Majke koje pokušavaju da preko dece budu popularne haraju njime!

  Ovih dana sve češće i češće, uglavnom u sebi, ali ponekad i na glas izgovorim rečenicu: Ugasite internete, vreme je. [...]

  Devedesete? Pali, bre!

  S obzirom da sam novinarstvom, i to onim muzičkim, u Srbiji & Beogradu, počeo da se bavim upravo početkom devedesetih, [...]

  Izašao sam u grad i pravio se “Englez”: Šta mislite kako sam se proveo?

  Za ovu priču znao je samo meni blizak krug ljudi. Odlučio sam da je podelim uz upozorenje - ne pokušavaj [...]

  Ovo je nemoguće prevesti strancima: Najluđe fraze od Subotice do Vranja

  Svaki kraj u Srbiji ima svoje specifične izraze koji su potpuno nerazumljivi ljudima koji nisu odatle. Spremite kaficu i pripremite [...]
  MOODIRANJE

  © 2011-2023. Moodiranje. Sva prava zadržana. Izrada sajta: ХАЈДУЦИ