fbpx
Saturday, October 1, 2022

NAJČITANIJE

AlmanahDruštvoDa li znate da je Amerika ovlastila Srbiju da zastupa njene interese...

Da li znate da je Amerika ovlastila Srbiju da zastupa njene interese u ovom delu Evrope?!

O ugledu Srbije, i kao kneževine i kao kraljevine, svedoči podatak da je Amerika  tokom 1868. ovlastila Srbiju i njenog diplomatskog predstavnika u Bukureštu Kostu Magazinovića da zastupa njene interese.

U trenutku kada je Magazinović bio i diplomatski predstavnik Srbije i otpravnik poslova SAD, Srbija i Amerika nisu međusobno imale uspostavljene diplomatske odnose.

Konstantin (Kosta) Magazinović je Srbin iz Rume (rođen 1911.) i bio je jedan od prvih deset pitomaca čije je školovanje Srbija stipendirala. Od šestorice stipendista poslatih u Beč samo je on poznavao nemački jezik.

srbija amerika
Konstantin Magazinović i Knez Mihailo Obrenović.

Kao čovek od poverenja i Kneza Aleksandra Karađorđevića i Kneza Mihaila Obrenovića (slično Garašaninu) obavljao je brojne diplomatske misije, a za vladavine Kneza Aleksandra (mada blizak njegovim protivnicima) tri godine je bio i na čelu Beograda.

Složićete se, ovo je veoma interesantan podatak, a mi se zahvaljujemo g-dinu Predragu Markoviću, književniku i istoričaru koji je ovu lepu priču podelio na svojoj fejsbuk stranici “Za kraljevsko lice Srbije”.

OSTAVI KOMENTAR

Uneti komentar
Uneti ime ovde

Dopašće ti se i ovo:

Zaprati @moodiranje.rs na Instaću :)

RANDOM STUFF:

spot_img