fbpx
Naslovna » Reflektor » Bonžur bičizzz: A ko će nas “normalne” da zaštiti?

Bonžur bičizzz: A ko će nas “normalne” da zaštiti?

Da nas posmatra neko sa strane, tačno bi pomislio da je Srbija raj za “ugrožene vrste” i “manjine”. Ajde čik zucni nešto što će povrediti njihova osećanja, leti glava!

Dopunjeno: 12. 09. 2023.

Pre nekih devet godina, online izdanje jednog dnevnog lista popilo je drakonsku kaznu i to zbog objavljenog komentara čitaoca koji je uvredio pripadnike LGBT populacije. Ja iskreno ne volim i izbegavam da ih zovem tako, jer čovek je čovek i bitno je kakav je kvalitativno, a takođe se užasavam etiketiranja, naročito pogrdnog (raspuštenica, usedelica, lezbača i slično).

Elem, uzmimo taj slučaj kao početak ekspanzije političke korektnosti čija je glavna odlika da je odmazda “korektnih” daleko oštrija i agresivnija od uvrede ili akta koji je ugrozio njihova tanana osećanja.

Naporedo s najezdom ugroženih i manjina, dešava se i čitav talas nevladinih organizacija čija je osnovna misija upravo zaštita pomenutih ugroženih, naravno, podmazano novcem iz “stranjskih tokova”.

Broj NGO i dežurnih apologeta ugroženih je porastao do te mere da se komotno može steći utisak da mi ovde nemamo pametnija posla, a ni šta da jedemo, pa su nam na tanjiru ugroženi, nezaštićeni, manjine.

Odmah da se ogradim: među bliskim prijateljima imam ljude raznih nacionalnosti, veroispovesti i seksualne orijentacije i to nikad nisam gledala kao razliku (rekoh već, bitno je kakav je neko čovek). S druge strane, nisam primetila da su ikom od njih ugrožena prava zagarantovana zakonom. Svi su zaposleni, imaju lična dokumenta, slobodu kretanja i govora.

No, došli smo do te tačke da se iskazivanje mišljenja koje nije po volji dežurnih apologeta za ljudska prava tretira kao agresija, govor mržnje i netrpeljivosti.

I nismo jedini u tome. U Italiji je pre nekoliko godina izbio skandal neviđenih razmera kada su Dolče i Gabana, ne kao modni brend, već svaki za sebe, izjavili da se protive usvajanju dece od gej parova.

Jedina porodica koja postoji je tradicionalna. Bez surogat majčinstva i raznih hemijskih načina da dobijete potomke: život ima svoj prirodni tok i neke stvari ne treba menjati.
– Dolče i Gabana, intervju za časopis Panorama

Nakon ove izjave, bez obzira što su obojica homoseksualne orijentacije, doživeli su masovni linč upravo od homoseksualaca, što je rezultiralo bojkotom njihovih odevnih predmeta uz haš tag #BoycottDolceGabbana na Twitteru.

Koju godinu kasnije, ponovo u Italiji, homoseksualno orijentisani iskazuju revolt jer u reklamama najpoznatije testenine (verovatno i na svetu) Barilla nema gej parova.

Direktor Gvido Barila je rekao da su njihovi proizvodi, pa i reklame, usmereni ka klasičnoj porodici, “a kome se to ne sviđa slobodno može da izabere drugu testeninu”. Pogađate, usledio je linč na Twitteru zbog čega je gospodin Barila morao da se izvini svima koje su pogodile njegove reči. Ovakvim primerima nema kraja (uzgred, nema javnih podataka da li se ovo i koliko odrazilo na poslovanje dvaju italijanskih giganata).

Nego, da se vratimo mi u naše dvorište u kom bivstvuje toliko delikatna flora i fauna, da moramo da pazimo i kako dišemo, kad već ne smemo da pričamo.

Ugroženi i manjine imaju svoje dežurne apologete. Dakle, pisni i sledi odmazda!

Nego da ja sve vas nešto pitam!

Ko će da zaštiti nas normalne i obične? Dok je gorući problem da li se neko uvredio povodom komentara o svojoj seksualnoj orijentaciji, ko će da brine o jarmu koji nosi običan čovek?

Običan čovek koji i ako ima sreću da poseduje zdravstvenu knjižicu treba da igra dodole da bi došao na red kod lekara; o nekim zahtevnijim stvarima, kao što su magnetna rezonanca, skeneri, operacije, da ne govorim.

Običan čovek koji nema pravo zagarantovano zakonom, da je prijavljen za svoj rad, na pun iznos plate.

Običan čovek koji ima veće izglede da otkrije kako su sagrađene piramide nego da zasnuje porodicu i dom – bez peripetija i brige o novcu.

Ko će da brine o njegovim povređenim osećanjima dok sluša kad i kako treba da rađa i radi, dok su verovatnoće za siguran i miran život bez spoljnih i administrativnih ravne tome da Marijana Mateus kreira za Dolce&Gabbana?

Naravno da je skaradno uputiti neumesni komentar na račun nečije seksualnosti, nacionalnosti, veroispovesti i slično i time ga diskreditovati.

Zašto onda ne dignete glas protiv uvreda koje primaju “normalni”, a tiču se opstruiranja njihove slobode izbora o zasnivanju porodice, odabiru i broju partnera? Čak je postalo pogrdno i posprdno, naročio iz usta takozvanih drugosrbijanaca biti vernik, patriota. Ko će od toga da nas zaštiti?

Empatija i borba za pravdu i ravnopravnost nisu i ne smeju biti selektivni, dragi moji dežurni apologeti. Jednaka prava imaju smisla tek kad su jednaka za sve.

Sve drugo je hipokrizija.

Podeli tekst:
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  1. Zao mi je sto sam izgubio vreme da napisem komentar na Blic portalu kada se oglasila Premijerka, jer naravno, ne moze da se cita komentar koji ima smisla… Elem, postavio sam pitanje i premijerki a i onima koji su se bunili za Popovicev tvit, kako to da premijerka jedne zemlje prihvata ucenu LGBT populacije koja javno napise, da ce oduzeti NAGRADU Brnibicki ako JAVNO ne reaguje, meni kao normalnom, takva premijerka ne treba koja reaguje na ucene, ne zato sto je ona druge orjentacije, cak to postujem jer je njen izbor, ali ne moze da podlegne ucenama? Onda sledece pitanje, kako to da ta ista LGBT populacija u nasoj zemlji, pokazuje javno da se BORI ZA LJUDSKA PRAVA, SLOBODU MISLJENJA I TOLERANCIJU, ako jednom ministru salju uvredljive poruke, otvorene pretnje, spominjanje majke, pa ih pitam, u tim njihovim postupcima, gde vide toleranciju, gde vide slobodu misljenja, gde vide ljudsko pravo, ili je to rezervisano samo za njih? Onog trenutka kada dragi LGBT ljudi, budete jednaki prema svima oko tolerancije, prava i sta sve nabrajate da vam je ugrozeno, onda mozete da se javite da glasno vicete, a dokle god glumite zrtve i vazi samo za vas tolerancija i sloboda a druge ucenjujete, razmislite da li vi uopste znate sta je tolerancije, sloboda govora, misljenja, sta su ljudska prava, do sada ste pokazali da ne znate i da vaze samo za vas.

moodiranje newsletter

nema spamovanja i gluposti. samo kul stvari. jednom sedmično.

Dopašće vam se još:

Najluđi srpski idiomi: Šta li nam je samo peršun skrivio?

Pogledajte najpoznatije srpske idiome i upoznajte njihovo značenje.

Ugasite internete: Majke koje pokušavaju da preko dece budu popularne haraju njime!

Ovih dana sve češće i češće, uglavnom u sebi, ali ponekad i na glas izgovorim rečenicu: Ugasite internete, vreme je. [...]

Izašao sam u grad i pravio se “Englez”: Šta mislite kako sam se proveo?

Za ovu priču znao je samo meni blizak krug ljudi. Odlučio sam da je podelim uz upozorenje - ne pokušavaj [...]

Najjače niške fore i fazoni

Najsmešniji niški izrazi, fazoni i poređenja.
MOODIRANJE

© 2011-2023. Moodiranje. Sva prava zadržana. Izrada sajta: ХАЈДУЦИ