fbpx
Monday, September 26, 2022

NAJČITANIJE

AlmanahTu i tamoOvo sigurno niste znali o kartonu - kako svakodnevno može biti izuzetno

Ovo sigurno niste znali o kartonu – kako svakodnevno može biti izuzetno

Kartonske kutije kao kartone za žitarice prva je koristila kompanija Kellogg. Do rane ere godina oko 1900, drvene sanduke i kutije zamenili su kartoni za transport. Do 1908. termini “valoviti karton” i “rebrasti karton” bili su već uveliko u upotrebi u trgovini papirom.

Kartonske kutije su industrijski montažne kutije, prvenstveno se koriste za pakovanje robe i materijala, a mogu se i reciklirati. Stručnjaci u industriji retko koriste termin karton jer ne označava apsolutno određeni materijal.

Prva komercijalna kartonska (nerebrasta) kutija ponekad se pripisuje firmi M. Treverton & Son u Engleskoj 1817. godine. Pakovanje od kartonske kutije napravljeno je iste godine u Nemačkoj.

Robert Gair, rođen u Škotskoj, izumeo je 1890. unapred izrezanu kartonsku ili kartonsku kutiju. To su bili ravni komade proizvedeni u rinfuzi koji su se presavijali u kutije. Gairov izum nastao je kao rezultat nesreće: on je bio štampač u Brooklinu i proizvođač papirnih kesa tokom 1870-ih, a jednog dana, dok je štampao narudžbinu vrećica sa semenom, metalno ravnalo koje se obično koristilo za gužvanje kesa se pomerio u drugi položaj i isekao ih. Gair je otkrio da bi sečenjem i gužvanjem u jednom cugu mogao napraviti gotove kartonske kutije.

Same kartonske kutije razvijene su u Francuskoj oko 1840. godine. Služile su za transport proizvođača Bombik mori i njegovih jaja od proizvođača svile, a više od jednog veka proizvodnja kartonskih kutija bila je glavna industrija u oblasti Valreas.

Rebrasti papir (koji se naziva i plisiran) patentiran je u Engleskoj 1856. godine i korišćen je kao postava za visoke šešire, ali valoviti karton nije patentiran i korišćen je kao materijal za transport do 20. decembra 1871. Patent je izdat Albert Džonsu iz Njujorka. Džons je rebrastu kartonsku ploču koristio za omotavanje boca i dimnjaka od staklenih fenjera.

Prvu mašinu za proizvodnju velikih količina valovitog kartona izgradio je 1874. Smit, a iste godine Oliver Long je poboljšao Džonsov dizajn izumivši valovitu ploču sa obložnim listovima na obe strane. Ovo je rebrasti karton kakav danas poznajemo.

Danas, sam izraz “karton” može se odnositi na razne materijale slične teškom papiru, uključujući karton, rebraste ploče i slično. Značenje izraza može zavisiti od lokacije, sadržaja, konstrukcije i ličnog izbora. Od njega se danas prave izuzetne i zabavne stvari, ali pogledajmo pre svega šta je bila njegova osnovna namena.

Koji materijali za pakovanje postoje?

Široke podele materijala za pakovanje su raznovrsne.

Papir je tanak materijal koji se uglavnom koristi za pisanje, štampanje ili za pakovanje. Proizvodi se presovanjem vlažnih vlakana, obično celuloze dobijene od drveta, krpa ili trave, i sušenjem u fleksibilnim limovima.

Karton, s druge strane, generalno je deblji (obično preko 0,25 mm ili 10 tačaka) od papira. Prema ISO standardima, karton je papir čija je osnovna težina (gramatura) veća od 224 g/m2, ali postoje izuzeci. Karton može biti jednoslojan ili višeslojan.

Valovita vlaknasta ploča, ponekad poznata i kao valovita ploča ili valoviti karton, kombinovani je materijal na bazi papira koji se sastoji od valovitog rebrastog medija i jedne ili dve ravne ploče.

Postoje i verzije većih površina, koje se koriste uglavnom u kreativnim industrijama, karton za zaštitu podova i drugih površina prilikom radova, kojima se jednostavno pripremi sekcija koja je u potpunosti zaštićena, laka za održavanje i čišćenje, praktična za kreativne i industrijske segmente jednako. Takođe postoji više naziva za kartonske kontejnere. Transportni kontejner napravljen od rebrastih ploča se ponekad naziva „kartonska kutija“, „karton“ ili „futrola“. Postoji mnogo opcija za dizajn rebraste kutije.

Karton kao baza za kreativnost

Karton i drugi materijali na bazi papira (karton, rebrasta vlakna itd) mogu imati post-primarni život kao jeftin materijal za izgradnju niza projekata, među kojima su naučni eksperimenti, dečije igračke, kostimi ili izolacione obloge. Neka deca uživaju u igri unutar kutija. Ako ste ikada imali mačku, znate kako tek one reaguju na kartone.

Uobičajen kliše je da će detetu (ili kao što rekosmo mački), ako mu se predstavi velika i skupa nova igračka, brzo postati dosadno i umesto toga će se igrati sa kutijom. Iako se to obično govori pomalo u šali, deca svakako uživaju u igri sa kutijama, koristeći svoju maštu da kutiju prikažu kao beskonačnu raznolikost predmeta. Jedan primer ovoga u popularnoj kulturi je iz stripa Calvin i Hobbes, čiji je junak, Calvin, često zamišljao kartonsku kutiju kao „transmogrifikator“, „duplikator“ ili vremeplov.

Tako je rasprostranjena reputacija kartonske kutije kao igračke da je 2005. godine kartonska kutija dodata Nacionalnoj kući slavnih igračaka u Sjedinjenim Državama, jedna od retkih igračaka koje nisu specifično vezane za bilo koji brend i koje su počastvovane time da su uključene u kolekciju. Kao rezultat toga, hala sa igračkama (zapravo brvnara) napravljena od velike kartonske kutije dodata je u dvoranu, smeštenu u Strong National Museum of Play u Rochesteru, New York.

5 zanimljivih stvari od kartona

Naočare za virtuelnu stvarnost – Google naočare od kartona

  • Možete kupiti Google Cardboard naočare ili preuzeti komplet i sami ih napraviti.
  • Imcardboard.com

Kada gledate kroz njih, imate osećaj kao da zaista stojite pored Ajfelovog tornja ili plivate na Velikom koralnom grebenu. Jedan lekar je čak koristio uređaj za izvođenje nezgodne operacije na odojčetu.

Igračke od kartona

Kućice, edukativne igračke i druge vrste zabavnih predmeta se izrađuju i od kartona. Ekološki prihvatljive, povoljne i taktilne, sve su prisutnije na tržištu.

Dekor od kartona

Sve popularniji su i sitni detalji dekorativnog karaktera koji su izrađeni od kartona. Posebno su interesantni dekorativni predmeti za kancelarije, oni u obliku životinja, kao i funkcionalni dekorativni predmeti za pokućstvo.

Držači za mobilne uređaje

Lagan, mobilan i praktičan, kartonski dodatak koji služi tome da vaš uređaj, mobilni telefon, iPad ili tablet. Za retro ljubitelje čak ih prave i u obliku starinskih televizora.

Modularni građevinski materijal

Kartonom sada ne samo što možete zaštititi površine prilikom recimo krečenja, već u raznim bojama može poslužiti i kao separator prostora u sve popularnijim “open plan” konceptima prostorija. Praktičan je i za kancelarije, lak za zamenjivanje i prilagođavanje raznim stilovima.

Prosto se poigrajte i eksperimentišite. A sa kartonom teško da možete da pogrešite.

OSTAVI KOMENTAR

Uneti komentar
Uneti ime ovde

Dopašće ti se i ovo:

Zaprati @moodiranje.rs na Instaću :)

RANDOM STUFF:

spot_img