fbpx
Naslovna » Reflektor » Pesma Evrovizije, drugo veče: Mladi izvođači i nove muzičke tendencije

Pesma Evrovizije, drugo veče: Mladi izvođači i nove muzičke tendencije

Evrovizijska sreda je za sve fanove dan sa kojim počinje šarena evrovizijska nedelja.

Dopunjeno: 06. 09. 2023.

Piše: Sandra R. Tošić

Sinoć, kao i svakog utroka od 2004. godine kada je uvedeno pravilo kvalifikacionih večeri, održano je prvo takmičarsko veče za sve učesnike koji ne pripadaju “Velikim 5”. Drugo takmičarsko veče za put u finale će biti u četvrtak, a do tada analize, predviđanja, prve kritike.

Fanovi širom sveta danas aktivno analiziraju pobednike od sinoć, kao i gubitnike, jer Pesmu Evrovizije prate na svih kontinentima od Japana, preko SAD, do Brazila. Pobednici nam otkrivaju kakva će biti Eurosong ove godine.

Prema prvih deset pobednika zaključujemo da smo se okrenuti mladim izvođačima i novijim muzičkim tendencijama.

Od njih 10 plasiranih u finale čak 6 odgovaraju pesmama sa MTV hit liste.

Četvoro koji se razlikuju su i iznenađenja o kojima se danas diskutuje najviše, kako među fanovima na forumima, tako i među muzičkim kritičarima različitih medijskih kuća i sve većim brojem blogera.

“La forza” je pesma koju izvodi Elina Netšajeva, operski sopran akademski edukovan, i predstavlja Estoniju na italijanskom jeziku.

Ona je uspela sofisticiranim nastupom da osvoji 30.000 više pregleda od favorita sa ovih prostora Makedonije, koja je igrala po pravilima svih popularističkih TV programa i imala 2.430.000 pregleda na YouTube kanalu.

Makedonija nije uspela da stigne do finalne večeri, kao ni Hrvatska, Jermenija, Grčka, Belorusija, Švajcarska i Island.

Najviše bure je izazvalo neplasiranje Sennek, predstavnice Belgije, sa pesmom “A Matter Of Time”. Njeno pravo ime je Laura Groeseneken i poznata je kao autor muzike za jedan od najpoznatijih belgijskih bendova Hooverphonic. Njena pesma je pre utorka već imala 2 miliona pregleda na YouTubu. Danas se vodi polemika oko toga da li je trebalo ići sa pevačicom veće scenske energije. Sve ovo nije zaustavilo Senek koja se sprema za gostovanja širom Evrope tokom leta, jer je pesma već ušla na radio playliste koje su okrenute Adult Contemporary muzici.

Iznenađujući prolaz u finale je napravila i predstavnica bliske Litvanije Leva sa nežnom ljubavnom pesmom, koja je toliko meka da je većina Evrovizijskih fanova smatrala lošim izborom. Svakim satom ova pesma dobija nove “za” glasove postavljanjem u indie-pop kategoriju.

Sa Balkana, za sada, za subotu se spremaju samo Bugarska i Albanija. Albanski prolaz se može objasniti direktnim uticajem iz komandnog štaba EBU, osnivača i organizatora Evrovizije (European Broadcasting Union), s obzirom da su takmičenje napustile Turska i Bosna i Hercegovina, zbog takozvane političke korektnosti. Albanski predstavnik Eugent Bušpepa je napisao i izvodi rock pesmu na albanskom jeziku pod nazivom “Mali” (Čežnja). Uz njegovo ime se pojavljuje kao producen Džim Lou, nosilac Gremi nagrada, koji predstavlja dobro smišljenu investiciju koja je pesmu stavila pod marku Universal Music Group.

I pored širokog plasmana koje Univerzal nudi i marketinški duboko obrađenog predstavljanja pesma na YouTube nema još uvek milion pregleda, ali ima ulaz u finalno veče koje su izgubile pesme sa dva ili čak tri puta više pregleda. Upravo pojava da nacionalni javni servisi koji u svojim sastavima imaju izdavaču delatnost sklapaju ugovore sa velikim diskografskim korporacijama radi plasmana svojih predstavnika unosi dodatno uzbuđenje pratiocima Pesme Evrovizije.

Druge takmičarske večeri za finale se bori naš predstavnik čija je diskografska kuća Universal Music, takođe. Za razliku od Bušpepe, Sanja Ilić će za protivnike imati još dva predstavnika koja su uradila isto: Crnogorca Vanju Radovanovića i gruzijski džaz bend Iriao. Da situacija bude još komplikovanija, tu je predstavnik Norveške Aleksandar Ribak, pobednik 2009. iz Moskve, koji ima lični ugovor sa Univerzalom, dok se takmičarska pesma vodi kao sam-izdat projekat.

Da li je igra na Univerzal katru garant prodora pesme ostaje da vidimo.

Interesantno je da Kosovo još nije ispunilo uslove da se pojavi na Pesmi Evrovizije. Njihov javni-medijski servis je formiran 1999. godine na inicijativu UNMIK-a i OEBS-a pod nazivom Radio-televizija Kosova, i to kao odvojen i nezavisan od RTS-a, ali ne samostalan i prihvaćen kao članica EBU. Sa učešćem Kosova Albanija bi verovatno imala pojačani broj bodova.

Bugarska je na Evroviziji od 2005. godine i poslednje dve godine beleži uspešne nastupe. Sinoć ih je u finale odvela pesma na engleskom “Bones” koju je napisao Borislav Milanov, autor prošlogodišnje koja je završila na 2. mestu, što je i najviši plasman Bugarske na Pesmi Evrovizije. Obeležena je kao pop sa folk elementima, koji se ogledaju samo u vokalnoj interpretaciji. Na YouTube kanalu beleži važnih 4,5 miliona pregleda i računa na glasove Malte i Kipra, kao i Španije i Norveške od kojih tradicionalno dobija, za maksimalnih 12 na Makedoniju, ali i na nas u finalnoj večeri za visoku cifru bodova.

Podeli tekst:
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  moodiranje newsletter

  nema spamovanja i gluposti. samo kul stvari. jednom sedmično.

  Dopašće vam se još:

  Škafiškafnjak

  Da li znate šta je “Škafiškafnjak”? Tako je, nemate pojma! KLIKNI i saznaj već jednom.

  Škafiškafnjak je obično reč koja dovodi do psovanja onoga ko vam je postavio da je izgovorite, jer obično ne ide.

  Izašao sam u grad i pravio se “Englez”: Šta mislite kako sam se proveo?

  Za ovu priču znao je samo meni blizak krug ljudi. Odlučio sam da je podelim uz upozorenje - ne pokušavaj [...]

  Srpske antologijske face: Ko su zapravo bili Ludi Nasta, Dragička, Radio Mileva…

  Otkrivamo ko su zapravo Ludi Milojko, Radio Mileva, Dragička, Ludi Nasta...

  Ugasite internete: Majke koje pokušavaju da preko dece budu popularne haraju njime!

  Ovih dana sve češće i češće, uglavnom u sebi, ali ponekad i na glas izgovorim rečenicu: Ugasite internete, vreme je. [...]
  MOODIRANJE

  © 2011-2023. Moodiranje. Sva prava zadržana. Izrada sajta: ХАЈДУЦИ