fbpx
Naslovna » Reflektor » Pesma Evrovizije: Počinje takmičenje lakih nota

Pesma Evrovizije: Počinje takmičenje lakih nota

Takmičenje za najbolju pesmu Evrovizije počinje večeras sa prvim polufinalnim programom u kome će se 19 država Evrope takmičiti za mogućnost da se pojave u finalnoj borbi u subotu, 12. maja.

Dopunjeno: 06. 09. 2023.

Piše: Sandra R. Tošić

Predstavnici Srbije će učestvovati 10. maja u drugoj polufinalnoj večeri među 18 država kojima je žreb dodelio drugo takmičarsko veče. Polufinalna takmičenja su obavezna za sve države sem “Velike petorke” i zemlje domaćina. Države “Velike petorke” su Nemačka, Velika Britanija, Francuska, Italija i Španija.

Njihov izbor ne leži u istoriji Pesme Evrovizije, koja se održava od 1956. godine po uzoru na čuveni italijanski festival San Remo, sa prvih sedam država učesnica od kojih Belgija, Holandija, Švajcarska i Luksemburg nisu ušle u veliku petorku.

Objašnjenje o automatskim finalistima koji su oslobođeni polufinalnih takmičenja leži u veličini doprinosa ovih pet država EBU (European Broadcasting Union), alijanski evropskih nacionalnih javnih servisa.

Ovo udruženje, iako često izloženo velikim kritikama čak i u okvirima najviših upravljačkih tela EU, održava svoje apsolutno pravo na upravljanje ovim takmičenjem, ali i prenosima Svetskog takmičenja u fudbalu, Novogodišnjeg bečkog koncerta i mnogo čega još.

Danas unija ima 56 država članica sa 20 država pridruženih članica među kojima su SAD, Japan, Brazil, Sirija, Kuba. Nova pravila su otvorila i mogućnost da pridružene članice EBU postanu ravnopravni takmičari na Pesmi Evrovizije. Tako od 2015. godine imamo Australiju koja se ove godine bori za finale zajedno sa nama tokom druge takmičarske večeri.

Jugoslavija je postala član EBU odmah po njegovom formiranju a, na Evroviziji učestvuje od 1961. godine.

Srbija kao nezavisna država pod svojim imenom je debitovala i pobedila 2007. godine u Finskoj i već sledeće 2008. godine bila domaćin.

Mada često diskutujemo o popularnosti i razlozima našeg učestvovanja, zaboravljamo da mi ovde beležimo solidnu statistiku sa 7 finala od 10 takmičenja, od kojih niti jedan nije imao manje od 50 sakupljenih poena.

Države od kojih smo dobili najviše poena (ukupan zbir za 10 godina) su Slovenija, Makedonija, Bosna i Hercegovina, Švajcarska i Crna Gora. Ostaje nam da ove sedmice pratimo Pesmu Evrovizije i otkrijemo nove pesme, afere i dodele bodova. Sve u svemu, biće ovo nedelja dobre zabave.

Zabranjeno je preuzimanje dela ili celog sadržaja bez navođenja i linkovanja izvora u skladu s Moodiranje Uslovima korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Podeli tekst:
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  Moodiranje newsletter

  nema spamovanja i gluposti. samo kul stvari. jednom sedmično.

  Dopašće vam se još:

  Najluđi srpski idiomi: Šta li nam je samo peršun skrivio?

  Pogledajte najpoznatije srpske idiome i upoznajte njihovo značenje.

  Kocka, rakija i lake ženske: Zbog ovih stvari Srbi i dalje zovu dnevne novine da se odreknu posrnulog člana porodice!

  U ne baš tako davnoj prošlosti, kada su čast i ugled imali značaj, najgore što je moglo zadesiti neku časnu [...]

  “Intelektualac” – zapravo samo diplomirani primitivac

  Slobodan Jovanović (1869-1958.) je bio naš cenjeni pravnik, istoričar, književnik i političar tadašnje Kraljevine Jugoslavije, čiji je značaj nemerljiv i [...]

  Izašao sam u grad i pravio se “Englez”: Šta mislite kako sam se proveo?

  Za ovu priču znao je samo meni blizak krug ljudi. Odlučio sam da je podelim uz upozorenje - ne pokušavaj [...]
  MOODIRANJE

  © 2011-2023. Moodiranje. Sva prava zadržana. Izrada sajta: ХАЈДУЦИ