fbpx
Monday, September 26, 2022

NAJČITANIJE

AlmanahKolumnaŠta je čudno u tome što neko izgleda "dobro za svoje godine"?

Šta je čudno u tome što neko izgleda “dobro za svoje godine”?

Malo po malo u mejnstrim glasilima osvane tekst u kom se ne skriva čuđenje kako to neko izgleda dobro, s obzirom na to da je premašio određene godine.

Poslednji slučaj je Šeron Stoun, koja je oskudno obučena napravila set modnih fotografija. Kako je i sama rekla, zaprepašćena je i zahvalna što se i dalje bavi modelingom i to u 62. godini.

Ah, pa to je Šeron Stoun, i ne čudi što dobro izgleda u tim godinama, pomisliće mnogi, no upravo tu se krije istinska diskriminacija i zatucanost.

Teror mladosti: Kad se to tačno postaje suviše star za nešto?

Dok svedočimo narativu “političke korektnosti” gde se nipošto ne sme uraditi ili izreći nešto što nije po volji i senzibilitetu grupa koje se svrstavaju u slabe i ugrožene, istovremeno, sprovodi se brutalna i nehumana diskriminacija onih koji su premašili starosnu granicu da izgledaju dobro, započinju i postižu.

Da, dobro ste videli. Za ženu koja je u punom zenitu rečeno je da je POZNIM GODINAMA. Blic, 16.10.2017. 

Više nije suviše star neko ko je u godinama da može da ima unučiće, starost se spočitava čim uradiš nešto što odskače iz proseka. Zasnivaš porodicu posle tridesete – star si, šta si čekao do sada? Menjaš profesiju u četrdesetim – gde si se sad toga setio, samo tebe čekaju? Izgledaš dobro u pedesetim – haha, ne može od “babe devojka”. Započinješ nešto u šezdesetim, sedamdesetim – “jednom nogom u grobu, a uzima mesto mlađima”. I tako u nedogled.

I dok se na svako uznemiravanje osećanja osetljivih grupa reaguje halabukom, o eventualnom povređivanju osećanja nekog ko se u “određenim godinama” drznuo da izgleda, radi i živi dobro, ni reči.

Može se dobro izgledati u svim godinama

Vratimo se Šeron Stoun. Mejnstrim mediji njen “slučaj”, kao i mnoge sjajne žene tog ranga predstavljaju kao neviđeno čudo, cirkusku atrakciju. Zamislite, ima 62 godine, a izgleda toliko dobro da može da se slika u bodiju?!

Ako malo i iskreno porazmislimo, šta je tu čudno? Uz malo sreće, lepota i atraktivnost krase mladost. Uz zdrav i aktivan život, brigu o sebi, pravilnu ishranu, fizička lepota je prisutna i nakon što neko prestane da bude devojka ili mladić.

Međutim, gde smo to pogrešno skrenuli, kad smatramo da starost treba biti ružna, predmet stida, nipošto divljenja i poštovanja? Zašto stvaramo atmosferu da 50, 60, 70+ ljudi ne zaslužuju pažnju, već ih otprilike treba smestiti u staracki dom, da nas svojim godinama ne podsećaju da ćemo i mi doći dotle, a izvesno i umreti?

Šta nam tačno smeta u činjenici što se neko u zrelim godinama drznuo da izgleda dobro?

Licemerje na kub

I dok se tu i tamo divimo Šeronki da izgleda dobro, “iako se pumpala i špricala ko zna čime”, prema našim “starcima” nismo nimalo naklonjeni.

Prošle godine u ovo doba, Neda Ukraden se baš onako picnula za snimanje novogodišnjih programa.

I pored sijaset dosta mlađih koleginica koje su sijale “za sve pare”, njen izgled i nastup je zavredeo pažnju medija (uz neizbežno “pogledajte kako žena izgleda na pragu 8. decenije”).

Da je kojim slučajem umesto o Nedi, pisano o Rakel Velč, Rafaeli Kari ili Milvi, ne bi izostali komentari tipa “svaka čast za držanje, oduvek je bila lepotica”. Umesto toga:

Verujte da su ovo FINI komentari, neko su toliko nepristojni da ih je sramota čitati, a kamoli prenositi dalje. Kurir, 31.12.2019.

Bilo bi zanimljivo čuti ljude koji stoje iza ovih komentara i ostalih koji slično misle, kako to treba da izgleda žena od 50, 60, 70 i više godina? Skrušeno, s maramom na glavi i pregačom, ili nek izgleda kako hoće, samo da nam se makne s očiju?

Zašto, dok ceo svet veliča zrelu i poznu lepotu, mi je ismevamo i potcenjujemo?

Lepota nije vezana samo za mladost. Izgledati atraktivno ne znači biti predmet seksualne pažnje, već pleniti energijom i izgledom. Imaju Srbi jednu staru reč za to, gizdav.

Nema nijednog razumnog razloga da na starost gledamo s gnušanjem, jer zrele i pozne godine i te kako mogu biti lepe i produktivne – a da li će neko biti staramajka s pregačom ili kao Sofija Loren (86) koja je upravo snimila film, je stvar izbora i odraza unutrašnjeg stanja.

p.s. Hajde i da razumemo one koji osporavaju fizički izgled i atraktivnost svojih vršnjaka. Razloge možemo da pretpostavimo. Mlađima koji su tome skloni imam da poručim: Možda od babe ne može devojka, ali i devojka će postati baba – pa ti vidi u šta ćeš izrasti!

Pročitajte:

9 malograđanskih momenata s kojim se treba pozdraviti tokom 2020. (+BONUS)

OSTAVI KOMENTAR

Uneti komentar
Uneti ime ovde

Dopašće ti se i ovo:

Zaprati @moodiranje.rs na Instaću :)

RANDOM STUFF:

spot_img