fbpx
Naslovna » Reflektor » Šta je čudno u tome što neko izgleda “dobro za svoje godine”?

Šta je čudno u tome što neko izgleda “dobro za svoje godine”?

Poslednji slučaj je Šeron Stoun, koja je oskudno obučena napravila set modnih fotografija. Kako je i sama rekla, zaprepašćena je i zahvalna što se i dalje bavi modelingom i to u 62. godini. Ah, pa to je Šeron Stoun, i ne čudi što dobro izgleda u tim godinama, pomisliće mnogi, no upravo tu se krije […]

Dopunjeno: 12. 09. 2023.

Poslednji slučaj je Šeron Stoun, koja je oskudno obučena napravila set modnih fotografija. Kako je i sama rekla, zaprepašćena je i zahvalna što se i dalje bavi modelingom i to u 62. godini.

Ah, pa to je Šeron Stoun, i ne čudi što dobro izgleda u tim godinama, pomisliće mnogi, no upravo tu se krije istinska diskriminacija i zatucanost.

Teror mladosti: Kad se to tačno postaje suviše star za nešto?

Dok svedočimo narativu “političke korektnosti” gde se nipošto ne sme uraditi ili izreći nešto što nije po volji i senzibilitetu grupa koje se svrstavaju u slabe i ugrožene, istovremeno, sprovodi se brutalna i nehumana diskriminacija onih koji su premašili starosnu granicu da izgledaju dobro, započinju i postižu.

Da, dobro ste videli. Za ženu koja je u punom zenitu rečeno je da je POZNIM GODINAMA. Blic, 16.10.2017. 

Više nije suviše star neko ko je u godinama da može da ima unučiće, starost se spočitava čim uradiš nešto što odskače iz proseka. Zasnivaš porodicu posle tridesete – star si, šta si čekao do sada? Menjaš profesiju u četrdesetim – gde si se sad toga setio, samo tebe čekaju? Izgledaš dobro u pedesetim – haha, ne može od “babe devojka”. Započinješ nešto u šezdesetim, sedamdesetim – “jednom nogom u grobu, a uzima mesto mlađima”. I tako u nedogled.

I dok se na svako uznemiravanje osećanja osetljivih grupa reaguje halabukom, o eventualnom povređivanju osećanja nekog ko se u “određenim godinama” drznuo da izgleda, radi i živi dobro, ni reči.

Može se dobro izgledati u svim godinama

Vratimo se Šeron Stoun. Mejnstrim mediji njen “slučaj”, kao i mnoge sjajne žene tog ranga predstavljaju kao neviđeno čudo, cirkusku atrakciju. Zamislite, ima 62 godine, a izgleda toliko dobro da može da se slika u bodiju?!

Ako malo i iskreno porazmislimo, šta je tu čudno? Uz malo sreće, lepota i atraktivnost krase mladost. Uz zdrav i aktivan život, brigu o sebi, pravilnu ishranu, fizička lepota je prisutna i nakon što neko prestane da bude devojka ili mladić.

Međutim, gde smo to pogrešno skrenuli, kad smatramo da starost treba biti ružna, predmet stida, nipošto divljenja i poštovanja? Zašto stvaramo atmosferu da 50, 60, 70+ ljudi ne zaslužuju pažnju, već ih otprilike treba smestiti u staracki dom, da nas svojim godinama ne podsećaju da ćemo i mi doći dotle, a izvesno i umreti?

Šta nam tačno smeta u činjenici što se neko u zrelim godinama drznuo da izgleda dobro?

Licemerje na kub

I dok se tu i tamo divimo Šeronki da izgleda dobro, “iako se pumpala i špricala ko zna čime”, prema našim “starcima” nismo nimalo naklonjeni.

Prošle godine u ovo doba, Neda Ukraden se baš onako picnula za snimanje novogodišnjih programa.

I pored sijaset dosta mlađih koleginica koje su sijale “za sve pare”, njen izgled i nastup je zavredeo pažnju medija (uz neizbežno “pogledajte kako žena izgleda na pragu 8. decenije”).

Da je kojim slučajem umesto o Nedi, pisano o Rakel Velč, Rafaeli Kari ili Milvi, ne bi izostali komentari tipa “svaka čast za držanje, oduvek je bila lepotica”. Umesto toga:

Verujte da su ovo FINI komentari, neko su toliko nepristojni da ih je sramota čitati, a kamoli prenositi dalje. Kurir, 31.12.2019.

Bilo bi zanimljivo čuti ljude koji stoje iza ovih komentara i ostalih koji slično misle, kako to treba da izgleda žena od 50, 60, 70 i više godina? Skrušeno, s maramom na glavi i pregačom, ili nek izgleda kako hoće, samo da nam se makne s očiju?

Zašto, dok ceo svet veliča zrelu i poznu lepotu, mi je ismevamo i potcenjujemo?

Lepota nije vezana samo za mladost. Izgledati atraktivno ne znači biti predmet seksualne pažnje, već pleniti energijom i izgledom. Imaju Srbi jednu staru reč za to, gizdav.

Nema nijednog razumnog razloga da na starost gledamo s gnušanjem, jer zrele i pozne godine i te kako mogu biti lepe i produktivne – a da li će neko biti staramajka s pregačom ili kao Sofija Loren (86) koja je upravo snimila film, je stvar izbora i odraza unutrašnjeg stanja.

p.s. Hajde i da razumemo one koji osporavaju fizički izgled i atraktivnost svojih vršnjaka. Razloge možemo da pretpostavimo. Mlađima koji su tome skloni imam da poručim: Možda od babe ne može devojka, ali i devojka će postati baba – pa ti vidi u šta ćeš izrasti!

Pročitajte:

9 malograđanskih momenata s kojim se treba pozdraviti tokom 2023. (+BONUS)

Zabranjeno je preuzimanje dela ili celog sadržaja bez navođenja i linkovanja izvora u skladu s Moodiranje Uslovima korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Podeli tekst:
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  Moodiranje newsletter

  nema spamovanja i gluposti. samo kul stvari. jednom sedmično.

  Dopašće vam se još:

  Škafiškafnjak

  Da li znate šta je “Škafiškafnjak”? Tako je, nemate pojma! KLIKNI i saznaj već jednom.

  Škafiškafnjak je obično reč koja dovodi do psovanja onoga ko vam je postavio da je izgovorite, jer obično ne ide.

  (Ne)Zaboravljene boemske legende

  Jedan od razloga zašto se odlazak u kafanu pretvorio u kliše je taj, što su mnoge, izvorno boemske pesme prilično [...]

  Srpske antologijske face: Ko su zapravo bili Ludi Nasta, Dragička, Radio Mileva…

  Otkrivamo ko su zapravo Ludi Milojko, Radio Mileva, Dragička, Ludi Nasta...

  Izašao sam u grad i pravio se “Englez”: Šta mislite kako sam se proveo?

  Za ovu priču znao je samo meni blizak krug ljudi. Odlučio sam da je podelim uz upozorenje - ne pokušavaj [...]
  MOODIRANJE

  © 2011-2023. Moodiranje. Sva prava zadržana. Izrada sajta: ХАЈДУЦИ