fbpx
Naslovna » Magazin » Kod kuće » Šta sve možeš za cenu kvadrata u Beogradu

Šta sve možeš za cenu kvadrata u Beogradu

Mnogi od nas rođenih u Beogradu imamo sreću da ne brinemo o krovu nad glavom. Veliki broj rentira, a stanove, a tu postoje posebni slučajevi i izazovi, ali o tome drugi put.

Dopunjeno: 12. 01. 2019.

Kada pogledamo sliku Beograda, cene kvadrata i statistiku prodaje stanova u Beogradu, ispada da je kupovina nekretnine kao rulet. Razvoj i urbanizacija određuju i kretanje cena kvadrata, a moram se zaista zapitati-šta to toliko vredi. Međutim moje pitanje ovaj put je-šta sve možemo za cenu samo jednog kvadrata u Beogradu.

Koliko košta kvadrat?

Kvadrat stana u Beogradu varira u svojoj ceni od oko 100 eura do neverovatnih preko 7111! Okruglo 7000 eura razlike je između najjeftinijih stanova u Sopotu i ekskluzivnih plutajućih stanova koji nadgledaju reke na Savskom vencu. Kada je starogradnja u pitanju, prednjači Stari grad. Logično, pošto je tolika gužva, dosustvo garaža, parkinga i mesta za disanje realno, savršeno.

Najviše je skočila vrednost stanova na Čukarici, Novom Beogradu i u Lazarevcu (novi), odnosno Mladenovcu i Paliluli (stari).

Ovo je zaključak na osnovu nedavno objavljenih podataka Republičkog geodetskog zavoda za prvo polugodište 2018. godine, u kojem se jasno može videti da cene nekretnina u glavnom gradu variraju od opštine do opštine.

Ipak, moram da se zapitam – ponovo… šta plaćamo? Lokacija, lokacija, lokacija… krilatica je agencija za nekretnine.

Ali budimo realni.

Jeste li prošli skoro vračarskim ulicama, Dorćolom i Starim gradom uopšte? Pa muka je živa i provesti se tim ulicama, a kamo li tu živeti! Ali, ok. Možete po centru peške.
Da se razumemo, ja sam odrasla na Savskom vencu. Svako jutro sirene, krkljanac, gužva, loš san, nema parkinga (još tada).
Nekad mi se čini da je Beograd grad koji kao prašuma buja brže no što stižemo da je sredimo u jednu lepu baštu u kojoj će svi uživati. Kao neka divlja džungla postaje, u kojoj vlada pravo jačega, sila i bes. To, po meni bar, nimalo nije beogradski. I onda se pitam, naročito tokom vožnje, šta je s ljudima…užas.

I, šta i gde ćemo za cenu kvadrata u Beogradu?

Mene da pitate, za cenu kvadrata, a da uzmemo više varijanti ponuđenih u rasponu od onih 7000 eura, ja bih uradila sledeće stvari, a naravno to je samo stvar trenutne inspiracije. Smemo da maštamo?

 • 100 eura

Uredila stan, uplatila spa na mesec dana, bukirala masaže, kupila dobre kožne čizme ili otišla na izlet u neko etno selu u Srbiji.

 • 350 eura

Uplatila putovanje vikend tipa ili u neku banju ili u neki evropski grad. Postarala se da imam za sve suvenire, lokalne specijalitete, nešto autentičnog šopinga i poneki luksuzni gušt usput pride.

 • 600 eura

Sada već možda i odlučim da uzmem novi telefon ili nešto od tehnike, a u tom rangu su i odlične mašine za sudove, neka bela tehnika ili tako nešto.

 • 1500 eura

Idemo na Tajland, Bali, neku egzotiku. Jednog dana ću videti taj Angkor Wat i njegovih preko 1000 hramova (po čemu i nosi ime).  Možda uhvatim neki popust nekad, pa obiđem i još ponešto okolo. Mislite da je moguće?

 • 2200 eura

Polako gubim ideje. Iskreno, nisam sigurna ovako na keca na šta bih dala toliki novac. Moguće na nova kola. Neka skromna, sa lepim održavanjem, velikim gepekom, dobrim sound sistemom i koji je dovoljno rogobatan za gradsku vožnju, a dovoljno izdržljiv da podnese autoput i sve kazamate kojima volim da se krećem u potrazi za odmorom i autentičnim i nacionalnim bogatstvima Srbije i okoline.

 • 7000 eura

Oročila bi na štednju. To je to. Šta ću pobogu s tolikim parama? Možda bih deo potrošila na neko slavlje dobro, svima kupila sve što želim da im pružim, a ostatak – za crne dane, pa nek kaplje.

Iskreno mislila sam da će ovo lakše biti, ali sad kad razmislim… nije lako smisliti.

Znate one priče da ljudi koji osvoje novac na lotou brzo sve to potroše?

Da li biste vi čuvali novac ili ga spiskali?

Razmilite i sami, pa nam javite u komentarima.

A što kaže naš narod-živi bili pa videli! 😉

Podeli tekst:
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  moodiranje newsletter

  nema spamovanja i gluposti. samo kul stvari. jednom sedmično.

  Dopašće vam se još:

  Škafiškafnjak

  Da li znate šta je “Škafiškafnjak”? Tako je, nemate pojma! KLIKNI i saznaj već jednom.

  Škafiškafnjak je obično reč koja dovodi do psovanja onoga ko vam je postavio da je izgovorite, jer obično ne ide.

  Ugasite internete: Majke koje pokušavaju da preko dece budu popularne haraju njime!

  Ovih dana sve češće i češće, uglavnom u sebi, ali ponekad i na glas izgovorim rečenicu: Ugasite internete, vreme je. [...]

  Najluđi srpski idiomi: Šta li nam je samo peršun skrivio?

  Pogledajte najpoznatije srpske idiome i upoznajte njihovo značenje.

  7 razloga zbog kojih deluješ kao sirotinja, iako to nisi

  Zamislimo situaciju da si bankar koji radi na odeljenju kredita. Dolazi ti čovek koji želi da podigne kredit za svoj [...]
  MOODIRANJE

  © 2011-2023. Moodiranje. Sva prava zadržana. Izrada sajta: ХАЈДУЦИ