fbpx
Naslovna » Moda » Verovatno niko danas ne bi nosio baletanke da ih 1956. nije obula baš ONA!

Verovatno niko danas ne bi nosio baletanke da ih 1956. nije obula baš ONA!

Kada razmišljate o outfitu sex bombe, ideala ženstevnosti verovatno vam prvo na pamet padnu stileto potpetice, raskošan dekolte i uska haljina koja otkriva obline. Ali postoji jedan komad obuće koji vas i te kako može učiniti ženstvenim. Onaj par obuće koji ide bukvalno uz sve i verovatno nema žene koja ne poseduje bar dva para […]

Dopunjeno: 08. 06. 2021.

Kada razmišljate o outfitu sex bombe, ideala ženstevnosti verovatno vam prvo na pamet padnu stileto potpetice, raskošan dekolte i uska haljina koja otkriva obline.

Ali postoji jedan komad obuće koji vas i te kako može učiniti ženstvenim. Onaj par obuće koji ide bukvalno uz sve i verovatno nema žene koja ne poseduje bar dva para u svom cipelarniku – baletanke.

Baletanke – kako je sve počelo?

Čuvena francuska lepotica Brižit Bardo je “kriva” što su danas baletanke toliko popularne u čitavom svetu. Svi mi, modni ljubitelji cipela, treba da zahvalimo gospođici Bardo. Rose Repetto je pravila prave baletske cipelice za igrače krajem 1940-ih, a Bardo, koja se tada bavila plesom i baletom, tražila je od nje da joj napravi nešto “tako mekano, udobno i fleksibilno poput baletske cipele“, navodi se u saopštenju francuske kompanije i današnjeg poznatog brenda “Repetto”.

Brižit je prvi put nosila baletanke na velikom ekranu u filmu “I Bog stvori ženu”.

I onda se desio BUM!

baletanke, brižit bardo, i bog stvori ženu, ciplele, baletske cipele, moda, fashion, baletanke beograd

Nakon što su kreatori odbacili nepotrebne završne obrade i suvišne ukrase, omogućavajući Brižit da se kreće sa potpunom slobodom, ne samo da se ovako pojavila na ekranu, već je pojačalo glumičin razigrani ples na liniji između provokativnog i nevinog.

I uspeh Bogom stvorene žene srušio je francuske granice, pojavio se u prvih 10 filmova Ujedinjenog Kraljevstva i ušao u istoriju kao najveći film stanog jezika na blagajnama u SAD u to vreme.

Ovo je takođe donelo svetsku slavu dizajnerskim cipelama kompanije Repetto. Zahvaljujući njihovoj udobnosti bez premca, milioni žena širom sveta praktično su ih pokupile sa velikog ekrana. U filmu, Bardo oblači svoje Pepeljugine baletanke u jarko karmin crvenoj boji. Dizajn je i danas jedan od zaštitnih znakova brenda, koji se prodaje u širokom spektru boja i materijala.

baletanke, brižit bardo, i bog stvori ženu, ciplele, baletske cipele, moda, fashion, baletanke beograd

Ispostavilo se da je ovaj mudar zahtev Bardoove za Rose Repetto pokazao se toliko revolucionarnim da su ove baletanke “Pepeljuge” bile izložene u njujorškom Muzeju moderne umetnosti (MoMA) u poslednje dve godine. Ovo je još jedan dokaz transcendencije obuće: cipele mogu biti umetnička dela, ideja u koju smo uvek verovali!

– Beograd nije uopšte kaskao za svetom kada su baletanke u piranju – kaže Dragana Grnčarski iz modne agencije Select. Par godina kasnije, 1960. ikona Beba Lončar je obula baletanke u filmu “Ljubav i moda”. Uskoro je cela stara Jugoslavija “furala” njen stil.

Film i obuća, ili umetnost i moda uopšte, hrane se i nadahnjuju jedni druge. Cipele su dokazani trendseteri, bez obzira na vremenski period. Što najpopularnije ženske cipele -baletanke upravo i potvrđuju!

A šta je sa tobom? Koji su tebe filmovi ostavili pod modnim utiskom zbog svog fantastičnog kostimografskog dizajna? O kom paru cipela ne možeš da prestaneš da razmišljaš otkako si ih videla na velikom ekranu? U narednim objavama nastavićemo da pratimo modu i obuću u filmu. Ova intenzivna, fascinantna veza dokaz je evokativne samouverene moći dobrog para cipela.

Podeli tekst:
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  moodiranje newsletter

  nema spamovanja i gluposti. samo kul stvari. jednom sedmično.

  Dopašće vam se još:

  Bonžur bičizzz: A ko će nas “normalne” da zaštiti?

  Da nas posmatra neko sa strane, tačno bi pomislio da je Srbija raj za "ugrožene vrste" i "manjine". Ajde čik [...]

  Uputstva iz 1893. za siguran seks: “Nipošto ne valja dva puta ujedared vršiti!”

  Ako ste mislili da je siguran seks tema poslednjih decenija, u zabludi ste. Još i naši stari imali su svest [...]

  (Ne)Zaboravljene boemske legende

  Jedan od razloga zašto se odlazak u kafanu pretvorio u kliše je taj, što su mnoge, izvorno boemske pesme prilično [...]

  Najjače niške fore i fazoni

  Najsmešniji niški izrazi, fazoni i poređenja.
  MOODIRANJE

  © 2011-2023. Moodiranje. Sva prava zadržana. Izrada sajta: ХАЈДУЦИ