fbpx
Naslovna » Karijera i biznis » Zanima vas ubrzani kurs engleskog jezika? Evo kako odabrati pravi!

Zanima vas ubrzani kurs engleskog jezika? Evo kako odabrati pravi!

Na tržištu je pregršt ponuda, ali cena i dužina trajanja nije jedino čime se treba voditi, jer se može desiti da umesto kompresovanog znanja dobijete – konfuziju!

Dopunjeno: 18. 03. 2021.

Jedna od navećih zabluda je da ubrzani kurs engleskog jezika podrazumeva da ćete ovladati materijom po završetku istog, a propust koji škole jezika prave je taj što ne daju polaznicima konstruktive smernice.

#1 “Engleski za 20 dana” i slične bajke

Zvuči sjajno, takoreći savršeno, a surova istina je sledeća: niti se može smršati, niti naučiti strani jezik za 20 dana. Možete značajno unaprediti postojeće znanje, poboljšati konverzaciju, ali morate biti svesni sledeće činjenice: što kurs kraće traje, toliko puta više morate da radite i učite!

Da, dobro ste čuli. A da biste bolje razumeli, poslužićemo se sledećom metaforom. Zamislite da radite u proizvodnji, cipela recimo, i da vam šef ponudi skraćeno radno vreme. Plata ostaje ista, ali bitno je da isporučite isti rezultat (tri para cipela). To znači da kroz dato vreme treba da radite nešto brže nego inače, kako biste ispunili target.

Dakle, ako “standardni” kurs traje tri meseca, a vi upišete ubrzani kurs engleskog u trajanju od mesec dana, računajte na trostruko brži tempo učenja i vežbanja! Ne samo dok traje nastava, već i u slobodno vreme!

Tek tada upis na ubrzani kurs zaista ima smisla, iz čega proizilazi sledeće:

#2 Odvojite vreme za ubrzani kurs engleskog

Ako smo rekli da morate duplo ili čak troduplo raditi u odnosu na “regularan” kurs, to znači da treba unapred odvojiti vreme. Odreknite se surfovanja po netu, igranja igrica, gledanja serija (osim ako nije u svrhu učenja, s engleskim titlom), ako treba izopštite se potpuno na sat, dva dnevno, da vas ne bi ometao zvuk telefona.

Možda će nekim ljudima biti čudno ili će se čak malo naljutiti, ali ko ne poštuje vašu želju za progresom, i ne treba vam!

#3 Krenite na kurs koji vam zaista treba

U dobrim školama engleskog jezika pre početka kursa vrši se testiranje koje određuje na kom ste nivou. Može da se desi sledeća situacija: vi želite konverzacijski kurs, no, test je pokazao da je gramatika kritična. Poslušajte savet profesora i upišite kurs koji će nadoknaditi šupljine u znanju.

Kurs jezika je, inače, najbolja aktivnost posle sporta, jer se napredak može videti u realnom vremenu. S druge strane, otvara se nova dimenzija uma, počinjete da učite i razmišljate na nove načine.

#4 Kakav materijal se koristi

Da se razumemo, čak ni knjige iz gramatike nisu večne (u smislu da se i one dopunjuju i prilagođavaju vremenu), a kamoli lekcije! Pre nego što odaberete školu, zatražite na uvid materijal koji koriste. Sigurno ne želite da učite poslovni engleski jezik u knjizi iz 2001. u kojima nema izraza bez kojih je današnje poslovanje nezamislivo.

ubrzani kurs engleskog jezika berlitz

Razgovor o novcu i štednji – deo materijala Berlitz škole jezika

#5 I najvažnije: nova lekcija mora da sadrži delove prethodnih

Ako učite engleski jezik lekciju po lekciju, odvojeno od konteksta i primene, nećete mnogo odmaći od osnovca koji buba Srpsko-turske ratove, a da pritom predstavu nema šta se za to vreme dešavalo u Rimu ili Francuskoj.

Svako učenje, a naročito jezika, treba da ima sledeće elemente:

 • da bude nadgradnja postojećeg znanja
 • da ima elemente ponavljanja (prethodnih lekcija)
 • da bude u kontekstu

Često smo se kao klinci bunili “zašto moram da učim koliko je SFRJ proizvela bakra tokom 1989.” i bili smo u pravu – znanje bez konteksta, svrhe, kauzalnosti, ne vredi ničem više od učestvovanja na kvizu.

Trenutak kada ugledate rezultate testa (a ako ste primenili ove savete, prolazite sigurno) je vredan svog tog vremena i truda, što vam daje zamah i motiv za naredni nivo!

Zaključak: Gde upisati ubrzani kurs engleskog

Uzevši u obzir sve navedeno, dolazimo do dva glavna polazišta:

Sopstvena odgovornost – da ćete odvojiti vreme za svakodnevno vežbanje i učenje; da ste spremni da radite tri puta jače u odnosu na uobičajen režim

Očekivanja od škole: da koristi moderan materijal, da nove lekcije uključuju prethodne, da postoji više mogućnosti pohađanja nastave

[bs-quote quote=”Kao osoba koja prošla više škola (za različite jezike, učila sam engleski, francuski i italijanski), mogu da posvedočim da je Berlitz ima bolji metod ne samo od ostalih škola, već i od zvaničnih obrazovnih institucija koje sam prošla! ” style=”default” align=”center” author_name=”Hadži Sonja Martić” author_job=”Osnivač portala Moodiranje i agencije Hajduci” author_avatar=”https://moodiranje.rs/wp-content/uploads/2020/10/sonjita-potpis.jpg”][/bs-quote]

Berlitz škola jezika, pored navedenih prednosti, vrši upis tokom cele godine, a koliko su efikasni, najbolje svedoči činjenica da postoje već 140 godina, zahvaljujući sistemu koji je ustanovio osnivač, Maximilian Berlitz:

Nema bubanja napamet i kroz odvojene lekcije, već učenje kroz konverzaciju i kontekst!

Berlitz student možete postati tako što ćete ih pozvati, testirati svoje znanje i u dogovoru s profesorkom odabrati kurs, a takođe dobra opcija je “Moj prvi čas” koji se održava online i potpuno besplatno, gde možete videti kako ovaj metod funkcioniše i zašto je kroz njega prošlo 40 000 ljudi u Srbiji.

 

Zabranjeno je preuzimanje dela ili celog sadržaja bez navođenja i linkovanja izvora u skladu s Moodiranje Uslovima korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Podeli tekst:
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  Moodiranje newsletter

  nema spamovanja i gluposti. samo kul stvari. jednom sedmično.

  Dopašće vam se još:

  Najjače niške fore i fazoni

  Najsmešniji niški izrazi, fazoni i poređenja.

  Najluđi srpski idiomi: Šta li nam je samo peršun skrivio?

  Pogledajte najpoznatije srpske idiome i upoznajte njihovo značenje.

  “Intelektualac” – zapravo samo diplomirani primitivac

  Slobodan Jovanović (1869-1958.) je bio naš cenjeni pravnik, istoričar, književnik i političar tadašnje Kraljevine Jugoslavije, čiji je značaj nemerljiv i [...]

  Devedesete? Pali, bre!

  S obzirom da sam novinarstvom, i to onim muzičkim, u Srbiji & Beogradu, počeo da se bavim upravo početkom devedesetih, [...]
  MOODIRANJE

  © 2011-2023. Moodiranje. Sva prava zadržana. Izrada sajta: ХАЈДУЦИ