fbpx

10 dobrih razloga da ne bacite hleb

Umesto što bacate bajat hleb, pogledajte šta sve možete napraviti od njega.

Dobro, svakom od nas se desi poneki put. Ali, pre nego što dozvolite da se ubuđa, i bacite ga golubovima, pogledajte naše predloge.

1. Dvopek

Da, dvopek! Sve više ljudi ponosno ističe kako ne unosi hleb u organizam, pritom se ne pitajući, zašto ga  ljudi jedu više hiljada godina unazad. Ostavimo po strani tvrdnje da čak i crni/ražani hleb iz pekara je zapravo od belog brašna, samo zakamufliran, ugljeni hidrati su neophodni organizmu, isto kao i proteini i belančevine. A dvopek je mudar način da se izbegne tzv. “lepljenje testa za želudac”. 

2. Krutoni

Jednostavnije ne može biti. Hleb se isecka na relativno sitne kocke, baci u pleh, pa pravac rerna! Krutoni su, između ostalog, super dodatak raznoraznim salatama (prva asocijacija, Cezar, naravno). Zelena salata, maslinovo ulje, dresing (od pavlake i majoneza, ili po želji), tuna ili komadići šunke, čeri paradajz, i super hranljivi neopterećujući obrok je tu! 

3. Popara

U ključalu vodu sipati ulje, malo soli i dodati komade hleba, kuvati 2 minuta. I to je sva filozofija. Kao dodatak super ide kisela pavlaka, mada, mnogi su isprobali i slatke varijacije (Čokolino i slično).

4. Sendviči iz rerne, pica od hleba

Hleb poprskati mlekom ili vodom, staviti malo margarina odgore, a zatim i ostale sastojke (tj. šta imaš u frižideru). Jako su ukusne sasvim jednostavne verzije: pelat sa bosiljkom i belim lukom, sir sa feferonima, i slično. Staviti u rernu na 5 min.

Pica – poređaju se parčići po tepsiji, zalije se mlekom i jajima (smesa za musaku) pa se renda kačkavalj, šunka, sastojci po želji, kečap i ostalo, još jedan sloj hleba, opet se zalije, pa se zapeče…

5. Prezle

Dovoljno je reći: od prezli se prave knedle sa šljivama i bečka šnicla.

6. Prženice

Super ukusan obrok za one koji smatraju da doručak mora biti ekstremno kaloričan i hranljiv. Još sa feta sirom i ajvarom… 

7. Krutoni (gaspačo, čorba…)

Još jedna primena malih, slatkih krutona. U bešamel sos sipati pelat (ili kečap), kuvati 3 min, dodati kašiku kisele pavlake, začinsko bilje i šaku krutona na kraju. Vrlo je jednostavno, a izuzetno ukusno. Tu je i gaspačo (hladna čorba od povrća), koji ne iziskuje puno truda. U blender staviti otprilike sve što se ima od povrća, crni i beli luk, začine (na netu postiji na hiljade recepata na ovu temu). Gaspačo je odličan za vruće letnje dane, kao i za one koji preferiraju hladnu kuhinju.

8. Faširane šnicle

Nešto nisu u modi u poslednje vreme, pa da podsetimo na njih. Osim faširanih šnicli, postoji mnogo varijacija na temu mleveno meso-jaje-hleb. Odlično “pasuje” rendani kačkavalj, sitno rezana parika, i sl.

9. Rolovani hleb

Hleb se izdubi po sredini, a zatim se po njemu ređa: maslac, crni luk, sir, šunka, zelena salata (naravno, i ovde varijacije idu u beskraj). Hleb se zatim čvrsto zavije u foliju, drži u frižideru sat vremena, i služi isečen na kriške. 

10. Brusketi u domaćoj verziji

Krutoni, samo prženi na ulju (maslinovom ili običnom) kojima se dodaju začini po želji (bosiljak, ruzmarin,vegeta).. fenomenalni sami za sebe ili kao dodatak špagetama, nekom sosu i  sl.

A jeste li se zapitali?

Koliko truda je potrebno da se poseje pšenica, održava i čeka da izraste, požanje a zatim proda po realno preniskoj ceni? Kolika mašinerija stoji iza jedne obične kese brašna? Iza jedne vekne? Da li znate da je plata prodavačice u pekari manja od 20 000? Nemojte se odnositi bahato prema tuđem trudu i radu. Ne bacajte hleb. 

Preporuke s weba

Komentari