Umesto što bacate bajat hleb, pogledajte šta sve možete napraviti od njega.
Dopunjeno: 16. 01. 2019.
Dobro, svakom od nas se desi poneki put. Ali, pre nego što dozvolite da se ubuđa, i bacite ga golubovima, pogledajte naše predloge.
Da, dvopek! Sve više ljudi ponosno ističe kako ne unosi hleb u organizam, pritom se ne pitajući, zašto ga ljudi jedu više hiljada godina unazad. Ostavimo po strani tvrdnje da čak i crni/ražani hleb iz pekara je zapravo od belog brašna, samo zakamufliran, ugljeni hidrati su neophodni organizmu, isto kao i proteini i belančevine. A dvopek je mudar način da se izbegne tzv. “lepljenje testa za želudac”.
Jednostavnije ne može biti. Hleb se isecka na relativno sitne kocke, baci u pleh, pa pravac rerna! Krutoni su, između ostalog, super dodatak raznoraznim salatama (prva asocijacija, Cezar, naravno). Zelena salata, maslinovo ulje, dresing (od pavlake i majoneza, ili po želji), tuna ili komadići šunke, čeri paradajz, i super hranljivi neopterećujući obrok je tu!
U ključalu vodu sipati ulje, malo soli i dodati komade hleba, kuvati 2 minuta. I to je sva filozofija. Kao dodatak super ide kisela pavlaka, mada, mnogi su isprobali i slatke varijacije (Čokolino i slično).
Hleb poprskati mlekom ili vodom, staviti malo margarina odgore, a zatim i ostale sastojke (tj. šta imaš u frižideru). Jako su ukusne sasvim jednostavne verzije: pelat sa bosiljkom i belim lukom, sir sa feferonima, i slično. Staviti u rernu na 5 min.
Pica – poređaju se parčići po tepsiji, zalije se mlekom i jajima (smesa za musaku) pa se renda kačkavalj, šunka, sastojci po želji, kečap i ostalo, još jedan sloj hleba, opet se zalije, pa se zapeče…
Dovoljno je reći: od prezli se prave knedle sa šljivama i bečka šnicla.
Super ukusan obrok za one koji smatraju da doručak mora biti ekstremno kaloričan i hranljiv. Još sa feta sirom i ajvarom…
Još jedna primena malih, slatkih krutona. U bešamel sos sipati pelat (ili kečap), kuvati 3 min, dodati kašiku kisele pavlake, začinsko bilje i šaku krutona na kraju. Vrlo je jednostavno, a izuzetno ukusno. Tu je i gaspačo (hladna čorba od povrća), koji ne iziskuje puno truda. U blender staviti otprilike sve što se ima od povrća, crni i beli luk, začine (na netu postiji na hiljade recepata na ovu temu). Gaspačo je odličan za vruće letnje dane, kao i za one koji preferiraju hladnu kuhinju.
Nešto nisu u modi u poslednje vreme, pa da podsetimo na njih. Osim faširanih šnicli, postoji mnogo varijacija na temu mleveno meso-jaje-hleb. Odlično “pasuje” rendani kačkavalj, sitno rezana parika, i sl.
Hleb se izdubi po sredini, a zatim se po njemu ređa: maslac, crni luk, sir, šunka, zelena salata (naravno, i ovde varijacije idu u beskraj). Hleb se zatim čvrsto zavije u foliju, drži u frižideru sat vremena, i služi isečen na kriške.
Krutoni, samo prženi na ulju (maslinovom ili običnom) kojima se dodaju začini po želji (bosiljak, ruzmarin,vegeta).. fenomenalni sami za sebe ili kao dodatak špagetama, nekom sosu i sl.
Koliko truda je potrebno da se poseje pšenica, održava i čeka da izraste, požanje a zatim proda po realno preniskoj ceni? Kolika mašinerija stoji iza jedne obične kese brašna? Iza jedne vekne? Da li znate da je plata prodavačice u pekari manja od 20 000? Nemojte se odnositi bahato prema tuđem trudu i radu. Ne bacajte hleb.
Zabranjeno je preuzimanje dela ili celog sadržaja bez navođenja i linkovanja izvora u skladu s Moodiranje Uslovima korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.
© 2011-2024. Moodiranje. Sva prava zadržana. Izrada sajta: ХАЈДУЦИ