fbpx
Naslovna » Karijera i biznis » 5 načina za investiranje [ne dozvolite da vaš novac spava]

5 načina za investiranje [ne dozvolite da vaš novac spava]

Kada je investiranje u pitanju, važno je pre svega da razumete sve svoje mogućnosti pre nego što zaista uložite novac i napravite investicioni plan. Naravno, svaka vrsta ulaganja ima svoje pozitivne i negativne strane. Koja je najbolja investicija za vas zavisi od nekoliko faktora. Zapitajte se kolika je vaša tolerancija na rizik, nivo razumevanja određenih […]

Dopunjeno: 31. 05. 2021.

Kada je investiranje u pitanju, važno je pre svega da razumete sve svoje mogućnosti pre nego što zaista uložite novac i napravite investicioni plan. Naravno, svaka vrsta ulaganja ima svoje pozitivne i negativne strane. Koja je najbolja investicija za vas zavisi od nekoliko faktora.

Zapitajte se kolika je vaša tolerancija na rizik, nivo razumevanja određenih tržišta, vremenski okvir i koji je vaš razlog za investiranje.

Koje su najbolje vrste investicija?

Pre nego što navedemo tehnički konkretne investicije, prevashodno treba napomenuti da je najbolja investicija koju možete da napravite ona koju pružate svom ličnom razvoju. Ulaganje u svoje znanje, veštine i kapacitete, pa čak i dok čitate ovakav članak ili se edukujete o mogućnostima finansija, kao i drugih tema, jeste ono najbolje što možete da učinite u vašem životu.

Ostale konkretne investicije nalaze se u listi koja sledi.

#1 Gotovina i roba

Gotovina i roba se obično smatraju vrstama investicija niskog rizika, pa ako ste novi u ulaganju ili ne želite rizikovati, jedna od ovih opcija može biti dobro mesto za ulazak u svet investiranja.

Imajte na umu da vrste niskorizičnih investicija takođe imaju malu dobit. To ne znači da ih ne treba uzeti u obzir, već da treba da toga unapred budete svesni.

Zlato je, recimo, investicija u vidu robe na koju se računa ako predviđate neku vrstu problema u svetu. Poput srebra, nafte, bilo koje robe od vrednosti, tako je i zlato roba čija cena se zasniva na oskudici i strahu, na šta mogu uticati političke akcije ili promene u okruženju.

Ako ulažete u zlato, imajte na umu da se vaša zaštita od pada cena zasniva na spoljnim faktorima, tako da cena može da varira veoma brzo i nepredvidivo. Cena ima tendenciju da raste kada su oskudica i strah obilni i opadaju kada je zlato široko dostupno i strah se umanjuje.

Kripto valute su najnovija vrsta ulaganja. To su neregulisane digitalne valute koje se kupuju i prodaju na veb lokacijama za kriptovalute.

Kripto valute kao što su Bitcoin ili Dogecoin stekle su veliko interesovanje poslednjih godina kao sredstvo za investiranje. Međutim, one ostaju neverovatno rizična investicija zbog mnogih nepoznatih faktora; postoji mogućnost vladine regulacije i mogućnost da kriptovalute nikada neće biti široko prihvaćene kao oblik plaćanja. Iako kriptovalute tehnički nisu deo Foreks tržišta, mehanika ulaganja u kriptovalute je vrlo slična, a nada investitora u kriptovalute je da vrednost tih kriptovaluta raste u odnosu na dolar i relativno je jednostavno kupiti ih putem Interneta.

Problem je što ne postoji način za određivanje vremena na tržištu kripto valuta. Bitcoin i druge kriptovalute bi mogle da nastave da dramatično povećavaju cenu, ili bi mogle pasti na nulu. Mišljenja su podeljena, ali brojna iskustva i eksperti kažu – kloniti ih se.

U ovom trenutku niko sa sigurnošću ne zna kakva je budućnost kriptovaluta, pa je ulaganje u kriptovalute malo više od nagađanja. Ne ulažemo u stvari koje ne znamo. To nije ulaganje, to je kockanje.

#2 Investicioni fondovi

Investicioni fondovi se sastoje od skupa novca prikupljenog od više investitora koji se zatim ulažu u mnogo različitih stvari, uključujući akcije, obveznice i drugu imovinu. Prikupljanje investicija obično prati tržišni indeks.

Postoji niz načina za investiranje na berzi. Tu su berzanski indeks, možete da investirate sa deonicama, ili možete da investirate u pojedinačne akcije.

#3 Akcije

Akcije su “udeli“ u vlasništvu određene kompanije. Kada kupite akcije pojedinačne kompanije, postajete delimični vlasnik te kompanije. To znači da kada kompanija zaradi novac, i vi zarađujete a kada kompanija raste na vrednosti, raste i vrednost vaših zaliha.

Kada cena akcija kompanije poraste, vrednost ulaganja vlasnika u tu kompaniju raste. Vlasnik tada može da odluči da proda akcije sa profitom. Međutim, kada cena akcije kompanije opada, vrednost investicije vlasnika opada.

Vlasnici akcija takođe mogu dobiti nagrade putem dividende ako kompanija odluči da raspodeljuje zaradu svojim akcionarima.

U proseku celokupno tržište akcija raste po stopi od oko 7% godišnje, ali moguće je postići mnogo veće prinose ulaganjem u pažljivo odabrane pojedinačne kompanije. Možete smanjiti rizik od pada vrednosti vaše investicije kupujući akcije u samo odličnim kompanijama po cenama koje garantuju veliki povraćaj. To je pravilo br. 1.

#4 Penzioni planovi i životno osiguranje

Postoje dve glavne vrste planiranja za period penzije. Računati na penziju iz državnih fondova, ili planiranje na bazi investicija, bilo da je u pitanju penzioni fond ili životno osiguranje.

#5 Nekretnine

Postoje različiti načini ulaganja u nekretnine: domovi, montažne kuće, poslovne zgrade, stanovi, farme i zemljišta, svi potpadaju pod kategoriju nekretnina. Iako je opcija mnogo, cena ulaska na ovo tržište investicija je prilično visoka, ali postoji nekoliko načina da se to prevaziđe. Bilo da već imate u posedu neku imovinu poput zgrada, poslovnog prostora, neko zemljište ili plac, lakše će vam se otvoriti mogućnosti za investiranje u nekretnine.

Najteži deo ulaganja u nekretnine je pronaći imovinu koju možete kupiti sa marginom sigurnosti. Ako to možete, možete doneti pristojan povraćaj ulažući u imovinu. Možete zaraditi tako što ćete imovinu kupiti po ceni nižoj od tržišne i prodati je po punoj ceni, kao i preuređenjem i preprodajom ili iznajmljivanjem imovine podstanarima.

Iako je moguće pronaći puno stvari na nekretninama, možda će biti lakše investirati na berzi, ostvariti iste prinose ili bolje i ne morati se baviti gomilom nekretnina za iznajmljivanje o kojima treba brinuti.

Zabranjeno je preuzimanje dela ili celog sadržaja bez navođenja i linkovanja izvora u skladu s Moodiranje Uslovima korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Podeli tekst:
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  Moodiranje newsletter

  nema spamovanja i gluposti. samo kul stvari. jednom sedmično.

  Dopašće vam se još:

  Ugasite internete: Majke koje pokušavaju da preko dece budu popularne haraju njime!

  Ovih dana sve češće i češće, uglavnom u sebi, ali ponekad i na glas izgovorim rečenicu: Ugasite internete, vreme je. [...]

  Najjače niške fore i fazoni

  Najsmešniji niški izrazi, fazoni i poređenja.

  Ovo je nemoguće prevesti strancima: Najluđe fraze od Subotice do Vranja

  Svaki kraj u Srbiji ima svoje specifične izraze koji su potpuno nerazumljivi ljudima koji nisu odatle. Spremite kaficu i pripremite [...]

  Bonžur bičizzz: A ko će nas “normalne” da zaštiti?

  Da nas posmatra neko sa strane, tačno bi pomislio da je Srbija raj za "ugrožene vrste" i "manjine". Ajde čik [...]
  MOODIRANJE

  © 2011-2023. Moodiranje. Sva prava zadržana. Izrada sajta: ХАЈДУЦИ