fbpx
Naslovna » Magazin » Kod kuće » 5 zaista dobrih i proverenih razloga da gradite kamenom

5 zaista dobrih i proverenih razloga da gradite kamenom

Da li ste ikada razmišljali o korišćenju prirodnog kamena za gradnju, ali ste odustali od te ideje zbog nekog materijala koji je izgledao nešto lakši za obradu?

Dopunjeno: 09. 06. 2021.

Ili ste mislili  da je preskup i nedostižan? Ako je to slučaj, evo nekoliko razloga zašto bi trebalo da se predomislite. Prirodni kamen je zapravo jedan od najboljih materijala koji se koriste za gradnju, u kući, stanovima, poslovnom prostoru, za unutrašnje zidove, fasade i stepeništa.

Posebne vrste premaza omogućavaju lakše održavanje i čišćenje dekorativnog kamena, odbijanje prašine, a čine ga i otpornim na vodu i padavine, što je pogodno pri njegovoj upotrebi za dvorište: za fontane, baštenska jezerca, vodoskokove u vrtovima, ali i za kućne fontane.

Evo još nekoliko dobrih razloga zašto da izaberete dekorativni kamen:

#1 Fascinantan izgled

Da li ste se ikada vozili pored kuće koja je sagrađena od kamena ili ste hodali kamenom stazom u parku? Verovatno ste osetili nešto, a da niste znali šta je to – onaj osećaj zadovoljstva koji imate kad vam je nešto estetski prijatno. Nije čudo da se to dogodilo. Prirodni kamen nudi toliko različitih varijanti da se svaki put kada se negde postavi, ne možete odupreti potrebi da malo bliže pogledate.

#2 Ekološki prihvatljiv

Kamen se u prirodi nalazi već u gotovo završenom obliku. To znači da je jedina šteta koja se nanosi zemlji prilikom vađenja prirodnog kamena u kopanju – a čak je i to minimalno u poređenju s drugim građevinskim materijalima. To nije sve. Prirodni kamen ne sadrži zagađivače poput VOC-a (isparljiva organska jedinjenja) od vinila ili drugih materijala. To čini prirodni kamen korisnim ne samo za životnu sredinu, već i za zdravlje vaše porodice.

#3 Jedinstven

Nijedan drugi građevinski materijal nema toliko različitih boja, oblika, veličina i tekstura kao prirodni kamen – i one se javljaju prirodno. Zbog toga je prirodni kamen vrlo svestran i odlična opcija za novogradnju.

Ulepšajte dnevni boravak na originalan način i dajte mu rustični izgled. Ako jedan zid obložite dekorativnim kamenom, rezultat će biti potpuno novi izgled sobe u kojoj ćete voleti da boravite.

Vodootporne vrste dekorativnog kamena slobodno možete postavljati i u kuhinji umesto keramičkih pločica.

#4 Praktičan i izdržljiv

Ideja da je kamen tvrd nije nova. Kada je reč o vašem domu i pejzažu, to je dobra stvar. Prirodni kamen je u osnovi tu zauvek. Jedva pokazuje znakove upotrebe, čak i decenijama nakon ugradnje. Večno stari, poput dobrog vina. U stvari, s godinama se poboljšava, razvijajući prirodnu patinu s vremenom. Pored toga, prirodni kamen se lako čisti i održava.

#5 Po atraktivnim cenama

Konačno, za većinu potrošača dolazimo do krajnjeg zaključka: cena prirodnog kamena. Dobra je vest da, iako prirodni kamen možda i nije najjeftiniji materijal, nije ni preterano skup. Zahvaljujući modernoj tehnologiji i ubrzanom vađenju kamena, prirodni kamen je postao pristupačniji za sve. Njegovo održavanje zahteva minimalan trošak tako da je prirodni kamen dugoročno jeftiniji od bilo kojih drugih materijala.

Imate li prirodni kamen u svom domu?

Bez obzira da li razmišljate o tome da napravite neke stepenice od prirodnog kamena u svom vrtu ili da dodate ceo kamenom popločani deo, prirodni kamen je prelepo i praktično rešenje.

Imate li već prirodni kamen u svom domu ili eksterijeru? Da li ste ga instalirali? Da li je bilo lako raditi sa njim? Da li Vam je drago što ste izabrali baš njega umesto jeftine alternative? Voleli bismo da znamo vašu priču. Ostavite komentar ispod!

 

Zabranjeno je preuzimanje dela ili celog sadržaja bez navođenja i linkovanja izvora u skladu s Moodiranje Uslovima korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Podeli tekst:
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  1. Prirodni kamen iz Mionice, odnosno kamenstruganik iz Mionice je jedan od najboljih za fasade, oblaganje zidova, Jedna lepa informacija – Becka opera je upravooblagana kamenom iz Mionice!

Moodiranje newsletter

nema spamovanja i gluposti. samo kul stvari. jednom sedmično.

Dopašće vam se još:

Najjače niške fore i fazoni

Najsmešniji niški izrazi, fazoni i poređenja.

Najluđi srpski idiomi: Šta li nam je samo peršun skrivio?

Pogledajte najpoznatije srpske idiome i upoznajte njihovo značenje.

Devedesete? Pali, bre!

S obzirom da sam novinarstvom, i to onim muzičkim, u Srbiji & Beogradu, počeo da se bavim upravo početkom devedesetih, [...]

“Intelektualac” – zapravo samo diplomirani primitivac

Slobodan Jovanović (1869-1958.) je bio naš cenjeni pravnik, istoričar, književnik i političar tadašnje Kraljevine Jugoslavije, čiji je značaj nemerljiv i [...]
MOODIRANJE

© 2011-2023. Moodiranje. Sva prava zadržana. Izrada sajta: ХАЈДУЦИ