fbpx
Naslovna » Reflektor » Amber Heard & Džoni Dep: ko je ovde zapravo žrtva?

Amber Heard & Džoni Dep: ko je ovde zapravo žrtva?

Kada sudski slučaj zauzme naslovne strane, naročito ako je posredi razvod ili (seksualno) zlostavljanje, tada glavnu presudu, na osnovu toga ko je bio uverljiviji, donosi publika. Slučaj Džoni Depa verovatno bi okončao sunovratom po njega, da druga strana, Amber Heard, nije povukla poteze koji su otvorila mnoga pitanja, od kojih je najvažnije: da li je […]

Dopunjeno: 06. 09. 2023.

Kada sudski slučaj zauzme naslovne strane, naročito ako je posredi razvod ili (seksualno) zlostavljanje, tada glavnu presudu, na osnovu toga ko je bio uverljiviji, donosi publika. Slučaj Džoni Depa verovatno bi okončao sunovratom po njega, da druga strana, Amber Heard, nije povukla poteze koji su otvorila mnoga pitanja, od kojih je najvažnije: da li je pozicija žrtve zapravo paravan za osvetu?

“Progovorila sam protiv seksualnog nasilja – i suočila s gnevnom naše kulture. To mora da se promeni” naziv je teksta koji je Amber Heard 2018. napisala za Washington Post, a koji je inicirao ujdurmu kojoj upravo svedočimo.

No, krenimo redom.

Džoni Dep i Amber Heard upoznali su se 2009. na snimanju filma “The Room Diary”. Po sopstvenom priznanju, Dep je prvi put osetio “nešto” prema Heardovoj tokom scene ljubljenja pod tušem.

“Tog momenta, osetio sam nešto, nešto što ne bi trebalo da osećam”, rekao je Dep, “u tom poljupcu pod tušem bilo je nečeg što je bilo stvarno”, dodavši da su oboje tada bili zauzeti. On u braku s Vanesom Paradi s kojom ima dvoje dece, a ona u lezbijskoj vezi s jednom fotografkinjom.

Sreli su se ponovo dve godine kasnije tokom promocije filma, a počeli da se zabavljaju 2012, kada se Dep rastao s Vanesom.

Venčali su se 2015, međutim, brak je, poput španske serije, potrajao svega 15 meseci – Amber Heard je 2016. podnela zahtev za razvod braka, zabranu prilaska tvrdivši da je Dep zlostavljao. Glumac je kategorički negirao optužbe, a njegov tim otpužio je Heard za zloupotrebu zarad finansijske koristi. Pala je nagodba i vansudsko poravnjanje, te je 2017. Amber Heard iz jednogodišnjeg braka izašla bogatija za sedam miliona dolara. Kako kaže, donirala je novac u humanitarne svrhe.

Po okončanju braka, dali su neutralnu zajedničku izjavu za javnost. Nakon toga, uplovila je u kratku avanturu (proleće 2017.) s Elonom Maskom i sve je bilo mirno do decembra 2018. kada je napisala pomenuti članak i samoproklamovala se u zastupnicu zlostavljanih žena.

Tada je Depu pukao film i tužio je Amber Heard

Iako nije imenom pomenula bivšeg supruga, očito je bilo da se radi o njemu. Svega nekoliko dana nakon što je tekst objavljen, Džoni Dep saznaje da je izbačen iz novog nastavka filma “Pirati s Kariba”. Njegova karijera je već bila dobrano oštećena zbog razvoda s Heardovom i optužbi koje je iznela 2016, tako da je ovo bio presudan udarac za njega.

U martu 2019, četiri meseca nakon teksta u Washingtonu, podnosi tužbu za klevetu u iznosu od 50 miliona dolara. Mala, ali ne nebitna digresija: 2020. Džoni Dep je tužio britanski The Sun takođe za klevetu, ali je taj slučaj izgubio.

Advokati Amber Heard pokušali su da odbace Depovu tužbu pozivajući se na slučaj The Sun, međutim, sudija je to odbio navodeći razlike u zakonima o kleveti između Amerike i Velike Britanije.

Onda je Amber Heard tužila Džonija Depa

Tvrdeći da je oklevetao nazvavši njene optužbe lažnim, Amber Heard je podnela kontratužbu u iznosu od 100 miliona dolara! Tako se par po treći put našao na sudu oči u oči, iznoseći međuoptužbe.

Tokom suđenja koje je počelo 19. aprila ove godine, bivši supružnici se nisu štedeli. Optuživali su jedno drugo za fizičko i verbalno nasilje, upotrebu droge i alkohola, gađenje flašom fotke usled čega je Depu ozbiljno povređen prst, zatim nedolične poruke koje je drugima slao o njoj…

Nikad nisam došao do tačke da udarim gospođu Heard niti sam udario ijednu ženu u svom životu.

Šta kažu svedoci

Kristi Dembrovski, Depova sestra i menadžer
“Porepoznala sam ponavljajući obrazac iz njegovog detinjstva” (aludirajući na zlostavljanje koje je glumac doživeo u detinjstvu).

Isak Baruh, Depov drug iz detinjstva
“Dao mi je svoj penthaus u Los Anđelesu da besplatno živim i bavim umetnošću bez egzistencijalnih briga. Živeli su u blizini i nikad nisam video sukob, stoga verujem da sve što je rekla su zlonamerne laži.”

Medicinska sestra
“Bila sam svedok svađa, ali nikad fizičkog nasilja.”

Tara Roberts, upravnica Depovog imanja na Bahamima
“Svedočila sam svađi u kojoj ga je nazvala ispranim glumcem koji će umreti kao debeli, usamljeni starac”.

Šenon Kari, klinički i forenzički psiholog
“Prošle godine obavila sam psihološku procenu Amber Heard, što je rezultiralo dijagnozama graničnog poremećaja ličnosti i histrioničnog poremećaja. Osobe ovog tipa mogu imati strah od napuštanja, usled čega čine očajničke poteze da ne bi bile ostavljene, dok histrionični poremećaj ličnosti ukazuje na potrebu da se bude u centru pažnje”.

Našminkane modrice?

Posebno svetlo na ceo slučaj baca svedočenje policajca Tejlora Hadena koji je 2016. primio poziv povodom nasilja u porodici. Haden je kazao da Heardova u trenutku prijave nije imala nikakve znake fizičkog nasilja – da bi se šest dana kasnije , dok je podnosila prijavu za zabranu prilaska, pojavila u zradi suda u Los Anđelesu s modricama na licu.

“To što neko ima ružičaste obraze i oči, ne znači da je zaista preživeo nasilje”, rekao je policajac tada, a njegovu izjavu su potkrepila još dvojica kolega.

Novo svetlo

Ispostavi li se da je Amber Heard zaista “zlonamerni lažov”, ovo će otvoriti pitanje svih slučajeva seksualnog nasilja i zlostavljanja koji doživljavaju zamajac prethodnih godina.

“90% žena koje su zlostavljale muškarce prete muškarcima da će ih prijaviti za zlostavljanje. To je poprilično često. ” – klinički psiholog dr Shannon Curry

Dok je javnost (svetska, a i naša) zdušno stajala na stranu žena koje su istupile kao žrtve i osuđivala ne samo pre presude, već i bez uvida u ceo slučaj, životi optuženih bi neminovno krenuli stranputicom.

Ako li bi se neko usudio da stane na stranu optuženih, doživeo bi linč i optužbe da podržava nasilje.

(Uostalom i Amber se u svom tekstu za Washington Post pozvala na #metoo pokret.)

I dok se čeka nastavak suđenja na kom će iskaze dati svedoci bivše gospođe Džonija Depa, čak i tabloidi koji su prednjačili u osuđivanju pre osude, o ovom slučaju izveštavaju suzdržano i bez stajanja na stranu žrtve.

Biće da je ovome umnogome doprineo snimak telefonskog razgovora bivših supružnika, kada je Amber, karikirajući kako bi Dep nastupio na sudu izgovorila:

“Hajde, reci im, ja, Džoni Dep, sam žrtva porodičnog nasilja. Hajde, reci im, baš da vidim ko će ti poverovati”.

Zabranjeno je preuzimanje dela ili celog sadržaja bez navođenja i linkovanja izvora u skladu s Moodiranje Uslovima korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Podeli tekst:
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  Moodiranje newsletter

  nema spamovanja i gluposti. samo kul stvari. jednom sedmično.

  Dopašće vam se još:

  Ono kad si parazit s 30 i nešto: “Keva, daj za kafu!

  Iza ovog bezazlenog naslova krije se mnogo dublji problem nego što deluje. Istina, nismo imali najsjajnije uslove za odrastanje, i [...]
  Škafiškafnjak

  Da li znate šta je “Škafiškafnjak”? Tako je, nemate pojma! KLIKNI i saznaj već jednom.

  Škafiškafnjak je obično reč koja dovodi do psovanja onoga ko vam je postavio da je izgovorite, jer obično ne ide.

  Kocka, rakija i lake ženske: Zbog ovih stvari Srbi i dalje zovu dnevne novine da se odreknu posrnulog člana porodice!

  U ne baš tako davnoj prošlosti, kada su čast i ugled imali značaj, najgore što je moglo zadesiti neku časnu [...]

  Ovo je nemoguće prevesti strancima: Najluđe fraze od Subotice do Vranja

  Svaki kraj u Srbiji ima svoje specifične izraze koji su potpuno nerazumljivi ljudima koji nisu odatle. Spremite kaficu i pripremite [...]
  MOODIRANJE

  © 2011-2023. Moodiranje. Sva prava zadržana. Izrada sajta: ХАЈДУЦИ