fbpx
0
02.10.2023.

NAJČITANIJE

MagazinKod kućeBELA: magična boja za podlogu ili kao akcenat u domu

BELA: magična boja za podlogu ili kao akcenat u domu

Bela boja znači sigurnost, čistotu i čistoću. Za razliku od crne, bela obično ima pozitivnu konotaciju. Bela boja može predstavljati uspešan početak. U heraldici, bela boja prikazuje veru i čistoću.

U oglašavanju, bela boja se povezuje sa hladnoćom i čistoćom, jer je u boji snega. Možete koristiti belu boju da biste predložili jednostavnost visoko-tehnoloških proizvoda. Bela je odgovarajuća boja za dobrotvorne organizacije; anđeli se obično zamišljaju u beloj odeći. Bela boja je povezana sa bolnicama, lekarima i sterilitetom, tako da belu možete koristiti da biste predložili bezbednost prilikom promocije medicinskih proizvoda. Bela boja se često povezuje sa hranom sa smanjenom težinom, nemasnom hranom i mlečnim proizvodima.

U zapadnim kulturama, bela boja se često povezuje sa venčanjima, bolnicama i anđelima i često se koristi da prenese osećaj čistoće, čistoće i mirnoće.

U mnogim istočnjačkim kulturama, međutim, bela boja simbolično je povezana sa smrću i tugom. To je često boja koja se koristi na sahranama i drugim ritualima žalovanja.

Za mene, bela boja je vezana za čistoću, za površine kao što su lavabo, kupatilske zone, radne ploče za kuhinje, radni deo, svečane stolnjake i posteljine.

Karakteristike psihologije boja bele boje

Prema psihologiji boja, ovo su karakteristike bele boje:

  1. Bela boja predstavlja čistoću ili nevinost. Dok se često mislilo da mlada u beloj boji prenosi nevinost, nekada je plava bila tradicionalna boja koju su neveste nosile da bi odeća simbolizovala čistoću.
  2. Bela je svetla i može stvoriti osećaj prostora ili dodati na utisku širine i bojeg osvetljenja. Dizajneri često koriste belu boju kako bi sobe izgledale veće i prostranije.
  3. Bela je takođe opisana kao hladna, nežna i sterilna. Potpuno bele sobe obojene mogu delovati prostrano, ali prazno i neprijatno. Bolnice i bolnički radnici koriste belu boju kako bi stvorili osećaj sterilnosti.
  4. Neka od pozitivnih značenja koja bela može preneti uključuju čistoću, svežinu i jednostavnost. Bela boja se često čini kao tabula raza, brisan prostor, simbolizujući novi početak ili novo poglavlje.
  5. U negativnom smislu, bela boja može izgledati oštro, hladno i izolovano. Razmislite kako velika, bela, prazna soba može izgledati dosadno, nepristojno i oštro.

Bela boja u Feng Shuiu

Bela se u feng shuiu smatra moćnom bojom, podlogom za stvaranje harmonije. Boje su povezane sa određenim feng shui elementima, a u slučaju bele boje, element koji izražava je metal.

Akcenti od drveta i stakla izuzetno se dobro slažu sa belom, kao i komadi crne boje da bi se uravnotežila. Bela je takođe odlična za kuhinje, dnevne sobe, kupatila i spavaće sobe, a belo cveće u belim loncima ekonomičan je način da belu boju uvrstite u svoje okruženje.

Obožavam mermerne površine i beskraj šara na njima, kao i eleganciju koju donose u prostor. Lepe su i kvarcne površine, posebno zbog lakšeg uklapanja i dizajniranja.

U marketingu, bela je važan saveznik

U marketingu i brendiranju, bela boja se koristi za izražavanje osećaja sigurnosti, čistoće, svežine i čistoće, kao i za stvaranje kontrasta. Neki poznati brendovi koji koriste veliku količinu bele boje u svojim logotipima i marketingu su Michellin, Gap, Hewlett-Packard (HP), Lego, Volkswagen, Starbucks, Fisher-Price, Levi’s i Ford.

Preferencije i ko to voli belu boju

Jedna nedavna studija o preferencijama boja odraslih pokazala je da je od ukupno 18 boja, uključujući i to da neko možda nema nikakve posebne preferencije, bela zauzela petnaesto mesto na listi kao omiljena boja. Prošla je malo bolje kada su od istih odraslih tražili da rangiraju svoju omiljenu boju u odeći, gde je uspela da se nađe na desetom mestu.

Kada su ih pitali da odaberu svoje omiljene boje za fizičko okruženje, bela je ubedljivo bila najdraža za sve navedene sobe: dnevne sobe, spavaće sobe, kancelarije i sobe za sastanke.

Bela je takođe rangirana na prvom mestu zbog izazivanja jednog opšteg raspoloženja mira, tišine i koncentracije.

Bela boja je boja potpuno introspektive, refleksije, budi otvorenost, rast i kreativnost. Ne možete se sakriti iza toga jer pojačava sve na svoj način.

Bela takođe može ukazivati na završetak ciklusa u vašem životu – možda ćete otkriti da imate želju za belom odećom ili belom bojom u svojoj okolini u trenutku kada se okrećete u novom smeru svog života – na primer, planirate inostrano putovanje na neku novu lokaciju po prvi put, ili se selite posle dužeg vremena na jednom mestu, ili ako ste u potrazi za novom vezom ili novim pravcem u karijeri.

Mnogi ljudi koriste belu boju kao podsećanje na svoju mladost i nevinost. Podseća ih na vreme kada im je život bio lakši i manje komplikovan.

Na šta vas podseća bela boja i koliko i gde je koristite?

OSTAVI KOMENTAR

Uneti komentar
Uneti ime ovde

Dopašće ti se i ovo:

Zaprati @moodiranje.rs na Instaću :)

RANDOM STUFF:

spot_img