fbpx
Naslovna » Magazin » Duh i telo » Bolje naočare na vreme, nego kod optičara kad je već kasno

Bolje naočare na vreme, nego kod optičara kad je već kasno

Pogled odiše istinom, ali i lažima, a pogled takođe može da oda sve naše emocije. Pogled nam govori kada neko odluta, nekad nam oda i suvu ljubav, ali i bes, kao i ideju. U neke poglede se zaljubimo, a od nekih nam se sledi krv u žilama. Sve to na kraju dana nije bitno ako […]

Dopunjeno: 29. 11. 2020.

Pogled odiše istinom, ali i lažima, a pogled takođe može da oda sve naše emocije. Pogled nam govori kada neko odluta, nekad nam oda i suvu ljubav, ali i bes, kao i ideju. U neke poglede se zaljubimo, a od nekih nam se sledi krv u žilama.

Sve to na kraju dana nije bitno ako pogled nema svoju osnovnu funkciju i namenu, a to je da njegovim usmeravanjem vidimo.

Postoji niz problema sa vidom koje zanemarujemo. Niz pogrešnih tumačenja kao što su “jao super, sada mogu da nosim naočare“. I iako postoje brojne opcije, nijedna optičarska radnja ne može da vrati izgubljeno. Za to će vam biti potrebne operacije, laseri, a nekad -nema pomoći. Ono što naravno svaka optičarska radnja može jeste da vam pomogne da sa svojim novim naočarima rešite probleme kao što su dioptrija, strobizam, cilindri i pri tom izgledate lepo i moderno po svom ukusu i stilu. Naravno, ako niste kao ja da se pogubite potpuno od izbora i boja.

Recimo, strobizam uključuje neravnotežu u položaju dva oka uzrokovan nedostatkom koordinacije između očiju. Kao rezultat, oči gledaju u različitim pravcima i ne fokusiraju se istovremeno na jednu tačku. U većini slučajeva strabizma kod dece, uzrok je nepoznat. U više od polovine ovih slučajeva problem je prisutan na rođenju ili ubrzo nakon rođenja (urođeni strabizam). Kada dva oka ne uspeju da se fokusiraju na istu sliku, dolazi do smanjenja ili odsustva percepcije dubine i mozak će možda naučiti da ignoriše unos jednog oka, što uzrokuje trajni gubitak vida na tom oku (jedna vrsta ambliopije).

Ali ovo je recimo manji problem ako poredimo sa drugim stanjima i problemima sa vidom do kojih dolazi. Pogledajmo nekoliko najčešćih ozbiljnih problema koje treba kontrolisati i proveravati, što se kaže, zlu ne trebalo.

Makularna degeneracija je naziv za oštećenje centralnog dela mrežnjače, poznato kao makula. Svojom sposobnošću fokusiranja centralnog vida u oku, makula nam pomaže da čitamo, detaljno pregledamo predmete, prepoznajemo boje i lica, vozimo automobil i dobijemo detaljnu sliku predmeta.

Refraktivne greške su jedni od najčešćih problema sa očima, a one uključuju kratkovidnost (dalekovidost), hiperopiju (dalekovidost), astigmatizam (iskrivljen vid na svim udaljenostima) i prezbiopiju koja se javlja između 40-50 godina (gubitak sposobnosti fokusiranja izbliza, nemogućnost čitanja sitnih slova. Ovo se sve srećom može ispraviti naočarama, kontaktnim sočivima ili u nekim slučajevima operacijom.

Katarakta je zamućenje sočiva oka i jedan je od vodećih uzroka slepila u celom svetu. Katarakta se može javiti u bilo kojoj dobi zbog različitih uzroka i može biti prisutna pri rođenju. Iako je lečenje za uklanjanje katarakte široko dostupno, pristupne prepreke kao što su osiguranje, troškovi lečenja, izbor pacijenta ili nedostatak svesti sprečavaju mnoge ljude da se pravilno leče.

Katarakta: Ako sumnjate na ovu očnu bolest, što pre posetite oftamologa!

 

Dijabetička retinopatija (DR) je česta komplikacija dijabetesa. Vodeći je uzrok slepila, a karakteriše se progresivnim oštećenjem krvnih sudova mrežnjače, svetlosno osetljivog tkiva na zadnjem delu oka koje je neophodno za dobar vid.

DR napreduje kroz četiri faze:

 • blagu neproliferativnu retinopatiju (mikroaneurizme)
 • umerenu neproliferativnu retinopatiju (blokada u nekim retinalnim sudovima)
 • tešku neproliferativnu retinopatiju (više sudova je blokirano što dovodi do uskraćivanja mrežnjače koja dovodi do rasta novih krvnih sudova) i
 • proliferativne retinopatije (najnaprednija faza).

Dijabetična retinopatija obično pogađa oba oka.

Glaukom je grupa bolesti koja može oštetiti očni optički nerv i rezultirati gubitkom vida i slepilom. Glaukom se javlja kada normalni pritisak tečnosti unutar očiju polako raste. Međutim, nedavna otkrića sada pokazuju da se glaukom može javiti sa normalnim očnim pritiskom. Ranim lečenjem često možete zaštititi oči od ozbiljnog gubitka vida.

Postoje dve glavne kategorije glaukoma, “otvoreni ugao” i “zatvoreni ugao”. Otvoreni ugao je hronično stanje koje polako napreduje tokom dužeg vremenskog perioda, a da osoba ne primeti gubitak vida sve dok bolest ne postane veoma uznapredovala, zbog čega se naziva “prikradajući lopov vida“. Zatvaranje ugla može se iznenada pojaviti i bolno je. Gubitak vida može brzo napredovati; međutim, bol i nelagodnost navode pacijente da potraže medicinsku pomoć pre nego što nastanu trajna oštećenja.

Generalno, pre brige o izgledu, pobrinite se uvek da svoje zdravlje bude vaš prioritet.

Zabranjeno je preuzimanje dela ili celog sadržaja bez navođenja i linkovanja izvora u skladu s Moodiranje Uslovima korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Podeli tekst:
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  Moodiranje newsletter

  nema spamovanja i gluposti. samo kul stvari. jednom sedmično.

  Dopašće vam se još:

  Ono kad si parazit s 30 i nešto: “Keva, daj za kafu!

  Iza ovog bezazlenog naslova krije se mnogo dublji problem nego što deluje. Istina, nismo imali najsjajnije uslove za odrastanje, i [...]

  Srpske antologijske face: Ko su zapravo bili Ludi Nasta, Dragička, Radio Mileva…

  Otkrivamo ko su zapravo Ludi Milojko, Radio Mileva, Dragička, Ludi Nasta...

  Bonžur bičizzz: A ko će nas “normalne” da zaštiti?

  Da nas posmatra neko sa strane, tačno bi pomislio da je Srbija raj za "ugrožene vrste" i "manjine". Ajde čik [...]

  Uputstva iz 1893. za siguran seks: “Nipošto ne valja dva puta ujedared vršiti!”

  Ako ste mislili da je siguran seks tema poslednjih decenija, u zabludi ste. Još i naši stari imali su svest [...]
  MOODIRANJE

  © 2011-2023. Moodiranje. Sva prava zadržana. Izrada sajta: ХАЈДУЦИ