fbpx
Naslovna » Magazin » Duh i telo » Katarakta: Ako sumnjate na ovu očnu bolest, što pre posetite oftamologa!

Katarakta: Ako sumnjate na ovu očnu bolest, što pre posetite oftamologa!

Noćna vožnja vam postaje napornija, ne možete da podnesete jaku dnevnu svetlost, iznenadni bljesak svetlosti vam stvara glavobolje, vidite duplo, ili su vam pak boje postale nejasne?

Dopunjeno: 19. 11. 2022.

Ne želimo da vas plašimo, ali ako ovim simptomima dodate i zamućen vid, odnosno, osećaj kao da gledate “kroz maglu”, ili možda potrebu da često menjate dioptrije ili sočiva, onda što pre posetite oftamologa, jer postoji velika verovatnoća da bolujete od sada već široko rasprostranjene bolesti oka – katarakte, u narodu poznatija kao “siva mrena”.

Ukoliko od oftamologa dobijete potvrdnu dijagnozu, onda morate da znate da ukoliko na vreme ne reagujete, vaš vid će postati toliko oslabljen da ćete teško moći da čitate, vozite, imaćete teškoće pri kretanju, jednostavno kvalitet vašeg svakodnevnog života biće drastično smanjen.

Šta je katarakta i kako nastaje?

Da biste shvatili ozbiljnost ove očne bolesti dovoljno je reći da svake godine od katarakte oboli novih od pet do deset miliona ljudi, zato je od izuzetne važnosti otići na oftalmološki pregled čim se primete prvi simptomi.

U najvećem broju slučajeva može se izlečiti bez posledica, međutim podatak Svetske zdravstvene organizacije da je katarakta odgovorna za 50 odsto ukupnog slepila u svetu, ne treba nipošto zanemariti, zato smo tu da vam pružimo sve neophodne informacije i objasnimo šta je katarakta i zašto i u kojem dobu se javlja.

Katarakta ili siva mrena predstavlja zamućenje zdravog očnog sočiva koje dovodi do slabljenja vida.  Razvija se postepeno, a prema poslednjim istraživanjima rizik od obolevanja raste sa godinama starosti.

Statistike pokazuju da do 70. godine života postoji 50 odsto šanse da ste već oboleli, zato je “staračka katarakta” najrasprostranjenija. Postoji i “urođena katarakta”, koja se javlja kod dece, ali je srećom vrlo retka i samo dvadesetoro od hiljadu novorođene dece rodi se sa ovom očnom bolešću.

Sa druge strane, ukoliko imate genetske predispozicije za razvoj dijabetesa, ili već bolujete od istog,  skloni ste čestim infekcijama oka, ili ste u mladosti povredili oko, znajte da postoji rizik da u kasnijem životnom dobu obolite od  katarakte.  Koliko god da vam statistika i podatak da je ova očna bolest u sve većem porastu u našoj zemlji deluju poražavajuće, važno je da znate da je izlečenje moguće.

Vratite ponovo svoj vid – alternativna medicina ili operacija?

Nije nepoznanica da pojedini pacijenti, često zbog straha od intervencije, pribegavaju alternativnim metodama, međutim, moramo napomenuti da one mogu samo ponekada da pomognu u ublažavanju simptoma katarakte.

Iako alternativna medicina nudi prirodna rešenja u vidu gelova i mešavina za spoljnu upotrebu, nažalost njihova delotvornost do sada u praksi nije potvrđena, pa se već duži niz godina, operacija oka smatra kao jedini efikasan način za izlečenje katarakte.

Danas se sve veći broj pacijenata odlučuje na ultrazvučnu metodu uklanjanja zamućenog sočiva, a u specijalnoj oframološkoj bolnici Stankov, tim od 25 vrhunskih stručnjaka, vodi računa da intervencija prođe u najboljem mogućem redu i pacijent izađe sa savršenim vidom.

Oftamolozi ovi ultrazvučnu metodu, poznatiju kao PHACO metoda, preporučuju svim pacijentima, jer vremenski traje kraće, postoperativni oporavak je daleko brži, smanjena je mogućnost postoperativnih komplikacija i odmah nakon intervencije može se osetiti boljitak.

Nakon ove jednostavne i bezbolne intervencije, pacijent ne mora da ostane na klinici, ali se preporučuje mirovanje najmanje 24h, uzimanje laganih obroka, a često lekari savetuju tek operisanim pacijentima da nekoliko dana nose naočare za sunce i izbegavaju bilo kakvu fizičku aktivnosti. Ipak, ukoliko nakon intervencije osetite svrab, peckanje, primetite crvenilo, tamne mrlje ili dođe do blage infekcije, ne brinite, sve je to normalno, potrebno je samo da se javite oftamologu, kako bi vas uputio šta je potrebno da uradite kako biste umanjili tegobe.

Valja na kraju napomenuti i to da je operacija katarakte najčešća intervencija u Srbiji, pa su liste čekanja u državnim ustanovama neverovatno duge, a podatak iz 2017. godine, da na ovaj hirurški zahvat čeka čak 30 000 pacijenata verovatno je zabrinuo mnoge pacijente. Ipak, ne treba očajavati, jer je klinika Stankov jedna od prvih privatnih klinika koja je potpisala ugovor sa Republičkim fondom za zdravstveno osiguranje za obavljanje operacija senilne i presenilne katarakte. To znači da pacijenti, koji se već nalaze na listi čekanja za operaciju katarakte, upućuju u ovu kliniku, gde tim stručnjaka, po nižoj ceni, koja ne predstavlja nikakvo opterećenje za vaš budžet, vrši intervenciju, a nakon tretmana koji dobijate na klinici budite uvereni da ćete na svet gledati “potpuno zdravim očima”.

Aleksandra Gavrilović

Zabranjeno je preuzimanje dela ili celog sadržaja bez navođenja i linkovanja izvora u skladu s Moodiranje Uslovima korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Podeli tekst:
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  Moodiranje newsletter

  nema spamovanja i gluposti. samo kul stvari. jednom sedmično.

  Dopašće vam se još:

  Kocka, rakija i lake ženske: Zbog ovih stvari Srbi i dalje zovu dnevne novine da se odreknu posrnulog člana porodice!

  U ne baš tako davnoj prošlosti, kada su čast i ugled imali značaj, najgore što je moglo zadesiti neku časnu [...]

  Izašao sam u grad i pravio se “Englez”: Šta mislite kako sam se proveo?

  Za ovu priču znao je samo meni blizak krug ljudi. Odlučio sam da je podelim uz upozorenje - ne pokušavaj [...]

  Najjače niške fore i fazoni

  Najsmešniji niški izrazi, fazoni i poređenja.

  Najluđi srpski idiomi: Šta li nam je samo peršun skrivio?

  Pogledajte najpoznatije srpske idiome i upoznajte njihovo značenje.
  MOODIRANJE

  © 2011-2023. Moodiranje. Sva prava zadržana. Izrada sajta: ХАЈДУЦИ