fbpx
Saturday, October 8, 2022

NAJČITANIJE

MagazinOgnjišteCveće koje se sadi u septembru doneće vam lepotu i radost na...

Cveće koje se sadi u septembru doneće vam lepotu i radost na proleće

Septembar i oktobar, period pre prvih jesenjih mrazeva, idealno je vreme za sadnju.

Bilo da imate terasu ili dvorište, ako zasadite sledeće sorte cveća, na proleće vas čeka prava rapsodija lepote, boja i mirisa. Sledeće sorte se sade u narednih mesec-dva, a najbolje od svega je što ne zahtevaju posebnu negu.

Božur

Idealno vreme za sadnju je septembar, a uspeva i na travnjaku i u saksiji. Ukoliko želite žbunast božur, potrebno je koren prekriti s 3 do 5 cm zemlje. U tom slučaju, potrebno mu je više prostora, pa imajte to na umu ako planirate drugo rastinje oko njega. Ako nemate dvorište (već sadite u saksiji), betonske žerdinjere će mu pružiti adekvatan komfor.

Zumbul

Zbog čarobnog mirisa i još lepših boja (nežno plavo, roze, ljubičasto, bela i žuta), zumbul je omiljeno prolećno cveće. Iako deluje majušno kad ga kupujemo u buketu, može da izraste i do pola metra – i na jednoj stabljici da ima između 4 i 12 listova, stoga planirajte saksije srednje veličine.

Ne zahteva neku preteranu pažnju tokom jesenjih i zimskih meseci.

Ruže

Nepisano pravilo: što ranije posadite ruže, to bolje, jer im time dajete vremena za ukorenjivanje, a što je preduslov za uspešan razvoj.

Vodite računa kada kupujete sadnice da su završile proces vegetacije i odbacile lišće, kao i da zemljište nije previše vlažno.

Ruže se najčešće sade na travnjaku, mada uspešno opstaju i u saksijama.

Hrizanteme

Za hrizantemu se često kaže da je zimska ruža. Ova višegodišnja biljka je idealna za saksije i terase jer je otporna i ne zahteva puno truda, a naravno, tu je i estetski momenat.

U ranoje fazi, nakon sadnje, jedino što je potrebno je redovno zalivanje, pri čemu treba voditi računa da ne poprskate listove.

Raste do pola metra u visinu, žbun je vrlo raskošan, tako da vam je i ovde potrebna veća saksija ili žardinjera.

Lale

Lala je lukovica poput zumbula, i spada u biljke koje se relazivno lako uzgajaju. Zarad maksimalnog efekta, lale sadite u većim grupama, na sunčanoj poziciji.

Lako se prilagođavaju novoj sredini, nisu zahtevne, a kada ih jednom posadite, cvetaće svake godine iznova, bez nekog preteranog truda. Bitna napomena: lale i ostale lukovice sadite na dubini koja je duplo veća od njihovog prečnika.

Kada jednom počnete s uzgajanjem cveća, makar na minijaturnoj terasi, otkrićete sasvim novu dimenziju radosti i lepote. To je ujedno i kontakt s prirodom od koje se sve više udaljavamo i podestnik da se ništa ne dešava “preko noći”, jer je za sve u životu potreban proces, trud i strpljenje.

Koje sorte cveća se nalaze u vašem dvorištu ili terasi, pišite nam u komentarima!

OSTAVI KOMENTAR

Uneti komentar
Uneti ime ovde

Dopašće ti se i ovo:

Zaprati @moodiranje.rs na Instaću :)

RANDOM STUFF:

spot_img