fbpx
Sunday, September 25, 2022

NAJČITANIJE

MagazinOgnjišteDom po meri - kako da kreirate prostor iz snova

Dom po meri – kako da kreirate prostor iz snova

Kućna biblioteka pravljena po meriNeki ljudi uživaju u tome da pronađu idealan dom, što je u današnjem vremenu i izazovima na polju nekretnina sve teže. Drugi pak uživaju upravo u samom procesu projektovanja i izgradnje svog doma i najviše vole da žive u domu koji su sami sebi prilagodili i koji su kreirali po meri. Međutim, da bi se kreirao dom po meri, to zahteva mnogo posla. Postoje stotine (ako ne i hiljade) koraka i odluka koje treba doneti na tom putu — uspostavljanje budžeta, pronalaženje same nekretnine za sređivanje, dobijanje kredita, rešavanje ugovora, pronalaženje arhitekte, pronalaženje graditelja, projektovanje detalja, odabir svega, od odabira palete boje, narudžbina za sitne promene, itd. Uz to, ako se i edukujete i znate već otprilike šta biste želeli, opet je poseban izazov da okupite pravi tim i ostanete realni sa svojim očekivanjima. Tek tada dom po meri može biti izuzetno prijatno i po budžet korisno iskustvo.

Šta sve može da se kreira po meri u domu?

Praktično nema ograničenja u tome šta sve možete da kreirate po meri za vaš novi prostor. Ono osnovno na šta se pomisli su možda zidovi i dizajn same palete boja. Međutim, gledano na nivou celog stana, to i nije toliko jednostavno kao nekad. Tu su boje zidova, da, ali i boje parketa, boje kuhinje, boje lustera i boje vrata, boje keramike, boje sanitarija, boje nameštaja, ali i boje na kraju krajeva i dekora samog po sebi.

Po meri mogu da se kreiraju i kuhinjski elementi, ormari, stolovi, ali sve češće i sofe i kreveti, kao i tuš kabine po meri, ukrasni dekorativni elementi, pa čak i kompletne sobe, radne sekcije, osvetljenje.

Tuš kabina po meri
Mermerno kupatilo sa tuš kabinom po meri i drvenim elementima

Kako da brzo i lako kreirate svoj dom po meri?

Postoji nekoliko koraka koje možete preduzeti kako biste što bezbolnije i lakše prošli kroz proces prilagođavanja vašeg doma sebi i kreiranja prostora po meri.

biblioteka u sobi
Kućna biblioteka rađena po meri
  1. Prvi korak: Oblikujte svoj san o idealnom domu i prostoru

U početku, mnogo pre izgradnje, morate da kreirate što jasnije ideje i uobličite svoju sliku o elementima koje zamišljate za svoj „savršeni dom“. Sakupljajte fotografije i linkove, digitalne slike, primere. Razgovarajte sa dizajnerima enterijera. Počnite da kristalizujete u svojoj glavi i kroz sve sakupljeno pre svega preferencije u pogledu arhitektonskog stila, funkcije svake sobe, elemenata dizajna, karakteristika proizvoda i nekih zahteva vezanih za životni stil.

Kuhinja po meri sa visilicama u trendu
  1. Drugi korak: Okupite tim koji će realizovati vašu viziju idealnog doma

Možete prvo da izaberete arhitektu koji će vam onda pomoći da dobijete ponude od potencijalnih graditelja. Nasuprot tome, neki proizvođači izrade svega po meri nude usluge dizajna ili vam mogu pomoći da pronađete arhitektu. Da biste pronašli ove profesionalce, pitajte sve koje poznajete za preporuke, uključujući lokalne agente za nekretnine, zajmodavce, građevinska udruženja, čak i prijatelje koji su nedavno kupili i renovirali stan.

  1. Treći korak: Nabavite reference za stručnjake i dizajnere enterijera po meri

Raspitajte se. Pitajte potencijalne saradnike za imena klijenata, zajmodavaca, dobavljača i podizvođača. Saznajte njihova mišljenja: Da li su bili zadovoljni? Da li se projektom efikasno upravljalo? Da li graditelji plaćaju pomoćnike i dobavljače na vreme? Kakav je bio kvalitet gradnje? Nabavite uzorke ugovora, rasporeda izgradnje i garancija.

  1. Četvrti korak: Pronađite lokaciju, ponudu i nekretninu po vašem ukusu i životnim potrebama

Moraćete da pronađete i kupite stan za početak. Ovde profesionalci mogu pomoći u proceni potencijalnih lokacija u pogledu njihove podobnosti za vaš životni stil, potrebe, preferencije. Ne voli svako gužvu, niti centar grada, ali ne voli svako ni da je izolovaniji ili daleko od centra akcije. Neko traži mir i porodični stil života i više gleda škole, vrtiće i infrastrukturu, dok neko pre gleda ponudu noćnog života i restorana.

Dečija soba po meri sa elegantnim lusterom i tapetama
  1. Peti korak: Pomozite u izradi dizajna vašeg novog prostora

Dizajniranje vašeg doma po meri i brojnim narudžbinama za izradu konkrentih elemenata dizajna će zahtevati opsežne diskusije sa vašim arhitektom/dizajnerom kako biste analizirali trošak/korist različitih opcija, utvrdili budžet i finalizirali specifične ideje dizajna i tlocrta, karakteristike i elemente proizvoda koji će biti uključeni i koji najbolje odgovaraju vašem domu iz sna. Negde na sredini između želja i mogućnosti naći će se vaš idealni novi prostor i to je sasvim u redu. Poneki kompromis, poneka vaganja, nezaobilazni elementi, manje bitni elementi, deo su procesa ka kreiranju rešenja u kojem ćete konačno-vi i vaša porodica živeti.

  1. Šesti korak: Kreiranja plana rada

Pored odluka koje treba da donesete kada formulišete dizajn vašeg doma sa svojim arhitektom, tokom izgradnje će od vas biti potrebno da napravite brojne dodatne izbore. Značajan je uvek doprinos kupca u odlukama o dizajnu, izboru proizvoda i boja. Ne postoji „tipično“ vremensko ograničenje za gore navedene elemente i nijedan od njih nije potreban pri kupovini unapred gotovog ili već kreiranog prostora po sistemu “ključ u ruke”. Vreme koje će biti potrebno pak za dom po meri zavisi umnogome i od vas. Izgradnja enterijera iz snova, odabir tima/lokacije i dizajn stana mogu potrajati nekoliko meseci ili čak godina.

Siva paleta enterijera sa modernim slikama i dekorativnim elementima

Domovi po meri se grade u fazama

Umesto da definišete brojne korake, podelite procese izgradnje domova po meri u pet faza.

Faza 1: Otkriće i upoznavanje saradnika

Upoznajete saradnike i oni vas kao klijenta i uče o tome šta se želi da postigne.

Saradnici koje ste odabrali pomažu vam da pronađete mnogo toga,  i dođete do najboljeg rešenja.

Faze 2 i 3: Dizajn i budžetiranje

Ove faze pokrivaju proces projektovanja i budžetiranja pre samog rada i izvođenja i realizacije projekata. U ovoj fazi, arhitekte i izvođači vam pomažu da završite analize lokacije, izradite planove izgradnje, izradite budžete i razgovarate o opcijama. Svi uključeni u proces bi trebalo da budu sigurni da arhitekte dizajniraju dom prema preferencijama klijenata, ali i prema realnom budžetu. Pored toga, u ovom trenutku klijenti biraju. Smatra se da postoji oko 40 kritičnih odluka koje klijenti moraju doneti, sa odabirom, završnim obradama i bojama, pa i više.

Faza 4: Izrada i realizacija

U ovoj fazi konačno počinje izgrada i realizacija svih planova i dogovora. Faza izgradnje je naizgled samo laka, ako ste sve uradili kako treba – utvrdili potrebe i želje, prošli kroz proces projektovanja i fazu odabira veoma brižljivo.

Faza 5: Potencijalne izmene

Normalno je očekivati barem neke promene. Treba se ipak postruditi da svi unapred razumeju da svaka izmena iziskuje dodatno vreme i troškove, da se potpiše dokument o odobrenju i da se dobije željena porudžbina od bilo kog dobavljača koji je uključen.

Poslednja faza obuhvata takođe i zatvaranje radova, obilazak nekretnine recimo barem nedelju dana pre useljenja, pregled svih radova, gotovih elemenata i pokrića garancije, kompletiranje liste želja i onaj najuzbudljiviji i željeni trenutak – samo useljenje.

Planirajte svoj život lagano, bez stresa i unapred. Moguće je kreirati dom po vašoj želji uz malo truda i rada. I birajte dobavljače i saradnike brižljivo i strpljivo. Tokom celog procesa, oni postaju nezaobilazni deo vašeg života. Govorim iz iskustva i lepe saradnje sa arhitektama sa kojima trenutno sarađujem. A o tome drugom prilikom.

2 KOMENTARI

  1. Odličan tekst. Baš tako, ništa nije bolje nego kad se sve uradi po meri. Kad sam se uselila u novi stan, rešila sam da konačno uradim sve po svojoj meri, pa sam upomoć pozvala studio ambient, i konačno mogu da kažem da živim u domu koji je kao iz mojih snova. Sve je baš onako kako sam oduvek želela.

  2. Dobri saveti, pseobno o angažovanju stručnjaka, koji su završili škole i znaju kako se radi. Mislim na unutrašnje dizajnere i arhitekte enterijera. Ali moje iskustvo kaže da retko ko angažuje eksperte, svako misli da najbolje zna i smatra da su to bačene pare. Palanačko razmišljanje još uvek

OSTAVI KOMENTAR

Uneti komentar
Uneti ime ovde

Dopašće ti se i ovo:

Zaprati @moodiranje.rs na Instaću :)

RANDOM STUFF:

spot_img