fbpx
Naslovna » Reflektor » Istine gore od teorija zavere: 7 Netflix dokumentaraca na temu medicinskih prevara i zločina

Istine gore od teorija zavere: 7 Netflix dokumentaraca na temu medicinskih prevara i zločina

Kada strani mediji izveštavaju o nekoj poznatoj ličnosti koja ima probleme sa zavisnošću, često se može primetiti rečenica “sve je počelo s lekovima protiv bolova”. Kako lek poput brufena ili diklofenaka može dovesti čoveka do životne provalije, pitaćemo se, međutim, istina je takoreći gora od popularnih teorija zavere o “farmaceutskoj mafiji”.

Dopunjeno: 07. 12. 2023.

Pred vama je sedam Netflixovih ostvarenja upravo na temu kako su farmaceutske kompanije, medicinski giganti i pojedinci iz tog sektora prekršili ne samo načela etike i humanosti, već i državne zakone, što je završilo podužim nizom uništenih života.

#1 Pain Killer

Fenomenalni Metju Broderik tumači lik Ričarda Saklera, prvog čoveka Purdue Pharma, kompanije koja je razvila opiodni analgetik OxyContin. Lekovi ovog tipa daju se onkološkim i pacijentima koji trpe velike bolove, međutim, Sakler je u tome video priliku za ekstra profit. Zašto se samo ograničavati na ljude koji trpe ogromne bolove, pored svih onih koji se muče s migrenama, sportskim povredama, bolovima u leđima?

Nije im trebalo dugo da razviju monstruozni mehanizam: napadne reklame koje poručuju da “Oxy” lišava bilo kakvog bola, da je stopa zavisnosti drastično manja u poređenju s ostalim lekovima za ublažavanje bolova, uz podmićivanje lekara da ovaj lek prepisuju “off-label”, odnosno i kad treba i kada ne treba. Sve ovo je “začinjeno” atraktivnim komercijalistkinjama koje bi pronalazile i šarmirale lekare navodeći ih da lek prepisuju u svakoj mogućoj prilici.

Rezultat je epidemija “Oxy” zavisnika: procenjuje se da je za dve decenije umrlo oko pola miliona ljudi; a oni koji bi uspeli da se skinu s ozloglašenog leka, prešli bi na heroin.

Kako je razotkriven ovaj slučaj i šta se desilo sa Saklerom i njegovom kompanijom osnovanom daleke 1892. pogledajte u šest epizoda “Painkillera”.

#2 Pain Hustlers

Emili Blant, Kris Evans i Endi Garsia tumače glavne uloge u ostvarenju inspirisanom stvarnim događajima. Farmaceutska kompanija Insys je prilično mlada (osnovani su 1990.) ušla u trku na tržištu opiodnih analgetika, ali ne samo da ništa nisu naučili iz slučaja Purdue Pharma, nego su prepisali i usavršili strategiju prodora na tržište i strateškog stvaranja ovisnika.

Da li je kazna koju su dobili srazmerna broju života koje su uništili?

#3 Bad Surgeon

U jednom trenutku doktor Paolo Macchiarini je smatran za pionira regenerativne medicine. Davao je pompezne intervjue kako će njegov izum, plastični dušnik u kombinaciji s matičnim ćelijama promeniti ne samo tok medicine, nego i celog čovečanstva.

Uspevao je da održava tu lažnu i monstruoznu predstavu čak i kad su njegovi pacijenti kojima je presadio plastični dušnik počeli da umiru u najgorim mukama. A onda je žena kojoj je obećao grandiozno venčanje u italijanskom dvorcu otkrila da verenički prsten koji joj je dao ne košta stotine hiljada, već ni 1000 dolara…

#4 The Bleeding Edge

Nepočinstva farmako industrije izgledaju čak benigno u poređenju s onim koje čini industrija medicinskih imlantata, robota i uređaja, “teška” čak 400 milijardi dolara! U ovom nagrađivanom dokumentarcu videćete, između ostalog, slučaj doktora Stivena Tauera koji je nakon operacije kuka (tokom koje su mu ugradili metalni) dobio tremor sličan Parkinsonovoj bolesti i psihičke smetnje zbog kojih se ljudima oko njega činilo da je poludeo.

Rešivši da sam odgonetne šta mu se dešava, dao je krv i urin na analizu, gde je otkrivena prisutnost kobalta (metala koji se koristi u punjivim baterijama) 100 puta veća od normalne! Povezao je to s operacijom koju je imao, otišao je kod kolege hirurga koji kada ga je otvorio, ugledao je mulj koja curi iz metalnog kuka i razliva se po celom telu!

#5 The Pharmacist

Priča prati farmaceuta iz Nju Orleansa, Dena Šnajdera, čiji je sin nastradao pod misterioznim okolnostima 1999. Svoj život je posvetio istraživanju kako se to desilo, što ga je dovelo na trag već pomenutog OxyContina. Jedan ugledan britanski medij je ovo ostvarenje okarakterisao kao delo koje će zauvek promeniti istoriju dokumentaraca.

Zapravo, i jeste: ovim ostvarenjem su mnoge skupo prikrivane afere isplivale na videlo.

#7 The Nurse

Pomoćno medicinsko osoblje se nekako ne uklapa u sliku o zlim naučnicima i lekarima, zar ne? Osim ako nije u pitanju psihopata i masovni ubica koji truje i ubija pacijente ne zbog profita, već iz zadovoljstva.

Ni najmanje nam nije namera da vam ovim tekstom poljuljamo veru u nauku i medicinu; naprotiv, naša civilizacija se temelji na tome. Međutim i nažalost, “od kako je svijeta i vijeka”, pohlepa, gramzivost i želja za prevlašću upravo ovo čine od ljudi svih pozicija i nivoa obrazovanja, beskrupulozne monstrume. Što pre svako od nas odabere “ne” kada je u prilici da zarad novca uradi nešto što je na štetu drugih ljudskih bića, anulira potencijal da završi kao akteri ovih ostvarenja.

Ostaje samo pitanje: koliko je ovakvih, ako ne i gorih slučajeva, za koje (još) ne znamo?

Zabranjeno je preuzimanje dela ili celog sadržaja bez navođenja i linkovanja izvora u skladu s Moodiranje Uslovima korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Podeli tekst:
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  1. Mislite da ovo nema kod nas?

  2. Vratio sam se na ovaj tekst da kazem da gledam trecu epizodu Pain Killer i već mi nije dobro!!!

  3. Raspitajte se malo šta pomenuti brufen čini organizmu, pa pišite o tome!!!

Moodiranje newsletter

nema spamovanja i gluposti. samo kul stvari. jednom sedmično.

Dopašće vam se još:

(Ne)Zaboravljene boemske legende

Jedan od razloga zašto se odlazak u kafanu pretvorio u kliše je taj, što su mnoge, izvorno boemske pesme prilično [...]

7 razloga zbog kojih deluješ kao sirotinja, iako to nisi

Zamislimo situaciju da si bankar koji radi na odeljenju kredita. Dolazi ti čovek koji želi da podigne kredit za svoj [...]

Ono kad si parazit s 30 i nešto: “Keva, daj za kafu!

Iza ovog bezazlenog naslova krije se mnogo dublji problem nego što deluje. Istina, nismo imali najsjajnije uslove za odrastanje, i [...]

Uputstva iz 1893. za siguran seks: “Nipošto ne valja dva puta ujedared vršiti!”

Ako ste mislili da je siguran seks tema poslednjih decenija, u zabludi ste. Još i naši stari imali su svest [...]
MOODIRANJE

© 2011-2023. Moodiranje. Sva prava zadržana. Izrada sajta: ХАЈДУЦИ