fbpx
Naslovna » Magazin » Ljubav » Jednačina za vernost

Jednačina za vernost

Bez obzira na to koliko ste emancipovane, pametne, lepe ili namazane, kad tad ćete se suočiti sa večitim pitanjem – zašto me je prevario?

Dopunjeno: 27. 11. 2023.

Drugarice će vam reći – zato što je skot/muška kurva/sisa lažljiva a vi ćete u svojoj glavi ponavljati da ste upravo sami razlog jer ste ružne/debele/dosadne/štagodnegativnovampadnenapamet. Međutim, u većini slučajeva je razlog nešto složeniji, i vi ste same krive koliko i on. Pre nego što neka radikalna feministkinja dobije nervni slom, dopustite mi da vam ovo obrazložim.

Jednačina srećne veze

Da se razumemo, u vezi smo jednaki, ovde nema nežnijeg i jačeg pola, niti kakvih “pogodnosti” na račun dugih nogu i dubokog dekoltea. Sve funkcionište po jednačini milo za drago.

Zašto ste vi sa njim? Zato što je lep, pametan, duhovit, situiran, iskusan, to je samo vaš razlog i niko nema pravo da ga osuđuje. Isto tako, i on ima svojih razloga zašto je sa vama – kao što on zadovoljava neku vašu potrebu, isto tako i vi zadovoljavate neku njegovu. Prioriteti su nam različiti – a o njima, kao i o ukusima, ne treba raspravljati.

Sve dok ste srećne, a ne činite vašeg izabranika nesrećnim, kritici nema mesta.

Dakle, ključ je u zadovoljenju potreba, a kad apetiti postanu preveliki ili mehanizam njihovog zadovoljavanja oslabi, veza puca.

Muški i ženski ego

Vi najbolje znate koje su vaše potrebe, međutim, da li ste se ikada zapitale šta je to što vašem muškarcu zaista treba? Nema ovde mesta feminističkoj kritici, jer ni vi same, emancipovane žene dvadesetprvog veka, ne biste bile sa nekim ko vam nije dovoljno dobar, ko vas ne zadovoljava, bilo u intelektualnom, seksualnom ili nekom drugom smislu. Dakle, ako vi imate neki nivo tolerancije, zašto ga ni gospodin mužjak ne bi imao?

Duboko sam ubeđena da je ključ svake uspešne veze sit ego. Kako to? Pa lepo, da li biste vi bile sa nekim pored koga se osećate ružno, debelo, glupo ili nezanimljivo? Da li biste ostajale u vezi u kojoj se svaki dan osećate sve bednije i nesigurnije, u kojoj se polako gubite? Naravno da ne. Isto tako funkcionišu i muškarci. Tri su osnovna obroka ega vašeg dragog – uspeh, seks i sigurnost.

Aleksandra Peni, autorka bestselera “Kako da vam muškarac bude veran” obrazlaže ovo na sledeći način – u vašem dragom se nalaze tri strane ličnosti – ona dečja – koja zahteva sigurnost, tinejdžerska – koja zahteva potvrdu seksualnih sposobnosti i ona odrasla – koja zahteva potvrdu uspeha, globalno govoreći, u životu. Ako želite da vaš dragi zadovoljno prede kao mala maca i bude vam veran kao pas, sve ove tri strane ličnosti moraju biti zadovoljene. Izgleda da ipak ima istine u onome da muškarci nikada ne odrastu.

Siguran kao zagrljaj

Ova dečja strana je zajednička za oba pola, s jednom bitnom razlikom – kulturološki je prihvaćeno da vama treba podrška, dok je obrnuta situacija praćena, pa najblaže rečeno, osudom “pravih muškaraca”. Međutim, svima nam je zajednička potreba za sigurnošću, šta više, to je razlog našeg “uprarivanja”.

Nije svaki dan badnji dan, ponekad su dani dugi, sivi i naporni, i sve što nam je onda potrebno je topao zagrljaj, malo razumevanja i puno ljubavi. Momci su možda jači u onom fizičkom smislu, ali kada je psihički teret u pitanju, slabići su kao i slabiji pol. Možda ih neće rasplakati to što je neka debela krava maznula na rasprodaji poslednji par crnih salonki ispred njihovih očiju, ali neće ostati ravnodušni ako je kolega dobio povišicu a oni ostali praznih džepova.

Svi mi imamo svoje slabe tačke, a zajednički život upravo treba da bude mesto gde će se rane zalečiti a ego ponovo stati na svoje staklene noge.

Prosto kao seks

Ako malo dublje zađemo u domen seksa, setićemo se da pored toga što nam obezbeđuje najlepši osećaj na svetu – orgazam, on ima i neku drugu svrhu – reproduktivnu. Darvinistički rečeno, ako imamo u vidu da samo oni najsposobniji opstaju, mužjak koji neće biti dobar u ovom činu, imaće male šanse da nastavi porodičnu lozu. U dvadesetprvom veku primarna funkcija seksa i dalje jeste reprodukcija, ali nije jedina, međutim, u glavi vašeg dragog, u nekom tamnom kutku svesti, ovo svetli kao alarmna lampica – ako nisi dobar u krevetu, nisi ni za šta.

Ako nemate redovan seks, iz bilo kog razloga, prebećiće u drugi krevet. Ne osuđujte ga, i vi biste učinile isto. Zamislite situaciju da vas, pošto ste ga maznim glasom pozvale u svoj strasan zagrljaj, odevene u najlepše svileno rublje, on odbije rečima da ga boli glava. I onda se to ponovi par puta za redom. Nije lep osećaj, zar ne?

Seks ne bi trebalo da bude problem, već rešenje. Cilj seksa, osim ako ne pravite bebe, je da uživate i da se povežete, osetite blikost koju je moguće osetiti samo kad vas hormoni udare u glavu u postorgazmičkom momentu kada se osećate kao boginje. Ako sa seksom nešto škripi, ili se proredio, znak je da nešto ne valja, a taj problem morate rešiti, bilo razgovorom bilo raskidom, jer svako od nas, bez obzira na pol ili seksualno opredeljenje, zaslužuje dobar i redovan seksualni život.

Ili sa štitom ili na njemu

Za svakog zrelog muškarca je karakteristična potreba da se ostvari profesionalno. Isto važi i za vas, s tim da će se pre žena opredeliti (opravdano ili ne) za ulogu majke ili domaćice nego muškarac. Bez ulaženja u patrijarhalno nasleđe, činjenica je da svi mi želimo da budemo najbolji u onome što radimo.

Poslovni svet je džungla, većina nas je ovo na sopstvenoj koži osetila, a ulozi su još veći ako je kulturološki pretpostavljeno da ste jači pol i da svoje slabosti ne smete da pokažete. Ne kažem da je muškarcima teže, već samo da im je, u najmanju ruku, pojednako teško kao i vama, ali njegovi uspesi su isti kao i vaši.

Ako se vaš muškarac oseća inferiorno pored vas, ako smatra da ne cenite ono što on radi, potražiće potvrdu svojih (poslovnih) sposobnosti kod neke druge, koja će razumeti njegov trud i uspeh koji ga (ne)prati.

Da li biste vi ostali pored nekog ko ne vidi koliko izgarate na poslu, pored nekog ko smatra da je vaš krvavi trud mačji kašalj? Ne biste, pa zašto bi onda od njega očekujete drugačije?

Isti, a različiti

Ne nasedajte na prelepe bajke o dovoljnosti vaše lepote ili pameti, šta god da vam je bitnije, jer smo ravnopravniji kada smo jedan-na-jedan nego što mislite. Nikako ne nasedajte na bapske priče o emancipaciji koja vam je donela beskonačno lakiranje noktiju kao jedinu obavezu u vezi, već budite zaista ravnopravne. Ovo nije manipulacija, već prosta razmena prijatnih osećanja, svakako ne biste rekle da se on igra sa vama kada vam kaže da ste najlepše i najpametnije, pa u čemu je onda razlika ako vi njemu malo za promenu hranite ego?

Ovo nije šovinistički priručnik, već karmičko načelo – ne čini drugome ono što ne želiš da on čini tebi, i obrnuto. Jer kad jedan samo daje, a drugi samo uzima, prevara kao početak, a raskid kao kraj, je nešto što je neizbežno.

Zabranjeno je preuzimanje dela ili celog sadržaja bez navođenja i linkovanja izvora u skladu s Moodiranje Uslovima korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Podeli tekst:
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  1. Pitanje za autorku, i sve koji o ovome imaju decidiran stav: da li je ovo primenjivo na sve ljude (mislim na većinu, normalnu, koji nemaju ps. probleme ili neku katastrofa priču iza sebe)? Da li ovo podrazumeva da je neko, ko je po svojoj prirodi stabilan i zreo, će početi da vara ako nema ovih faktora, i s druge strane, da li će neko, ko je do sada bio nestalan, postati veran?

Moodiranje newsletter

nema spamovanja i gluposti. samo kul stvari. jednom sedmično.

Dopašće vam se još:

7 razloga zbog kojih deluješ kao sirotinja, iako to nisi

Zamislimo situaciju da si bankar koji radi na odeljenju kredita. Dolazi ti čovek koji želi da podigne kredit za svoj [...]

“Intelektualac” – zapravo samo diplomirani primitivac

Slobodan Jovanović (1869-1958.) je bio naš cenjeni pravnik, istoričar, književnik i političar tadašnje Kraljevine Jugoslavije, čiji je značaj nemerljiv i [...]

Najluđi srpski idiomi: Šta li nam je samo peršun skrivio?

Pogledajte najpoznatije srpske idiome i upoznajte njihovo značenje.

Ugasite internete: Majke koje pokušavaju da preko dece budu popularne haraju njime!

Ovih dana sve češće i češće, uglavnom u sebi, ali ponekad i na glas izgovorim rečenicu: Ugasite internete, vreme je. [...]
MOODIRANJE

© 2011-2023. Moodiranje. Sva prava zadržana. Izrada sajta: ХАЈДУЦИ