fbpx
Friday, December 2, 2022

NAJČITANIJE

Karijera i biznisKako se uklopiti u nov kolektiv

Kako se uklopiti u nov kolektiv

Dakle, nov (a) si u ekipi. Zaboravi na trčkaranje za šefom, često zapitkivanje i donošenje kafe. Osmotri ljude oko sebe i pokušaj da ih proceniš, to jest generalizuješ (ako ne znaš, u radnom okruženju gotovo da ne postoji individualno ponašanje – svi se ponašaju tipski). Možda  deluje da ti neki od njih ne mogu pomoći, međutim, dok se ne izboriš za svoju poziciju, ovi tipovi itekako mogu uticati da se oklizneš.

Okosnica svake firme je ŽenaKojaZnaSve. Obično radi kao sekretarica ili na nekoj poziciji tako da je bliska glavnokomandujućem. Ovo je najbitnija osoba! Nemoj da joj iritiraš percepciju fabuloznim modnim kombinacijama ili ne daj Bože prepotentnim javljanjem, u tom slučaju će bukvalno preko noći osvanuti oglas za posao za radno mesto na kom se nalaziš. U početku može da deluje čelično hladno, ali to je samo period dok te ne proceni. Dakle, srdačno, pomalo stidljivo javljanje. Žene koje znaju sve, vole fine ljude, stoga neće propustiti da te pohvale onom kome treba (samo bez usiljenosti, pošto ih to nervira). Takođe, zapitkuj ih  o poslu, obavezama, korporativnoj politici. Niko neće odbiti mogućnost da pokaže svoju upućenost i deluje pomalo autoritativno. Ubrzo ćeš saznati pikanterije o ostalim zaposlenima i zakulisne radnjice na osnovu kojih ćeš znati u kom pravcu da delaš. Naravno, kad se združite, ne zaboravi fatalni kompliment: ”Jao, pa Vi znate sve! Zapravo, Vi držite ceo posao, bez Vas bi se firma raspala!” To će te automatski prešaltati u njenog ljubimca, a dalje već znaš…

Admin je jedina osoba koja je u nekom kolektivu traženija od direktora. Iako, nažalost imamo gomilu mutantskih firmi, čak i u onim najgorim, admini su zaposleni čija se stolica najmanje trese. Njih obično tretiraju kao kancelarijske miševe koji dnevnog svetla videli nisu, a tu je tvoja prednost. Pošto su uglavnom povučeni, priđi mu i predstavi kao novajlija u kolektivu. Zapamti njegovo ime obavezno, traži mu mejl, a na kraju prvog razgovora reci da ti je veoma drago i oslovi ga imenom. Kao što svi znamo, 80% zaposlenih ljudi je tupavo za računare, od toga da im je Excel špansko selo, pa do toga da ne znaju kako da odglave Space taster. Tvoj novi drugar neće te kulirati dva sata pod izgovorom da ima neodložna posla kad imaš neki problem, a takođe neće nikome pisnuti da si apsolutni duduk za neke stvari. E da, on je osoba kojoj treba da doneseš kafu ili krofnu, i ne posmatraj to kao potkupljivanje i ulizivanje, već kao gest zahvalnosti. Ubrzo ćeš otkriti da je admin verovatno najbolja osoba u firmi.

Gazdina žena. Ovo zvuči malo retrogradno, ali tako je. Ako se iz nekog razloga ne dopadneš gazdinoj, odnosno direktorovoj, to jest, šefovoj ženi ili kako već, ne piše ti se lepo. Isti je recept kao i za ŽenuKojaZnaSve. Dozirana srdačnost, nenametljivost u ponašanju i oblačenju  i prvi korak je uspešno prošao. Žene glavnokomandujućih, vole da u firmi njihovih mužjaka rade posebne i šarmantne osobe. Nađi neku temicu sa njom, odnosno, nacunjaj koji su joj afiniteti, makar to bile revije Marijane Mateus. Čuvaj se klopke koja se nametne sama kada je u pitanju Gazdina žena – ne ogovaraj i ne cinkari nikog, a pogotovo njenog mužića. Drukare su dobre kratkoročno, međutim, niko ih ne voli da ih dugo ima pored sebe, samo vrhunski tasteri opstaju. Ako već dođe do neprijatne teme, priznaj problem ili izrazi neslaganje tj, animozitet. Međutim, ogradi se lukavo, osvrni se na pozitivne stvari (ako ogovarate osobu) i izrazi verovanje da će uz malo truda sve u firmi biti mnogo bolje (zapravo, preko svojih žena, vrhovne vođe opipavaju puls zaposlenih). Ne zaboravi, kakva god bila, ona u stvari radi za svoga muža.

Štreber ili momak koji zna sve. E, njega moraš da impresioniraš. Naravno, što se tiče znanja i kompetentnosti, nisi mu ni do kolena, ali, kao i za Gazdinu ženu, nađi mu slabu tačku, tj, tematiku koja ga zanima. Npr, ako mu je pasija dikatorski režim Kim Junga Drugog, ako vidi da još nekoga to zanima smatraće ga izuzetno pametnom osobom. Sa njim nema nadmetanja, njegova mora biti poslednja, što na sastancima, što u korespodenciji, a bogami i u običnim razgovorima. Izbegavaj preterano druženje i ćaskanje na poslu, jer ćeš na sebe navući gnev kolektiva pa ćete posmatrati kao Potrčka Idiota. Dovoljna je ljubaznost, i da ga relativno često zapitkuješ o poslu, a šliht sačuvaj za druženje na društvenim mrežama i neformalna okupljanja zaposlenih. Ono, kao, naliješ ga tekilom na karaokama i nateraš da pevate “Što ja volim taj seks”.

I kako, na kraju bez nje? Tetkica (žena koja čisti, kuva kafe i još mnogo toga). Tetkica je uglavnom dobrodušno stvorenje, osim ako ne ostavljaš dlake po toaletu i uneređenu dasku WC šolje. Za dobijanje njene naklonosti (što je krupna stvar), dovoljno je da ne praviš svinjac od kuhinje i toaleta i da povremeno počistiš oko svoga stola, pošto tetkice ne vole da petljaju oko kablova. Ako joj uz to, ostavljaš dnevne novine, i ustupiš po koji poklončić od nekog klijenta (makar to bio rokovnik koji nikada neće koristiti), imaćeš velikog drugara i saveznika. Beskonačan je spisak kako ti sve Tetkica može pomoći, od kafice u bilo kom trenutku, pokrivanja kašnjenja i donošenja prave domaće pite. Iako je nažalost nipodištavaju, Tetkica nije drukara, bar ne zlonamerna (pošto ne pretenduje ni ja jednu od pozicija u firmi), a njena reč je itekako uvažena.

Direktori ih uglavnom češće slušaju nego rođene žene.

Kao što smo naglasili na početku, ovaj tekst ima šaljiv karakter, međutim, glavno što treba da zapamtiš i usvojiš je: budi uljudan i kulturan prema svima, ne talasaj i ne ulazi u klanove. Onda će sve ići svojim tokom.

OSTAVI KOMENTAR

Uneti komentar
Uneti ime ovde

Dopašće ti se i ovo:

Zaprati @moodiranje.rs na Instaću :)

RANDOM STUFF:

spot_img