fbpx
Naslovna » Reflektor » Keziah Jones zapalio BITEF Art Cafe u okviru Musicology Barcaffe Sessions

Keziah Jones zapalio BITEF Art Cafe u okviru Musicology Barcaffe Sessions

Snaga dobrih vibracija u Beogradu – Keziah Jones ponovo nastupa u BITEF ARt Cafeu

Dopunjeno: 06. 09. 2023.

Na poziv organizatora u sredu sam pravo sa troseda odjurila ko bez duše na nastup čuvenog Keziah Jones-a. Zašto? Pa, znate one trenutke kada planirate da se ušuškate, možda popijete fervex i zabodete? A baš tada vam dođe takav poziv, koji se ne odbija…

Priznaću, potajno sam želela da odem, ali sa mojim životnim tempom, nikada ne znam gde sam i teško planiram. Ali zato ovako spontane akcije obožavam.
A upravo je takav bio ovaj nastup. Spontan, ali organizovan do detalja i najmanjih sitnica.

Bitef je u sredu bio krcat, a atmosfera je bila naelektrisana u najpozitivnijem mogućem smislu.

Izašao je kao prava zvezda, u žutom kaputu, sa kapom, zauzevši svoje mesto na bini, upadljivo i isijavajući pozitivu i samouverenost. Muzika je krenula, a saradnja sa publikom je u svakom trenutku bila prisutna.


Koncert Keziah Jones u BITEF-u

Menjao je gitare praktično posle svake pesme, tek u ponekoj ostavljajući je kako bi proplesao između fenomenalnih kolega instrumentalista. Tačno se znalo u kom momentu je vreme za koji instrument, a u kom za cigaru, u kom za piće. Videlo se jasno da je u pitanju dobro podmazana mašina spremna za svetske i vrhunske nastupe.

Harizmatični pevač i gitarista poreklom iz Nigerije, Keziah Jones, nastupio je u sredu, 28.11, sa svojim bendom u sklopu koncertnog serijala Musicology Barcaffe Sessions u prepunom klubu Bitef Art Cafe. Keziah je još jednom dokazao da su njegovi koncerti jedinstveno iskustvo i oduvao publiku energičnom svirkom i spontanim performansom.

Među prvim pesmama na koncertu našla se Kpafuca, a publika je od samog starta prihvatila Kezajin poziv na ples i ostatak koncerta provela pevajući i plešući u transu uz ovog nigerijskog blufank princa.

Vrhunac koncerta je svakako bilo i izvođenje najvećeg hita sa Kezajinog opusa, „Rythm is love“, kada se klubom Bitefartcafe zaorio hor sastavljen od glasova preko 450 posetilaca ovog koncerta.

Kada je Keziah napokon napustio binu, sa namerom da završi koncert, publika ga je ipak upornim aplauzom i skandiranjem vratila na bis. Rhythm and love. Zaista pravi praznik ritma i ljubavi.

Osim pukih ljubitelja Kezajine muzike, u publici su se našli i poznati srpski muzičari različitih žanrova, ujedinjeni uživanjem u virtuoznoj svirci i harizmatičnoj pojavi pevača i benda.

Ovo je bio prvi od dva koncerta, a Keziah će po drugi put nastupiti u petak, 30. novembra na istom mestu. Karata za ovaj koncert je ostalo jako malo, pa bi trebalo požuriti do najbližeg prodajnog mesta eventima ili ddtickets ili prosto ulaznice kupiti preko njihovih sajtova.

Ko je Keziah Jones?

Olufemi Saniaolu a.k.a. Keziah Jones jerođen 10. januara 1968. godine. Jones je proveo svoje rano detinjstvo u velikoj porodici u delu Nigerije u gradu Lagos. Od mladih godina bio je spreman da prati očeve stope u porodičnom poslu i očekivalo se da ima akademsku karijeru. Zato ga je njegov otac upisao u javnu školu u Londonu i napustio je Nigeriju u osam godina da bi se školovao u Engleskoj.

“Morao sam da pronađem izlaz iz svega toga, a muzika je bila upravo to!”

Sa 13 godina otkrio je stari klavir i učio je sam kako da svira i piše pesme. Tri godine kasnije prešao je na gitaru, sve više zanemarivši svoje studije. Posle guljenja i teških sastavljanja kraja s krajem sa ispitima, on protiv očevih želja i porodične tradicije odlazi još dalje od očekivanja okoline napuštanjem škole i nastupima na ulicama, klubovima i u Londonskom podzemlju.

Jones se odlučio da vodi boemski način života umesto onog koji je bio predviđen za njega.

“Izgubi pojam o vremenu, voli svoj um, oslobodi dušu!” su reči iz njegove pesme Free Your Soul.

Kretanje iz Londona u Pariz i ponovo često noseći uz sebe samo svoju gitaru, mladi Jones je dobio reputaciju talentovanog muzičara i harizmatičnog izvođača sa jedinstvenim “hard funk”stilom.

Tokom 1990. godine, dok je jurio uspeh na Londonskom Portobello Roadu, Keziah Jones-a je otkrio kompozitor i bivši klavijaturista za Sailor i Culture Club, Phil Pickett, koji ga je brzo razvijo u potpunog umetnika. Pickett je angažovao Jonesa za Hit & Run Music Publishing, čiji je izvršni direktor Dave Massei. Massei je nastavio da bude uključen u karijeru Kezije u narednih 8 godina.

Nakon kratkog, ali skoro katastrofalnog flertovanja sa Capitol Records-om u SAD-u, 1992. godine, Pickett je potpisao Keziju na labelu Emmanuel de Buretel-a za Delabel label za svoj debi album Blufunk Is A Fact. Snimanje u Londonu sa producentom Kevinom Armstrongom, uključenim u svetski uspeh projekta bio je prvi singl Keziah “Rhythm Is Love”.  Jones pripisuje svoje iskustvo u pariskom metrou kao visoko instrumentalnog za njegovu dosadašnju karijeru u svojoj zvaničnoj biografiji.

Do 2008. godine Jones je snimio pet albuma i jedan uživo DVD. Nakon što je 2009. i 2012. godine obavljao mnoge emisije i festivale širom sveta, Keziah Jones se vratio u Lagos, pripremajući se za snimanje svog novog studijskog albuma za izdanje koje će biti plasirano širom sveta na temu Because Music in 2013.

Ukoliko ste propustili ovaj nastup, savetujemo vam da nikako ne propustite koncert 30. novembra.


“Izgubi pojam o vremenu, voli svoj um, oslobodi
dušu!”

Keziah Jones
Muzičar

Zabranjeno je preuzimanje dela ili celog sadržaja bez navođenja i linkovanja izvora u skladu s Moodiranje Uslovima korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Podeli tekst:
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  Moodiranje newsletter

  nema spamovanja i gluposti. samo kul stvari. jednom sedmično.

  Dopašće vam se još:

  “Intelektualac” – zapravo samo diplomirani primitivac

  Slobodan Jovanović (1869-1958.) je bio naš cenjeni pravnik, istoričar, književnik i političar tadašnje Kraljevine Jugoslavije, čiji je značaj nemerljiv i [...]

  Devedesete? Pali, bre!

  S obzirom da sam novinarstvom, i to onim muzičkim, u Srbiji & Beogradu, počeo da se bavim upravo početkom devedesetih, [...]

  Ugasite internete: Majke koje pokušavaju da preko dece budu popularne haraju njime!

  Ovih dana sve češće i češće, uglavnom u sebi, ali ponekad i na glas izgovorim rečenicu: Ugasite internete, vreme je. [...]

  Bonžur bičizzz: A ko će nas “normalne” da zaštiti?

  Da nas posmatra neko sa strane, tačno bi pomislio da je Srbija raj za "ugrožene vrste" i "manjine". Ajde čik [...]
  MOODIRANJE

  © 2011-2023. Moodiranje. Sva prava zadržana. Izrada sajta: ХАЈДУЦИ