fbpx
Naslovna » Magazin » Ljubav » Ljubav ne poznaje granice – drugi deo

Ljubav ne poznaje granice – drugi deo

Šta prvo pomislite kada vam na pamet padne ljubav bez granica? Da li je to njena veličina, njena lepota, ili pak to kako se oko nas granice svuda i uvek postavljaju, nekakva pravila i to na koji način treba, mora i sme da se voli?

Dopunjeno: 27. 11. 2023.

Pozabavili smo se temama ljubavi preko fizičkih granica, a danas idemo na teme ljubavi kroz predrasude, ljubavi kroz godine i u godinama, kao i ljubavi preko online dating platformi.

Jedna konceptualna izložba u Zagrebu pozabavila se ovim fenomenom.

„Ljubav prožima naše živote. To je neophodan deo našeg svakodnevnog razmišljanja i osjećaja. U svakoj kulturi ljubav poprima različite oblike, ali ona je uvek, na ovaj ili onaj način, sastavni deo života. Ljubav je najveća pokretačka snaga u ljudskim životima. Ljubav motiviše, inspiriše, uzdiže i dovodi do ekstaze, ali je takođe sposobna da dovede do rata, nevolja, depresije ili očaja. Bilo da je romantična, porodična ili religiozna ljubav, ona određuje raspoloženje, od gorljivog saosećanja i strasti do mračne smrtnosti. Ljubav je pre svega deterministička – to je pojava kojoj niko ne može izbeći.

Budući da nas tokom života neguju i odgajaju kulturološki i tradicionalno prihvatljivi modaliteti ljubavi, skloni smo traženju ljubavi i ljubavnih pojava koje smatramo prikladnim. Imajući to u vidu, pitanje je da li je ljubav zaista naš izbor ili je to samo odraz uticaja kulture, popularnih medija, politike, porodičnog obrazovanja i religija? Popularni romantični filmovi, pop kultura i uticaji iz digitalnog miljea prodiru u naše živote, pretvarajući naše ideale odnosa i odnosa u kopije sebe, stvarajući višak u epruveti hrane našeg uma. Prerezani smo do grla, dovoljno debeli da nam ljubavna odela počnu šarati po šavovima. Ali ljubav ne postoji u samo jednoj veličini koja odgovara svima: milioni ljudi istražuju ljubav izvan normi i ljubavnih oblika koji su po standardima društva osuđeni, zabranjeni ili smatrani nemogućim.“

(pročitajte zanimljiv koncept postavke o ljubavi u moderno doba https://www.kontejner.org/projekti/ekstravagantna-tijela/ekstravagantna-ljubav/koncept-17/)

Ljubav kroz predrasude

Visina? Evo primera. Zvezda serije Igra prestola Thor Björnsson oženio se svojom devojkom Kelsey Henson u rodnom Islandu. Par je u vezi od prošle godine, a zanimljivo je da je Thor čak 130 kilograma teži od svoje novopečene supruge. Naime, Kelsey ima 52 kilograma, dok Thor ima 180. Ogromna je i razlika u visini: Thor je visok 206 centimetara, a njegova draga 158. Ljubav zaista ne poznaje granice jer su njih dvoje zaljubljeni preko ušiju.

Rasa? Evo primera. Da ljubav ne poznaje granice, pa ni one rasne, pokazali su i Strahinja i Meyri, koji su se nedavno venčali u Banjaluci. Ovaj neobičan par, mlada iz Dominikanske Republike i mladoženja iz BiH nailaze samo na podršku i lepe reči, no ipak svoj život nastavljaju preko okeana.

Rekla je “da” na obalama Karipskog mora. Potpisala u Banjaluci. Meyri Maura Exo de los Santos iz Dominikanske Republike, postala je gospođa Buzadžija. Ipak, život je lakši negde tamo, van. Tako će i biti.

Ipak, predrasude su napravile barijeru kada je u pitanju jedan deo stanovništva.

Nakon ratova, inflacija, sankcija i drugih poteškoća koje su devesetih godina zahvatile region, tek je 21. vek otvorio put borbi za LGBT prava.

Iz konferencijskih sala, aktivizam je polako prelazio na ulice.

Sada svaka od prestonica država u regionu ima Prajd, organizuju se festivali i radionice. Ali nije oduvek bilo tako i još je dug put prema ostvarenju svih prava i sloboda LGBT zajednice.

Šta sve ne možete kao pripadnik LGBT zajednice na Balkanu

Iako se u većini država od sredine devedesetih godina istopolni odnosi ne smatraju krivičnim delom, Zapadni Balkan je još uvek daleko od istopolnih brakova. Ova procedura nije baš jednostavna kao popravka telefona ili servis kola, recimo opel servis.

Istopolni brakovi nisu dozvoljeni ni u jednoj od država u regionu. Situacija je jedino bolja u Hrvatskoj, gde je 2014. godine donet Zakon o životnom partnerstvu i istopolnim parovima omogućeno sklapanje životnog partnerstva, po kom imaju ista zakonska prava kao i heteroseksualne osobe u braku. Međutim, mogućnost usvajanja dece je uskraćena istopolnim parovima u Hrvatskoj.

Od donošenja zakona, pa sve do kraja 2018. godine, sklopljena su 262 životna partnerstva, pokazuju podaci Zagreb Prajda.

Pored Hrvatske, legalizaciji istopolnih brakova najbliže je prišla Crna Gora, jer je vlada u decembru 2018. godine usvojila predlog zakona o legalizaciji istopolnih brakova.

Međutim, homoseksualni parovi i dalje neće moći da sklapaju brakove u Crnoj Gori, kako Zakon o životnom partnerstvu lica istog pola nije dobio većinu u parlamentu. Kako je prenela agencija Beta, protiv zakona su tada glasali poslanici manjinskih stranaka.

Zabranjeno je preuzimanje dela ili celog sadržaja bez navođenja i linkovanja izvora u skladu s Moodiranje Uslovima korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Podeli tekst:
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  Moodiranje newsletter

  nema spamovanja i gluposti. samo kul stvari. jednom sedmično.

  Dopašće vam se još:

  Ovo je nemoguće prevesti strancima: Najluđe fraze od Subotice do Vranja

  Svaki kraj u Srbiji ima svoje specifične izraze koji su potpuno nerazumljivi ljudima koji nisu odatle. Spremite kaficu i pripremite [...]

  Izašao sam u grad i pravio se “Englez”: Šta mislite kako sam se proveo?

  Za ovu priču znao je samo meni blizak krug ljudi. Odlučio sam da je podelim uz upozorenje - ne pokušavaj [...]

  Kocka, rakija i lake ženske: Zbog ovih stvari Srbi i dalje zovu dnevne novine da se odreknu posrnulog člana porodice!

  U ne baš tako davnoj prošlosti, kada su čast i ugled imali značaj, najgore što je moglo zadesiti neku časnu [...]

  Ugasite internete: Majke koje pokušavaju da preko dece budu popularne haraju njime!

  Ovih dana sve češće i češće, uglavnom u sebi, ali ponekad i na glas izgovorim rečenicu: Ugasite internete, vreme je. [...]
  MOODIRANJE

  © 2011-2023. Moodiranje. Sva prava zadržana. Izrada sajta: ХАЈДУЦИ