fbpx
Friday, December 2, 2022

NAJČITANIJE

MagazinStajlišModne zablude: klasična bela košulja

Modne zablude: klasična bela košulja

Svi znamo šta je bela košulja, kako se nosi, koliko je poželjna, koliko je trendi… a znamo li razliku između bele košulje i klasične bele košulje? Bitna stvar koja razdvaja ove naizgled iste odevne predmete je to što se svi oni superlativi o nosivosti i bezvremenosti upućeni klasičnoj beloj košulji ne mogu primeniti na svaku belu košulju.

Uzmimo za primer košulje koje su bile popularne krajem osamdesetih i početkom devedesetih kad je modni imperativ bio velika čipkasta kragna, da li ste taj model mogli nositi nakon deset godina? Možete li ga obući danas? Odgovor je ne, ali uzmete li bilo koju klasičnu mušku košulju iz dedinog ormara bila ona stara i pedeset godina, ne samo da je nosiva danas, već će to biti i idućih deset godina jer je to taj famozni klasik o kojem se priča ali ujedno i druga najraširenija modna zabluda (nakon male crne haljine).

Kad smo razjasnili razliku između ta dva termina možemo se posvetiti savetima pomoću kojih ćete u svojoj beloj klasici uvek izgledati ženstveno i elegantno. Prvo ćemo se pozabaviti karakteristikama klasične bele košulje kako bi bili sigurni da u ormaru imate pravi klasik.

Klasična mulitinosiva bela košulja bi trebalo biti od laganog prirodnog materijala koji se ne gužva, nikako sa dodatkom elastina, čvršće kragne klasičnog kroja, dužine do kukova, kroja koji prati liniju tela, ali nije potpuno strukiran. Kod kroja treba posebno obratiti pažnju na rameni šav koji bi trebao biti na početku ramena i dobro vam “sesti”  kako bi se što bolje dočarala stroga čista forma. Rukavi bi trebali biti tačne dužine sa krućim orukavljem, neutralne sitnije dugmadi, jer ako upotrebite bilo koju sjajniju ili upadljiviju, propada vam ono o multinosivosti. Predlažemo da ovakvu košulju kupite u nekoj od nažalost malobrojnih konfekcijskih kuća jer je tako veća šansa da ćete kupiti nešto skrojeno najbliže vašim merama a od kvalitetnijeg materijala.

Uglavnom je poznato kako i na što se ova košulja može nositi, ali se ženama retko skreće pažnja na jednu dosta bitnu stvar a to je da se ispod ovakve košulje obavezno nosi neutralni grudnjak. Neutralni grudnjak je bež, boje kože, prljavo roze boje od mat materijala kako ne bi sjajio ispod košulje a korpe ne smeju biti debele niti se nazirati ispod tkanine, što znači da push-up ne dolazi u obzir. Druga stvar na koju treba obratiti pažnju je da se u svim kombinacijama, osim one s farmerkama ova košulja nosi uvučena u suknju, pantalone…nikako se, pogotovo u poslovnom looku ne nosi izvučena, to deluje neuredno, neprofesionalno i ne izgleda lepo.

Pošto je tajna ovog klasika u čistom elegantnom utisku, ne bi je trebalo previše zagušiti detaljima, iako postoje neki koji su više nego poželjni. Ovaj model nosite uz duže ogrlice ispod kragne, ali nikako ne stavljajte ogrlicu unutar krgane uz telo. Ne treba preterivati s krupnim komadima nakita, ali kad se radi o marami ili ešarpi možete nositi gotovo sve dezene, pogotovo one upadljivije jer će ih ona svojom jednostavnošću neutralizirati, pokušajte sa leopard uzorkom, zavežite je u mašnu, izbegavajte pastelne tonove. Ako ste ljubitelj kravata, slobodno uživajte jer ova košulja voli kravatu, samo pripazite da preko toga uvek obučete užu vestu/džemper a u kombinaciji uz sako ili blejzer kragna se ne izvlači. Znamo da ova pravila možda deluju zbunjujuće, ali da vas utešimo, noseći je u casual varijanti možete dati mašti na volju, jer kad se nosi uz pantalone/farmerke može se obogatit raznim detaljima, od kaiša (naša preporuka su smeđi zemljani tonovi), marame u kosi, krupnijeg nakita, narukvica….šta god poželite, ali zapamtite da je najpoželjniji asesoar uz nju zarazan osmeh zadovoljne žene koja je nosi.

OSTAVI KOMENTAR

Uneti komentar
Uneti ime ovde

Dopašće ti se i ovo:

Zaprati @moodiranje.rs na Instaću :)

RANDOM STUFF:

spot_img