fbpx
Naslovna » Magazin » Najnoviji trend u dizajnu enterijera koji ostavlja bez daha [Upoznajte sve popularniji Skandi Lux Trend]

Najnoviji trend u dizajnu enterijera koji ostavlja bez daha [Upoznajte sve popularniji Skandi Lux Trend]

Kako je cela planeta bila u (ne)prilici da prethodnu godinu provede kod kuće, na globalnom nivou osetila se potreba da se enterijer više nego ikada prilagodi potrebama pojedinca. Sve se više primećuje svaka sitnica, smeta nam, žulja kada ta sofa, ta kuhinja, taj stočić ne ispunjavaju naše potrebe u svakom smislu. Od funkcionalnosti do kvaliteta, […]

Dopunjeno: 25. 11. 2023.

Kako je cela planeta bila u (ne)prilici da prethodnu godinu provede kod kuće, na globalnom nivou osetila se potreba da se enterijer više nego ikada prilagodi potrebama pojedinca. Sve se više primećuje svaka sitnica, smeta nam, žulja kada ta sofa, ta kuhinja, taj stočić ne ispunjavaju naše potrebe u svakom smislu. Od funkcionalnosti do kvaliteta, od lakoće održavanja do estetske vrednosti svaka stavka nam potvrđuje da je vreme za promene.

Šta je Skandi Lux dizajn trend?

Scandi Lux je dizajnerski trend koji je luksuzniji rođak već popularnog i omiljenog skandinavskog dizajna. Ali, ovaj trend dolazi sa posebno dodatim elementom. Ovaj stil donosi nam komade koji su izrađeni od najkvalitetnijih materijala koji su pri tom samoodrživi i etički proizvedeni. Mermerni stolovi, kvarcne ploče za kuhinju i stepeništa, dugotrajni kvalitetno izrađen drveni nameštaj čistih i jednostavnih linija srž su ovog stila. Ovaj stil nas inspiriše da investiramo u komade nameštaja i dekora koji su tu da ostanu i traju. Kvalitet se stavlja na prvo mesto, a zatim dominira i faktor udobnosti i na kraju je tu neizbežni i obožavani šik efekat.

Zašto baš Scandi Lux?

Skandinavski luksuzni stil je vanvremenski, elegantan, a prisutan je već decenijama u skandinavskim hotelima, kafeima, restoranima. Pored pomenutih karakteristika poput kvalitetnih površina, radnih ploča, komoda i rasvete ono što je najznačajnija stavka ovog dizajna jeste neopterećenostdetaljima i jednostavnost. Prethodna godina i ostanak kod kuće naterao nas je da razmislimo o tome šta je ono što nam zaista prija, koliko dekora i stvari je dovoljno i koja je granica kada suvišni nameštaj, detalji i sitnice počinju da nas umaraju. Na svetskom nivou primećen je trend doniranja suvišnih stvari u prihvatne centre i humanitarne organizacije. Upravo taj podatak nam potvrđuje da se čovečanstvo okreće posle dužeg vremena jednostavnosti, udobnosti i na kraju ličnom osećaju zadovoljstva koji nam naš privatni prostor pruža. Sada kada se radi od kuće, kada su naši domovi postali naše kancelarije i kada su naše stvari i dekori postali naše Zoom, ali i socialmedia pozadine više vodimo računa o tome kakvu će taj deo, naše do nedavno privatnosti, poslati poruku našim kolegama, saradnicima, poslodavcima. Mnogo je faktora i elemenata koji su do ovog trenda doveli. Prošli smo zajedno sve trendovsketendencije poslednje dekade, od maksimalističkih shabby chici farmhaus komoda, detalja, lamperija i dekora, do asketskog minimalizma, monohromatizma i Japandi-ja.  Sada je konačno došlo vreme humanizma! Želimo da nam je udobno, želimo da su naši elementi vanvremenski, elegantni, da nam pružaju relaksirajuću atmosferu i predstavljaju produžetak našeg ličnog stila. Oni nas predstavljaju kroz naš virtuelni prozor u najboljem svetlu.

Koje su osnovne odlike ovog stila?

Po rečima Edie Van Breems, dizajnerke i eksperta Skandinavskog dizajna, skandinavski luksuzni dizajn ima mantru:

“Sve što majstori proizvedu, sve što koloristi osmisle, sve što drvodelje naprave ima isključivo za cilj da podrži kvalitet stanovanja, da zaštiti okolinu i da poboljša sveukupni kvalitet života.”

To je jednostavno rečeno način života!

Šta sve odlikuje Skandinavski Lux Stil?

Velika je zabluda da skandinavski stil odlikuju pre svega samo svetli tonovi i beli nameštaj.  Toliko je boje u njemu, pa čak i ako je enterijer beo, to neće biti ista nijansa. U takvim situacijama ovaj stil odlikuje raslojavanje nijansi i igra sa toplim i hladnim nijansama bele. Od boje slonove kosti, boje peska, do lakih sivkastih i bež tonova. Pre se može reći da su u osnovi boje koje su organske, koje se mogu naći u prirodi i koje oslikavaju i proslavljaju sirovinu od koje je taj komad proizveden. Topli zemljani tonovi se kombinuju sa mešovitim varijantama metala. Zlatna boja upotpunjava prostor u vidu ramova za slike ili velikih takozvanih statement ogledala. Kvarc i mermer su najprisutniji u kuhinjama, kao radne površine i na kuhinjskim ostrvima, pa i na stolovima za ručavanje; zatim u dnevnim boravcima na konzolnim stočićima i kafe stolovima. A onda se taj hladni materijal oplemenjava drvenim detaljima, nogarima i kožnim ručkama. Na kraju omiljeni materijali u skandinavskom luksuznom dizajnu su koža, vuna i lan. Kombinovani zajedno često se biraju u tonskom jedinstvu kako bi se naglasila tekstura  i već pomenuta slojevitost. Kako je i naše tlo najzdravije kada je naša ishrana izbalansirana, tako je i u enterijeru. Igra hladnog i toplog, svetlog i tamnog, mekanih plišanih tekstura i metalne dramatične rasvete čine ovaj stil tako primamljivim i uticajnim.

Koja je uloga osvetljenja u Skandi Lux stilu?

Kako su po prirodi stvari u Skandinaviji kratki dani i duge hladne noći, Skandinavci su oduvek pokušavali da istaknu ulogu svetla, rasvete i reflektujućih površina u njihovom prostoru. Da bi se dobio taj “cozy” efekat svetlo dolazi iz više izvora i različitim intenzitetom. Lusteri su veoma često napravljeni od staklastih, metalnih, reflektujućih elemenata koji se lepo igraju i sa dnevnim svetlom kao i sa veštačkim osvetljenjem. Koliko go to zvučalo očigledno i predvidivo zidovi se često farbaju u belu boju kako se nedostatak svetlosti nadomestio. Poznato je da je osvetljenje upravo faktor koji nas privlači u prostor ili od njega nas distancira. Njegova konačna svrha jeste da upravo zbog te topline i udobnosti koju smo dobrom rasvetom postigli poželimo da u tom prostoru provodimo vreme sa svojim najbližim.

Kako postići ovaj inspirativni Skandi Lux stil u svom domu?

Zamislite da u osnovi razmišljate minimalistički, a onda da tu bazu nadogradite luksuznim materijalima. Dakle želimo prostor koji će da sa lakoćom žonglira između svetog trojstva stanovanja i enterijera.

Live, Work, Play je dobitna formula ultimativne udobnosti.

U našim stanovim i kućama sada želimo i da radimo, što znači da prostor mora imati dozu elegancije i formalnosti, pružati motivaciju za rad i odgovarati profesionalnim zahtevima. Nakon toga moramo i da se opustimo, ta formalnost ne treba tada da dominira niti da sputava. Opuštanje i relaksacija su sada ključ. Na kraju želimo da se družimo i delimo taj prostor sa nama najbliskijim ljudima i onda na snagu stupa efekat udobnosti.

Šta su ključni elementi Scandi Lux stila?

Čiste linije i klasičan dizajn: kožne fotelje, udobne sofe
Kvalitetni prirodni materijali: alabaster, lan, vuna, mermer
Jednostavnost i nepretrpavanje prostora
Isticanje istorijskih arhitektonskih elemenata: drveni podovi, visoki plafoni, zidni paneli i dekorativne lajsne
Kvalitet pre kvantiteta
Dramatično osvetljenje
Umetnička dela, skulpture i slike velikih formata


Nadamo se da smo vas inspirisali, dali vam ideje i potakli vašu kreativnost. Sve ove stavke ne moraju biti imperativ u uređenju vašeg doma. Ovo je samo jedna od mogućnosti koja na kraju ostavlja važnu poruku. Koristimo ono što imamo, birajmo pažljivo na š
ta trošimo novac i investirajmo na duge staze birajući kvalitet.

Autor: Tea Đorđević

Zabranjeno je preuzimanje dela ili celog sadržaja bez navođenja i linkovanja izvora u skladu s Moodiranje Uslovima korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Podeli tekst:
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  Moodiranje newsletter

  nema spamovanja i gluposti. samo kul stvari. jednom sedmično.

  Dopašće vam se još:

  Ono kad si parazit s 30 i nešto: “Keva, daj za kafu!

  Iza ovog bezazlenog naslova krije se mnogo dublji problem nego što deluje. Istina, nismo imali najsjajnije uslove za odrastanje, i [...]

  Ugasite internete: Majke koje pokušavaju da preko dece budu popularne haraju njime!

  Ovih dana sve češće i češće, uglavnom u sebi, ali ponekad i na glas izgovorim rečenicu: Ugasite internete, vreme je. [...]

  Najjače niške fore i fazoni

  Najsmešniji niški izrazi, fazoni i poređenja.

  (Ne)Zaboravljene boemske legende

  Jedan od razloga zašto se odlazak u kafanu pretvorio u kliše je taj, što su mnoge, izvorno boemske pesme prilično [...]
  MOODIRANJE

  © 2011-2023. Moodiranje. Sva prava zadržana. Izrada sajta: ХАЈДУЦИ