fbpx
Naslovna » Promo » Napokon: Od danas možete registrovati .rs domen koristeći i dijakritike (slova s kvačicama)

Napokon: Od danas možete registrovati .rs domen koristeći i dijakritike (slova s kvačicama)

Srbija je od ponedeljka, 10. decembra, stala rame uz rame sa brojnim zemljama sveta kada je tačno u 12 časova počela registracija .RS domena na pismima čak 13 jezika koji se koriste u našoj zemlji.

Dopunjeno: 03. 12. 2023.

Od sada će, prilikom registracije domena, biti moguća upotreba 67 latiničkih slova, pa više neće biti potrebno da se nazivi domena pišu “ošišanom latinicom”.

Tim povodom u Biblioteci grada Beograda, Fondacija Registar nacionalnog internet domena Srbije (RNIDS) organizovala je skup na kome su posetioci mogli da čuju sve detalje o prednostima IDN-a (Internationalized Domain Name – IDN), odnosno korišćenja nacionalnih pisama u nazivima domena, od najeminentnijih stučnjaka iz Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, Кancelarije za za informacione tehnologije i elektronsku upravu, ICANN-a i RNIDS-a.

Prisutnima se ispred RNIDS-a najpre obratio Vladimir Manić, direktor Fondacije.

“Višejezičnost nije trend, to je budućnost Interneta. Iako je Internet rođen na engleskom jeziku, sve je više i korisnika sa ostalih govornih područja. Zato danas počinje registracija .RS IDN domena. Da bismo to omogućili, podržanom skupu karaktera dodali smo 41 slovo iz pisama 13 jezika koji se govore u Srbiji“, rekao je Manić.

Ispred Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija obratila se Irini Reljin, pomoćnica ministra.

“Ovaj dan je značajan za našu državu jer razvijamo multikulturalnu sredinu, a što više kultura imamo, više kao država vredimo“.

Mihailo Jovanović, direktor Кancelarije za IT i eUpravu, naglasio je da je digitalizacija jedan od prioriteta Vlade Republike Srbije i premijerke Ane Brnabić.

“Reforma javne uprave je već sprovedena, a uvođenje IDN-a je jedan od važnih delova ovog procesa. Da je digitalizacija nešto što je izuzetno važno za Srbiju govori i činjenica da je novi sajt Vlade Republike Srbije, od nedavno prilagođen i osobama sa različitim tipovima hendikepa. Cilj je transparentna i efikasna uprava po meri svih naših građana“, rekao je Jovanović.

Predstavnik Evrope u Upravnom odboru međunarodne organizacije ICANN, Danko Jevtović, prisutima je predstavio rad ove organizacije koja se, pored upravljanja globalnom adresnom strukturom Interneta, bavi i koordinacijom svih organizacija koje su uključene u njegovo funkcionisanje.

“Narednih milijardu korisnika koji će početi da koriste Internet uglavnom nisu sa engleskog govornog područja. Upravo zbog njih su potrebni ovakvi novi adresni sistemi. U svetu su prvi IDN domeni registrovani još 2000. godine, a danas sve veći broj zemalja prati ovaj trend“, istakao je Jevtović.

Кako se Internet širio i sve više ljudi pristupalo globalnoj mreži, tako je rasla i potreba za IDN-om.

“Tehnologija bi trebalo da se usavrši do te mere da svako može da se izrazi na svom autentičnom pismu, a ne da se sve kulture svedu na 26 slova engleskog alfabeta. IDN nije namenjen onima koji ne govore naš jezik, već baš lokalnoj upotrebi“, rekao je Vojislav Rodić, predsednik UO RNIDS-a.

RNIDS je još 2012. godine, prateći svetske trendove, omogućio registraciju ćiriličkih naziva u okviru .SRB domena, a sada će u okviru naziva .RS domena omogućiti upotrebu šireg skupa latiničkih slova koja se koriste u Republici Srbiji, uključujući i pisma nacionalnih manjina. Pored slova iz srpskog, nazivi .RS domena će moći da sadrže i slova iz albanskog, bošnjačkog, hrvatskog, češkog, nemačkog, mađarskog, crnogorskog, rumunskog, romskog, slovačkog, slovenačkog i vlaškog jezika.

Početni period registracije IDN naziva u okviru .RS domena, tokom kog će pravo registracije imati postojeći registranti .RS domena, trajaće do 5. marta 2019. godine. Nakon tog perioda, registracija će biti slobodna za sve koji žele da registruju IDN nazive domena.

Zabranjeno je preuzimanje dela ili celog sadržaja bez navođenja i linkovanja izvora u skladu s Moodiranje Uslovima korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Podeli tekst:
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  Moodiranje newsletter

  nema spamovanja i gluposti. samo kul stvari. jednom sedmično.

  Dopašće vam se još:

  Srpske antologijske face: Ko su zapravo bili Ludi Nasta, Dragička, Radio Mileva…

  Otkrivamo ko su zapravo Ludi Milojko, Radio Mileva, Dragička, Ludi Nasta...

  (Ne)Zaboravljene boemske legende

  Jedan od razloga zašto se odlazak u kafanu pretvorio u kliše je taj, što su mnoge, izvorno boemske pesme prilično [...]

  Izašao sam u grad i pravio se “Englez”: Šta mislite kako sam se proveo?

  Za ovu priču znao je samo meni blizak krug ljudi. Odlučio sam da je podelim uz upozorenje - ne pokušavaj [...]

  Bonžur bičizzz: A ko će nas “normalne” da zaštiti?

  Da nas posmatra neko sa strane, tačno bi pomislio da je Srbija raj za "ugrožene vrste" i "manjine". Ajde čik [...]
  MOODIRANJE

  © 2011-2023. Moodiranje. Sva prava zadržana. Izrada sajta: ХАЈДУЦИ