fbpx
Sunday, September 25, 2022

NAJČITANIJE

MagazinOgnjištePretvorite staro kupatilo u bombonu uz vodeni lak za pločice

Pretvorite staro kupatilo u bombonu uz vodeni lak za pločice

Dotrajale i oštećene pločice u kupatilu su veliki estetski problem koji se do skoro mogao rešiti samo zamenom, što je skup i naporan proces.

Problem koji sam ja imala sa pločicama nije bilo pametno rešiti lupanjem i zamenom, jer živim u zgradi staroj skoro 100 godina i sve velike intervencije tipa lupanje i bušenje su riskantne (na primer, dok smo kačili tipl za bojler otpao je veliki deo zida). Tragajući za najefikasnijim rešenjem, saznala sam da postoji nešto što se zove vodeni lak za pločice.

Isprva nisam verovala da jedna konzerva boje može da reši problem koji me dovodio do izbezumljenosti – pločice poda su naime bile u dve boje, što deluje nekako sirotinjski. Tamnije su bile korodirale, a svetlije su imale print prolivene bele kafe, plus izgrebane na nekoliko mesta, te je sve ukupno izgledalo ne samo sirotinjski, već i štrokavo, iako sam prolila na njih litre hemije i kiseline.

Pošto u kraju imam Roma company, trknula sam do njih po pribor za rad koji uključuje:

Pre nego što krenete sa farbanjem, potrebno je da uradite dve veoma važne stvari.

1. Detaljno očistite kupatilo. 

Kad kažem detaljno, mislim i na milimetar kvadratni kamenca, jer da bi vodeni lak za pločice lepo prianjao na njih, treba da budu perfektno čiste. Ja sam kombinovala dobri stari Domestos i ljubičasti Axel za skidanje kamenca, koji radi u sekundi.

2. Prekinite dotok vode.

Svako kupatilo ima u zidu ventil koji zavrtanjem prekida dotok vode u kupatilo. U slučaju da ne možete da ga nađete, zavrnite jako slavine i crevo za vodu veš mašine, spustite dasku WC šolje – predupredite svaku mogućnost da i kap vode padne na pločice dok proces ne bude gotov. 

Kako se nanosi vodeni lak za pločice

Nakon što su se pločice osušile (sačekajte par sati pre farbanja), može se početi s nanošenjem boje.

Ovaj JAEGER vodeni lak za pločice može se kupiti u beloj i braon boji. Ukoliko želite neku drugu nijansu, možete dodati univerzalni toner – ja sam kupila oker i smeđi, a preporuka je da procenat tonera ne prelazi 5%. Vodeni lak za pločice je izuzetno gust i kompaktan, te se može razrediti s vodom. Ja sam za površinu od 3 kvadratna metra iskoristila trećinu laka (pakovanje je od 750 ml).

Četkom srednje veličine prvo ofarbajte ivice, uglove i fugne, a potom valjkom pređite ostatak površine. Prvom sloju farbe potrebno je 4 sata da se osuši. Moguće da ćete primetiti da boja nije svuda ravnomerno nanešena – bez brige, to će se sve izjednačiti nakon drugog i trećeg sloja. Takođe ćete primetiti da je boja tamnija kada se osuši, tako da nemojte preterivati s tonerima dok mutite boju, ako vam se učini da je svetla.

Nakon 4 sata, nanesite drugi sloj, a nakon naredna 4 sata i treći. Zatim je potrebno 24 sata da se cela površina skroz osuši i za to vreme farbana površina ne treba da dođe u kontakt s vodom.

Po isteku 24 sata možete vratiti kupatilo u “normalan režim rada” i odvrnuti ventil za vodu. Na specifikaciji piše da uz optimalne uslove održavanja rok trajanja ofe farbe je i nekoliko godina.

Ja sam rešila veliki estetski problem i ne mogu opisati koliko mi je laknulo što ne moram više da ih gledam onakve i objašnjavam svakom ko mi prvi put dođe u kuću “znaš, pločice u kupatilu nisu prljave, već izgrebane i imaju print prolivene bele kafe”.

U poređenju s iznosom koji bih morala da platim za zamenu pločica (što traje nekoliko dana, bučno je, prljavo i podrazumeva veliko čišćenje kad majstor ode), ovo rešenje mi je uštedelo vreme, novac i naposletku živce.

IzvorPromo

4 KOMENTARI

  1. Da vam kažem iskreno, preskup je lak. Ja sam pločice i rad majstora platila ukupno 100e, a dobila trajno rešenje, kojem je trebalo manje od 48h.

  2. Uradila sam zidne i podne plocice u kuhinji i ispalo je super. Sad prelazim na kupatilo. Ovakva boja za pod je drugacija, nije akrilna, pa se dosta oseca i duze se susi. Mali savet svima je da pod rade kad je toplije vreme kako bi mogli da provetravate a i da bi se brze susilo.

OSTAVI KOMENTAR

Uneti komentar
Uneti ime ovde

Dopašće ti se i ovo:

Zaprati @moodiranje.rs na Instaću :)

RANDOM STUFF:

spot_img