fbpx
Naslovna » Magazin » Kod kuće » Šta sve možeš s babinom kućom koja godinama zvrji prazna

Šta sve možeš s babinom kućom koja godinama zvrji prazna

Gle čuda, to “parče zemlje” uopšte nije nedostižno – ako ga nemate nasleđeno, svakako se može kupiti po ceni odmora za četvoročlanu porodicu. Šta sve možete s tim parčetom zemlje, osim da po njemu slobodno hodate, dok čike iz kontrolnih tornjeva sprovode samovolju i nadmoć nad običnim narodom? Možete da se preselite zauvek, posadite svoje […]

Dopunjeno: 09. 08. 2021.

Gle čuda, to “parče zemlje” uopšte nije nedostižno – ako ga nemate nasleđeno, svakako se može kupiti po ceni odmora za četvoročlanu porodicu. Šta sve možete s tim parčetom zemlje, osim da po njemu slobodno hodate, dok čike iz kontrolnih tornjeva sprovode samovolju i nadmoć nad običnim narodom?

Možete da se preselite zauvek, posadite svoje voće i povrće, skupite životinjice i kao Sonja Savić u filmu “Šećerna vodica”, pokažete srednji prst i kažete “Ćao, seljačine” životu koji ostaje za vama. Oni koji su to uradili, nijednog trenutka se nisu pokajali.

Možete da imate privremenu bazu, gde ćete da zapalite na par dana kad vam dozlogrdi traženje parkinga i nervoza na svakom koraku.

Možete da preuredite prostor i rentirate ga, i to ne za male pare, jer mir je danas nešto što nema cenu.

Ali, koliko će sve to da me košta?

uspešan blog

Uz malo spretnosti i umešnosti, uopšte vam ne treba puno novca (osim ako ne planirate mesinganu kapiju sa sve lavovima i labudovima). Uz tepsiju gibanice, par gajbi piva i ruku, od seoske kućice možete napraviti oazu iz koje nikad nećete poželeti da odete.

#1 Što je do majstora, nek uradi majstor

Ukoliko nešto ne štima oko struje ili vode, pozovite majstora, jer će on mnogo brže nego vi dijagnostifikovati i sanirati problem.

#2 Šut i bespotrebne stvari

Seoska domaćinstva, naročito napuštena (obično) imaju gomilu loma i krša. Kolika god da je količina u pitanju, dovoljna su dva dana da se skupi, odnese i zatim očisti.

#3 Krečenje

Sve i da nikad niste držali valjak u rukama, na internetu je dostupni toliko korisnih i detaljno objašnjenih instrukcija, da bi i dete moglo to da izvede. I za ovo vam je potrebno dva do tri dana.

#4 Fasada

Ima li tužnijeg prizora, nego kad se vozite Srbijom i gledate sve one kuće nedovršene ili propale fasade? Sve dok vam nisu potrebne skele, i ovo možete da izvedete sami! Takođe ima pregršt uputstava!

Fasadu prvo treba da operete (zato je leto i rana jesen idealan period), zatim sačekate da se osuši. Prvo nanosite fiksator za podlogu, sačekate pola dana da se osuši, zatim možete da prionete na nanošenje boje. Nekad je potreban samo jedan sloj, naravno, nemojte previše razređivati boju.

Ukoliko želite, sledeći korak su ukrasi za fasadu: fasadna plastika, ornamenti, postulati, sve zavisi od vašeg ukusa, naravno, ne treba preterivati.

#4 Prozori i vrata

Ukoliko su i dalje rade, ali su izguljeni, ne mari! Adekvatna boja (lak za drvo), rešava stvar! Naravno, potrebna vam je hoblerica koja će ukloniti slojeve oljuštene boje. Kad nanesete lak u boji, drvenarija će izgledati kao nova!

Ukoliko je dihtovanje slabije, stvar se može rešiti samolepljivim trakama za izolaciju.

#5 Dvorište

Već smo shvatili da je i komad trave bolji od konzerviranog života u zgradi, bez obzira na to imate li terasu.

Za estetiku i funkcionalnost dvorišta je najbitnije da je raščišćeno. Pobacajte ili poklonite sve što ne radi ili što nećete koristiti.

Posao oko cveća i zelenila je najlepša faza sređivanja kućice na selu, jer je:

  • priuštivo svakome
  • pravo uživanje

Ovde možete improvizovati na pretek: možete napraviti klupe i stolove od paleta, okačiti viseće saksije i lampinjone, čak i sagraditi mini roštilj (treba vam nešto cigli, malter i rešetka).

Tek kad ste prošli kroz ove korake, možete se baciti na enterijer, što je već tema za sebe. Pletene tepih staze, takozvane krpare, čuveni plavi lonac na bele tufne i naravno, kredenac, sve su to neizostavni elementi seoske estetike koja se poslednjih godina užurbano vraća, čak i u gradske sredine.

A jednom kad se zaljubite u ovaj životni režim, biće vam smešno što ste ikada težili ka rasklopivom nameštaju, paprenim putovanjima, bespotrebnoj tehnici i nervirali se oko parking mesta.

Podeli tekst:
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  1. Baš lep tekst. Nažalost, nemam bakinu kuću, ali sam rešila da kupim neku po povoljnijoj ceni, pa da je sredim za uživanje od proleća do jeseni. Nadam se da će nam solis nekretnine naći nešto na proleće, da do kraja leta možemo da se uselimo, da nam ne propadne i ovo leto. Ionako zbog korone ne putujemo mnogo, biće to naše mesto za beg iz grada.

moodiranje newsletter

nema spamovanja i gluposti. samo kul stvari. jednom sedmično.

Dopašće vam se još:

Izašao sam u grad i pravio se “Englez”: Šta mislite kako sam se proveo?

Za ovu priču znao je samo meni blizak krug ljudi. Odlučio sam da je podelim uz upozorenje - ne pokušavaj [...]

“Intelektualac” – zapravo samo diplomirani primitivac

Slobodan Jovanović (1869-1958.) je bio naš cenjeni pravnik, istoričar, književnik i političar tadašnje Kraljevine Jugoslavije, čiji je značaj nemerljiv i [...]

Bonžur bičizzz: A ko će nas “normalne” da zaštiti?

Da nas posmatra neko sa strane, tačno bi pomislio da je Srbija raj za "ugrožene vrste" i "manjine". Ajde čik [...]
Škafiškafnjak

Da li znate šta je “Škafiškafnjak”? Tako je, nemate pojma! KLIKNI i saznaj već jednom.

Škafiškafnjak je obično reč koja dovodi do psovanja onoga ko vam je postavio da je izgovorite, jer obično ne ide.
MOODIRANJE

© 2011-2023. Moodiranje. Sva prava zadržana. Izrada sajta: ХАЈДУЦИ