fbpx
Sunday, September 25, 2022

NAJČITANIJE

AlmanahReflektorTop 10 filmova za kišno popodne

Top 10 filmova za kišno popodne

Mi smo sastavili listu od top 10 filmova koji su idealni za ovakvo vreme:

1. Doručak kod Tifanija (Breakfast at Tiffany’s)

Klasik iz 1961. koji ste verovatno gledali bar jednom do sad. Ukoliko niste, eto vam domaćeg zadatka. Radnja filma smeštena je u Njujork u kom mlada Holi Golajtli (Odri Hepbern) pripadnjica visokog društva, zarađuje radeći kao poslovna pratnja. U stan do njenog useljava se mladi pisac Pol Vardžak koji se vremenom zaljubljuje u nju. Film je pun komičnih scena u kojima ćete sigurno uživati.

2.  Menhetn (Manhattan)

Jedan od najboljih filmova Vudi Alena sa sjajnom glumačkom postavom. Ajzak (Vudi Alen) je 42-godišnji pisac TV scenarija koji živi u Njujorku. Pošto ga je žena biseksualka Džil, (Meril Strip) ostavila zbog druge žene, pa još i napisala knjigu o njihovom burnom braku, Ajzak traga za ljubavlju i nalazi je u vezi sa prelepom 17-godišnjakinjom Trejsi. Ajzaka Trejsi obožava, ali ga ne inspiriše. Do preokreta u njegovom životu dolazi kada upoznaje atraktivnu intelektualku Meri (Dajen Kiton), koja je potpuna suprotnost Ajzakovoj mladoj partnerki.

3. Izgubljeni u prevodu (Lost in translation)

Drama iz 2004. god. sa Bil Marejom i Skarlet Johanson u glavnim ulogama. Filmska zvezda dolazi u Tokio da snima reklame i upoznaje mladu devojku koja je tu došla sa mužem koji mora da radi cele nedelje. Film je u potpunosti sniman u Japanu i odaje počast bliskim prijateljstvima koja možda ne traju dugo, ali ostaju zapamćena do kraja života.

4. Kazablanka (Casablanca)

Kultni klasik kinematografije uvršten u 250 najboljih filmova svih vremena. Radnja filma je smeštena u Kazablanku za vreme Drugog svetskog rata. Vlasnik restorana, cinični usmaljenik Rik, nalazi se u nedoumici da li da mopogne ili prijavi bivšu ljubavnicu Lizu koja dolazi sa drugim muškarcem kod njega moleći ga za pomoć. Glavne uloge igraju Hemfri Bogart i Ingrid Bergman.

5. Crni labud (Black swan)

Ovo je pravi masterpis modernog filma koji obiluje različitim burnim emocijama od posvećenosti i strasti do straha i paranoje. Radnja filma centrirana oko njujorkškog baleta u kome se svakodnevno vodi žestoka borba za ulogu i prestiž. Ukoliko vam naša preporuka nije dovoljna, sjajna glumačka ekipa koju čine Natali Portman, Mila Kunis, Vinset Kasel i Vinona Rajder bi svakako trebali da vam budu dovoljan motiv da odgeldate ovaj psihološki triler.

6. Širom zatvorenih očiju (Eyes wide shut)

Poslednje i po mnogima i najbolje ostavrenje čuvenog reditlja Stenlija Kjubrika. Doktor Bil Harford (Tom Kruz) oženjen je lepom Alis (Nikol Kidman) koja mu priznaje da je imala fantaziju o drugom muškarcu. Bil postaje neizmerno ljubomoran, a potom i opsednut njenom fantazijom što ga odvodi u razne bizarne situacije od kojih je svaka na neki način povezana sa smrću…

7. Rozmerina beba (Rosemary’s baby)

Film je postigao veliki uspeh kod publike i kritičara i danas se smatra klasičnim ostvarenjem horor žanra. Rozmeri i njen muž Gaj, useljavaju se u staru zgradu gde upoznaju prijateljski nastrojen stariji bračni par koji je uporan u zbližavanju sa njima. Rozmeri ubrzo ostaje u drugom stanju ali počinje da se pribojava za svoje dete zbog sumnjivih stvari koje se dešavaju oko nje. Ovaj kultni klasik koji je napravljen bez ikakvih specijalnih efekata i jeftinih trikova zastrašivanja, režirao je čuveni Roman Polanski.

8. Priča o nama (The way we were)

Predivna priča o dvoje potpuno suprotnih ljudi. Robert Redford glumi bogatog desničara, a Barbara Strejsend siromšanu levičarsku devojku punu entuzijazma i želje da izmeni svet. Ovo je film koji ćete voleti da gledate iznova i iznova. Američki filmski institut uvrstio je ceo soundtrek u sto najlepših filmskih pesama.

9. Sati (The Hours)

Roman “Gđa Dalovej” Virdžinije Vulf na zanimljiv način povezuje tri žene iz tri različita vremena i njihovo suočavanje sa samoubistvom. Radnja se događa u jednom danu u kom jedna žena doručkuje, kupuje cveće i priprema se za zabavu koju sama organizuje. Prva priča u ovom filmu prikazuje Virdžiniju koja piše o ovoj ženi, druga o Lauru koja čita knjigu a treće Klarisu koja izgovara jednu od rečenica iz romana dok kupuje cveće. U ovoj fantastičnoj drami briljiralju Nikol Kidman, Meril Strip i Džulijen Mur.

10. Antihrist (Antichrist)

Najšokantniji film Lars von Triera, koga je kritika i publika veoma burno dočekala. Film se kreće od slow-motion erotične rapsodije do scena dramatičnog nasilja, uz mnogo simboličnih prizora iz prirode. “Antihrist” se pojavio u dve verzije: necenzurisanoj, protestantskoj – kako ih reditelj naziva – i cenzurisanoj, katoličkoj, iz koje su izbačene neke nasilne scene. Za ulogu žene koja je psihički obolela posle gubitka deteta, Šarlot Gejnsboro dobila je nagradu za najbolju glumicu na festivalu u Kanu.

3 KOMENTARI

OSTAVI KOMENTAR

Uneti komentar
Uneti ime ovde

Dopašće ti se i ovo:

Zaprati @moodiranje.rs na Instaću :)

RANDOM STUFF:

spot_img