fbpx

NAJČITANIJE

Almanah Reflektor Top 10 filmova za kišno popodne

Top 10 filmova za kišno popodne

Mi smo sastavili listu od top 10 filmova koji su idealni za ovakvo vreme:

1. Doručak kod Tifanija (Breakfast at Tiffany’s)

Klasik iz 1961. koji ste verovatno gledali bar jednom do sad. Ukoliko niste, eto vam domaćeg zadatka. Radnja filma smeštena je u Njujork u kom mlada Holi Golajtli (Odri Hepbern) pripadnjica visokog društva, zarađuje radeći kao poslovna pratnja. U stan do njenog useljava se mladi pisac Pol Vardžak koji se vremenom zaljubljuje u nju. Film je pun komičnih scena u kojima ćete sigurno uživati.

2.  Menhetn (Manhattan)

Jedan od najboljih filmova Vudi Alena sa sjajnom glumačkom postavom. Ajzak (Vudi Alen) je 42-godišnji pisac TV scenarija koji živi u Njujorku. Pošto ga je žena biseksualka Džil, (Meril Strip) ostavila zbog druge žene, pa još i napisala knjigu o njihovom burnom braku, Ajzak traga za ljubavlju i nalazi je u vezi sa prelepom 17-godišnjakinjom Trejsi. Ajzaka Trejsi obožava, ali ga ne inspiriše. Do preokreta u njegovom životu dolazi kada upoznaje atraktivnu intelektualku Meri (Dajen Kiton), koja je potpuna suprotnost Ajzakovoj mladoj partnerki.

3. Izgubljeni u prevodu (Lost in translation)

Drama iz 2004. god. sa Bil Marejom i Skarlet Johanson u glavnim ulogama. Filmska zvezda dolazi u Tokio da snima reklame i upoznaje mladu devojku koja je tu došla sa mužem koji mora da radi cele nedelje. Film je u potpunosti sniman u Japanu i odaje počast bliskim prijateljstvima koja možda ne traju dugo, ali ostaju zapamćena do kraja života.

4. Kazablanka (Casablanca)

Kultni klasik kinematografije uvršten u 250 najboljih filmova svih vremena. Radnja filma je smeštena u Kazablanku za vreme Drugog svetskog rata. Vlasnik restorana, cinični usmaljenik Rik, nalazi se u nedoumici da li da mopogne ili prijavi bivšu ljubavnicu Lizu koja dolazi sa drugim muškarcem kod njega moleći ga za pomoć. Glavne uloge igraju Hemfri Bogart i Ingrid Bergman.

5. Crni labud (Black swan)

Ovo je pravi masterpis modernog filma koji obiluje različitim burnim emocijama od posvećenosti i strasti do straha i paranoje. Radnja filma centrirana oko njujorkškog baleta u kome se svakodnevno vodi žestoka borba za ulogu i prestiž. Ukoliko vam naša preporuka nije dovoljna, sjajna glumačka ekipa koju čine Natali Portman, Mila Kunis, Vinset Kasel i Vinona Rajder bi svakako trebali da vam budu dovoljan motiv da odgeldate ovaj psihološki triler.

6. Širom zatvorenih očiju (Eyes wide shut)

Poslednje i po mnogima i najbolje ostavrenje čuvenog reditlja Stenlija Kjubrika. Doktor Bil Harford (Tom Kruz) oženjen je lepom Alis (Nikol Kidman) koja mu priznaje da je imala fantaziju o drugom muškarcu. Bil postaje neizmerno ljubomoran, a potom i opsednut njenom fantazijom što ga odvodi u razne bizarne situacije od kojih je svaka na neki način povezana sa smrću…

7. Rozmerina beba (Rosemary’s baby)

Film je postigao veliki uspeh kod publike i kritičara i danas se smatra klasičnim ostvarenjem horor žanra. Rozmeri i njen muž Gaj, useljavaju se u staru zgradu gde upoznaju prijateljski nastrojen stariji bračni par koji je uporan u zbližavanju sa njima. Rozmeri ubrzo ostaje u drugom stanju ali počinje da se pribojava za svoje dete zbog sumnjivih stvari koje se dešavaju oko nje. Ovaj kultni klasik koji je napravljen bez ikakvih specijalnih efekata i jeftinih trikova zastrašivanja, režirao je čuveni Roman Polanski.

8. Priča o nama (The way we were)

Predivna priča o dvoje potpuno suprotnih ljudi. Robert Redford glumi bogatog desničara, a Barbara Strejsend siromšanu levičarsku devojku punu entuzijazma i želje da izmeni svet. Ovo je film koji ćete voleti da gledate iznova i iznova. Američki filmski institut uvrstio je ceo soundtrek u sto najlepših filmskih pesama.

9. Sati (The Hours)

Roman “Gđa Dalovej” Virdžinije Vulf na zanimljiv način povezuje tri žene iz tri različita vremena i njihovo suočavanje sa samoubistvom. Radnja se događa u jednom danu u kom jedna žena doručkuje, kupuje cveće i priprema se za zabavu koju sama organizuje. Prva priča u ovom filmu prikazuje Virdžiniju koja piše o ovoj ženi, druga o Lauru koja čita knjigu a treće Klarisu koja izgovara jednu od rečenica iz romana dok kupuje cveće. U ovoj fantastičnoj drami briljiralju Nikol Kidman, Meril Strip i Džulijen Mur.

10. Antihrist (Antichrist)

Najšokantniji film Lars von Triera, koga je kritika i publika veoma burno dočekala. Film se kreće od slow-motion erotične rapsodije do scena dramatičnog nasilja, uz mnogo simboličnih prizora iz prirode. “Antihrist” se pojavio u dve verzije: necenzurisanoj, protestantskoj – kako ih reditelj naziva – i cenzurisanoj, katoličkoj, iz koje su izbačene neke nasilne scene. Za ulogu žene koja je psihički obolela posle gubitka deteta, Šarlot Gejnsboro dobila je nagradu za najbolju glumicu na festivalu u Kanu.

Preporuka urednika:

Zaprati @moodiranje.rs na Instaću 🙂

3 KOMENTARI

OSTAVI KOMENTAR

Uneti komentar
Uneti ime ovde

Više s weba: